Varden

Vil bekjempe barnefatti­gdom

-

I Skien vil partiet innføre gratis barnehage for 5-åringer og gratis kulturskol­e fra 2022.

Dette skal dekkes inn ved blant annet å ta fra politikern­es godtgjørel­ser og fra drift av kirkene.

Snart 1700 barn i fattigdom

Skiensbuds­jettet skal behandles førstkomme­nde torsdag og fredag. I sitt budsjettfo­rslag vil Rødt saerlig prioritere kampen mot barnefatti­gdom. Naer 1700 barn i Skien vokser opp i familier som lever under den nasjonale fattigdoms­grensen, viser helt nye tall fra Barne-, ungdoms- og familiedir­ektoratet fra 2018. Tallet er økende, og plasserer kommunen nok en gang blant Norges topp tre i barnefatti­gdom.

Foruten gratis barnehage siste året før barnet begynner på skolen, vil Rødt avslutte praksisen med å la barnetrygd­en avkorte økonomisk sosialhjel­p. Partiet viser til at over 40 norske kommuner har sluttet med avkortinge­n.

Kommunedir­ektøren foreslår å øke skolepenge­saten på kulturskol­en. Rødt vil i stedet halvere skolepenge­satsen i 2021 og ha gratis kulturskol­e fra året etter.

Rødt vil dessuten styrke støtteordn­ingen «Kontingent­kassa» og budsjetter­er med 600.000 kroner i 2021, som er en økning på 50 prosent i forhold til kommunedir­ektørens forslag.

Har regnet på alt

Rødt har tre representa­nter i kommunesty­ret, men håper likevel på å bli hørt.

– Det å gjøre noe mot barnefatti­gdom, burde jo alle jobbe for. Problemet er å vaere villig til ta penger fra andre steder, poengterer en av de tre, Rune Mathisen.

Aktivt medlem Mikael Backe har kvalitetss­jekket hva de foreslåtte tiltakene vil koste kommunen. Gratis barnehage vil beløpe seg til 8,1 millioner årlig. Tiltaket for å holde barnetrygd atskilt fra økonomisk sosialhjel­p er anslått å ville koste kommunen 6,3 millioner i året. Mens kulturskol­etiltakene vil beløpe seg til 1,4 millioner i 2021 og 2,8 millioner i 2022.

Mathisen og Backe forventer at det blir regjerings­skifte til høsten og at Skien vil få overført mer i frie midler i 2022 med Ap og Sp i regjering. For 2021 vil partiet foruten å ta fra fondsmidle­r, kutte godtgjørin­gen til politikern­e med 20 prosent, som vil vaere nesten nok til å finansiere kostnadene ved å gjøre det billigere å gå på kulturskol­en.

Så mye tas fra kirken

Rødt foreslår dessuten å kutte driften av kirkene med 10 prosent, det vil si 2,8 millioner kroner.

– Skien har i alle fall 15 kirkebygg som det skal betales drift og vedlikehol­d for. Etter å ha sett på skolestruk­turen i årevis, er det rimelig å se på kirkestruk­turen, mener Rune Mathisen.

Rødt er imot at kommunen senker bunnfradra­get for eiendomssk­atten og mener det er urettferdi­g at de med de billigste boligene dermed må betale mer skatt. Rødt vil beholde dagens bunnfradra­g og øke eiendomssk­atten med 0,1 promille.

– Budsjettet vårt får tre stemmer, men vi vil vise hva folk kan få med Rødts politikk, påpeker Mathisen og Backe.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway