Varden

Seks tenåringer om livet i karantene

Forrige uke ble ikke som forventet for 30 elever fra Maela ungdomssko­le som sitter i karantene: Premiere gikk i vasken, MR-undersøkel­se måtte utsettes og vennene møtes på FaceTime.

- Lise.ronningen@varden.no

Lise Valbø Rønningen

▶ SKIEN

– I kveld skulle jeg hatt premiere på juleforest­illingen til kulturskol­en på Teater Ibsen, og i morgen har jeg bursdag, fortalte Julie Yan Stenhaug til Varden på fredag.

Hun att i stedet hjemme i karantene fordi en medelev i 10 klasse ved Maela ungdomssko­le har testet positivt for korona.

Bursdag i karantene

Testresult­atet kom onsdag, og dermed måtte naermere 30 elever og sju laerere i karantene. Resten av skolen ble satt på hjemmeunde­rvisning.

10.-klassingen­e som sitter hjemme i karantene innrømmer glatt at de kjeder seg, men at de tross alt holder motet oppe.

– Jeg kjeder meg veldig, men det går greit. Det kjedeligst­e er at jeg ikke får vaert med på premieren på Teater Ibsen i kveld. Jeg spiller klarinett på kulturskol­en og skulle vaere med på juleforest­illingen for første gang, sier Julie, som fylte 15 år lørdag 5. desember.Bursdag blir det uansett, men feiringen blir litt annerledes enn planlagt.

– Jeg hadde ikke store planer, men tenkte at jeg kanskje kunne vaere sammen med noen få venner. Nå blir ikke det heller noe av, sier Julie.

15-åringen gleder seg til vaere med venner og ikke bekymre seg når pandemien en dag er over.

– Jeg gleder meg egentlig mest til at alt er normalt igjen, men det er sikkert en stund til det blir det, sier hun.

Må utsette MR

Totalt åtte skoler er berørt av covid-19 i Grenland, og karantene snur opp ned på hverdagsli­v og planer for mange ungdommer.

Det blir blant annet mange timer foran skjermen når elevene har digital hjemmeskol­e.

– Først er det skole fra 08.30 til 14.00, og etterpå er det lekser. Da blir det en del timer foran PC-en, sier Sophie Gløsmyr Gundersen.

Det kjedeligst­e med å vaere i karantene er at hun ikke får dratt på en MR-undersøkel­se på sykehuset.

– Jeg har et brudd i bekkenet og har ventet i to uker på MR. jeg har vondt, og nå må jeg vente et par uker til, sier hun.

Sophie og vennene bruker mye FaceTime for å snakke med hverandre og holde kontakten.

– Det er mye mer koselig når vi kan se hverandre, selv om vi ikke kan treffes fysisk. jeg har også pyntet litt her hjemme og gjort det hyggelig til jul, sier hun.

Avlyst bursdag

Klassevenn­inne Ylva Oven Halvorsen skulle egentlig i en bursdag lørdag.

– En venn av meg skulle feire bursdagen sin etter smittevern­reglene, så det er kjipt å ikke kunne fått dratt i den, sa hun til Varden fredag.

Ylva synes det har blitt et annerledes år, men at det tross alt går ganske greit.

– Det er mye som er blitt utsatt og ting har ikke blitt som forventet, men det har også vaert mange fine opplevelse­r, sier hun.

Phyu Sin Pwint Myat prøver å gjøre det beste ut av det og hadde trodd det var verre å sitte i karantene.

– Det rart å ikke kunne gå ut, men går greit ellers. Vi har heldigvis undervisni­ng. Det synes jeg hjelper veldig, sier hun.

Gleder seg til å klemme

Dina Vegem Solbakken skulle helst hatt vanlig skole i stedet for karantene og digital hjemmeunde­rvisning.

– Jeg synes det er verre å konsentrer­e meg når vi ikke kan gå ut, sier hun. Mary Suithachin synes både karantene og hele pandemien er kjedelig.

– Jeg føler jeg er i en hule. Verden er snudd opp ned, sier hun.

Mary vet hva hun gleder seg mest til når livet er mer normalt.

– Klemme vennene mine og vaere sammen igjen, uten bekymringe­r.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? KARANTENE: Sophie Gløsmyr Gundersen (øverst fra venstre), Phyu Sin Pwint Myat, Ylva Oven Halvorsen, Mary Suithachin (nederst til venstre), Dina Vegem Solbakken og Julie Yan Stenhaug går i 10. klasse på Maela ungdomskol­e og sitter i karantene.
FOTO: PRIVAT KARANTENE: Sophie Gløsmyr Gundersen (øverst fra venstre), Phyu Sin Pwint Myat, Ylva Oven Halvorsen, Mary Suithachin (nederst til venstre), Dina Vegem Solbakken og Julie Yan Stenhaug går i 10. klasse på Maela ungdomskol­e og sitter i karantene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway