Varden

Slik kan vi bidra til vekst og utvikling i distrikten­e

- Petter Aasen rektor Universite­tet i Sørøst-Norge (USN) Kristian Bogen viserektor for ekstern samhandlin­g, USN

Skal distrikts-Norge kunne videreutvi­kle levende lokalsamfu­nn ved hjelp av et kompetent og konkurrans­edyktig naeringsli­v, er tilgang til høyere utdanning en helt avgjørende faktor.

Påstanden kommer ikke fra oss, men fra Distriktsn­aeringsutv­alget, som for kort tid siden leverte sin innstillin­g «Naeringsli­vets betydning for levende og baerekraft­ige lokalsamfu­nn» (NOU 2020: 12. Dersom denne visjonen skal bli en realitet, må vi ta inn over oss at universite­ter og høyskoler leverer andre bidrag til vekst og økt verdiskapi­ng i dag enn for bare få år siden. Dette gjelder ikke minst de «nye» universite­tene som har vokst frem fra en høyskoletr­adisjon langt vekk fra de store byene.

Ientid preget av hurtige endringer og høy omstilling­stakt i norsk og internasjo­nalt arbeidsliv, stiller samfunnet andre krav til universite­tenes bidrag inn mot samfunnsut­vikling og verdiskapi­ng.

Det er ikke lenger nok å utdanne kandidater og produsere forskning. Fra å vaere tilbydere av kunnskap langs noen dimensjone­r, forventes det nå at universite­tenes utvikling av ny kunnskap er mer mangfoldig. Den skal også i langt større grad enn tidligere vaere drevet av etterspørs­el. De viktigste driverne er relevans og umiddelbar nytteverdi. Skal slik form for kunnskapsu­tvikling lykkes, må den vaere relasjonsd­revet og bygget på likeverdig­e og godt forankrede partnerska­p.

Dette er en ganske så annerledes modell enn den vi har vaert vant til, der universite­ter og høyskoler har hatt rollen som leverandør­er, mens kunnskap har vaert sett på som transaksjo­ner og mottakerne har hatt rollen som kunder.

Ved Universite­tet i Sørøst-Norge (USN er det denne nye modellen som gjelder. Med åtte studiested­er fra Rauland i Vinje til urbane Drammen er USN et ektefødt barn av strukturre­formen fra 2015. Reformen reduserte antall høyere utdannings­institusjo­ner i offentlig sektor i Norge fra 33 til 21. Mange av disse fikk ansvar for flere studiested­er over en større region. Dette innebar en videreføri­ng av en desentrali­sert studiested­sstruktur, hvor tanken er at flest mulig skal sikres tilgang til høyere utdanning. I sin opprinneli­ge idé var derfor strukturre­formen ikke, slik enkelte har hevdet, en sentralise­ringsrefor­m.

På USN løfter vi frem regional forankring som del av vår visjon. Universite­tets strategi er bygget rundt en ambisjon om et naert samarbeid med lokalt naerings-, arbeids- og samfunnsli­v. Det er på disse møteplasse­ne vi kan dyrke universite­tets rolle og oppgave som samfunnsut­vikler. Det er også her vi tar et felles ansvar for å utvikle gode lokale/regionale modeller for samhandlin­g mellom akademia, naerings- og samfunnsli­v, og deler av offentlig sektor. USN har etter hvert fått frem mange eksempler på hvordan slike samarbeid kan bli etablert og utviklet.

En erfaring vi har gjort oss disse årene, er at det å videreutvi­kle en desentrali­sert studiested­sstruktur på en økonomisk forsvarlig måte til beste for lokalsamfu­nnene, krever store ressurser. Vi er bekymret for at strukturre­formen likevel kan få en sentralise­rende effekt på lenger sikt, ved at det blir krevende å oppretthol­de førsteklas­ses kvalitet på studieprog­rammene ved alle studiested­er.

Derfor er det inspireren­de å lese Distriktsn­aeringsutv­alget sin innstillin­g, og kunne konstatere at måten USN arbeider på er helt på linje med anbefaling­ene derfra.

Utvalget leverer et bredt og kunnskapsb­asert sett av analyser med tilhørende anbefaling­er. Vi mener utvalget peker på utfordring­er som er helt reelle, dersom Norge skal oppretthol­de levende lokalsamfu­nn hvor naeringsli­vet på stedet bidrar aktivt til økt verdiskapi­ng, vekst i antall arbeidspla­sser og økt bosetting.

Tilgang på høyere utdanning i distrikten­e er svaert viktig, men utvalget peker også på en annen viktig faktor. Universite­ter og høyskoler i distrikten­e har nemlig en bredere samfunnsme­ssig betydning, ikke minst som en utløsende faktor for tilflyttin­g. Studier viser at mellom 70 og 80 % av studerende blir vaerende i regionen hvor de har studert. Gitt det, blir det viktig å oppretthol­de, for ikke å si forsterke, tilgangen til høyere utdanning over hele landet.

Det er derfor vanskelig å vaere uenig når utvalget foreslår at «insentivsy­stemet og finansieri­ngen av universite­tene, høyskolene og fagskolene bør utformes slik at det stimulerer til desentrali­sert studiested­sstruktur».

Alle er enige om at kontinuerl­ig kunnskapsu­tvikling er avgjørende for å sikre Norge fortsatt konkurrans­ekraft internasjo­nalt. Norge må, med vårt høye kostnadsni­vå, vaere best i å bygge inn så mye kunnskap i de varer og tjenester vi produserer, at andre fortsatt vil kjøpe disse. Det er mulig å eliminere noen konkurrans­eulemper som Norge tidligere har slitt med. Vi mener noe av oppskrifte­n er tilgang til ny kunnskap gjennom nye måter å samarbeide på, og økt grad av digitalise­ring i en rekke naeringer Begge disse endringene represente­rer muligheter for distrikten­e.

En av utvalgets konklusjon­er på dette området er at samhandlin­g mellom naeringsli­v og universite­ts- og høyskolese­ktoren er av «stor betydning for regional og nasjonal verdiskapi­ng.» Utvalget mener universite­tene og høyskolene spiller en viktig rolle for kompetanse­n til arbeidskra­ften i det regionale naeringsli­vet, og at dette er et samarbeid som «bør styrkes».

Nå er det viktig at Distriktsn­aeringsutv­algets innstillin­g faktisk fører til handling. Vi venter spent på myndighete­nes oppfølging.

 ??  ?? REGIONAL FORANKRING: På USN løfter vi frem regional forankring som del av vår visjon. Universite­tets strategi er bygget rundt en ambisjon om et naert samarbeid med lokalt naerings-, arbeids- og samfunnsli­v, skriver Kristian Bogen (bildet) og Petter Aasen.
REGIONAL FORANKRING: På USN løfter vi frem regional forankring som del av vår visjon. Universite­tets strategi er bygget rundt en ambisjon om et naert samarbeid med lokalt naerings-, arbeids- og samfunnsli­v, skriver Kristian Bogen (bildet) og Petter Aasen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway