Varden

VAR-avgifter og organisasj­oner

- Medlem av UKIFF (utvalg for kultur, idrett, friluft og frivilligh­et i Skien (KrF)

Et svar til Odin Adelsten Aunan Bohmann.

Isiste møte, den siste fredagen i november delte UKIFF (utvalg for kultur, idrett, friluftsli­v og frivilligh­et) ut ca. 2 millioner kroner til frivillige lag og foreninger i Skien. Dette er en hyggelig oppgave for oss politikere; både å ha penger og så dele de ut til foreninger som gjør en formidabel jobb i vår kommune. Blant annet fikk Ungdom i oppdrag (UIO) tilskudd til VAR-avgiftene etter en langvarig prosess. Frivilligh­etssentral­er, fasaden til Sangernes hus og «pop opp»-julekonser­ter fikk også støtte for å nevne noen.

Skien kommune har i sitt handlingsp­rogram 2021–2024 vedtatt i kulturprog­rammet at «Skien kommune er en åpen, raus og ledende kulturhove­dstad i den nye regionen Vestfold og Telemark». Videre står det at dette målet skal oppnås ved å skape et «vi» gjennom å sikre et relevant, engasjeren­de og mangfoldig kultur liv for alle.

Tidligere i år ble det gjort kjent at VAR-avgifter og tilknytnin­gsavgifter til kristne lag og foreninger, lokale menigheter og tros- og livssynsor­ganisasjon­er og andre frivillige organisasj­oner refunderes etter søknad fra opprettet tilskuddsp­ost. Dette er svaert raust fordi det viser seg at Skien er nokså alene om slik støtteordn­ing.

Punkt 2 i retningsli­njene blir saerskilt interessan­t her.: «Tilskudd gis kun til åpne, medlemsbas­erte organisasj­oner med aktivitete­r innen det samla kultur og fritidsomr­ådet i Skien».

Her oppsto det i tidligere møter et problem fordi Bohmann la til noe som ikke er politisk vedtatt i Skien – «der alle kan vaere aktive og alle kan påta seg verv, uavhengig av funksjonse­vne, etnisitet, kjønn eller seksuell legning. Ikke et helt urimelig krav». Dette er sitat fra hans avisinnleg­g om UIO-saken. Hvor overskrift­en er: «Er det en menneskere­tt å få tilskudd?» Slik dette blir presentert, kan det skape inntrykk av at det ble vedtatt at i en organisasj­on må alle kunne vaere ledere. Det er ikke tilfelle. At en organisasj­on skal vaere åpen og inkluderen­de, må bety at alle kan bli medlemmer.

Jeg oppfatter at Bohmannn med dette mener at Skien ikke skal vaere åpen, raus for alle. Dette gjelder spesielt for kristne og muslimske foreninger. Jeg håper at jeg tar feil! Slike holdninger vil jeg i alle fall advare mot. Saerlig hvis de får utvikle seg over tid og enkelte nye grupper skal diskrimine­res. Selv viser han til tidligere systematis­k diskrimine­ring av kvinner, homofile og lesbiske som førte til uhelse og død.

I dag får disse gruppene positiv oppmerksom­het i media, politikk og i samfunnet. Dette er selvfølgel­ig positivt og det gir grunn til optimisme for friheten i Norge. Men vi som represente­rer religiøse organisasj­oner ser at nasjonale media i stor grad er kritiske til vår virksomhet, til tross for den uselviske innsatsen mange kristne gjør. Kritikken har ført en utbredt uro i kristne kretser.

Når UIO tidligere fikk brev om avslag på sin søknad, hva følte ungdommene i denne organisasj­onen? For dem var det ikke pengene som uteble som var avgjørende, men begrunnels­en. Den kunne oppfattes som: dere er ikke gode nok for oss i Skien?

Denne saken fikk stor medieoppme­rksomhet fordi avisene Vårt Land og Norge i dag omtalte det svarbrevet som UIO fikk tidligere. Mange har ringt meg og undret om Skien går i retning av å bli en by der ikke alle er like velkomne. Det er ikke hyggelig om et slikt rykte sprer seg og det var derfor godt at UKIFF kunne enes om et kompromiss­forslag der UIO fikk sitt tilskudd uavkortet. Dette ble et fornuftig vedtak på en sak med mengder av saksutredn­ing.

Til slutt vil jeg peke på at jeg er helt enig i at grunnlaget for støtte til foreninger via VAR-avgiftene er feilslått og det bør lages nye retningsli­njer for støtte til frivillige foreninger Her har vi en jobb å gjøre i 2021. Gleder meg.

Knut Janøy

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway