Varden

Stengt ned igjen slik er reglene nå

▶ Regjeringe­n syntes smitten i Grenland var for høy, og innførte tiltaksniv­å 5B i helgen. ▶ Varden gir deg oversikten over hva som er påbudt, forbudt og stengt nå.

- Torbjørn Tungesvik Fredrik Nordahl torbjorn.tungesvik@varden.no

Pressemeld­ingen fra regjeringe­n kom litt etter klokka 16 lørdag, og de nye reglene ble innført fra midnatt, åtte timer senere. Skien, Bamble og Porsgrunn får de regionale reglene vi hadde i store deler av april; det som kalles nivå 5B i covid-19-forskrifte­n. Reglene varer i første omgang til tirsdag 25. mai.

– Det er raskt økende smitte i Grenlands-området, og situasjone­n er alvorlig og uoversiktl­ig. Kommunenes arbeid med smittespor­ing og testing er under press. For å få kontroll med smitten innfører regjeringe­n strenge regionale tiltak, sier helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie i pressemeld­ingen som ble sendt ut lørdag.

Høyeste smittetryk­ket Smittetall­ene som kom for Grenland i helgen er de høyeste som noen gang er registrert, og Grenland har nå det klart høyeste smittetryk­ket av alle byområder i hele Norge.

Fredag ble det meldt om 53 nye smittetilf­eller i Telemark. Skien hadde 29 av dem og Porsgrunn hadde 15.

Lørdag ble det meldt om 43 nye smittede i Telemark. Da hadde Skien 11, mens Porsgrunn fikk hele 27 nye tilfeller. Disse tallene stammer fra statens Meldingssy­stem for smittsomme sykdommer (MSIS).

Tiltaksniv­å 5B innebaerer blant annet skjenkefor­bud, stengte treningsse­ntre, påbud om hjemmekont­or og forbud mot mange typer arrangemen­tet (se side 7 for mer detaljer om reglene).

I tillegg krevde helseminis­teren at kommunene selv innførte lokale tiltak for å begrense sosiale omgang enda mer. Det gjorde alle tre kommunene, i løpet av helgen. Dermed er det nå forbudt med besøk av mer enn 5 personer i Skien, Bamble eller Porsgrunn. Det er også forbudt med trening og fritidsakt­iviteter for alle over 13 år.

Siljan holdes utenfor Ordfører Robin Kåss i Porsgrunn har lenge vaert en talsmann for strengere tiltak, men sier til Varden at han ikke føler seg fristet til å si: «Hva sa jeg!?».

– Nei, men nå er det viktig at vi jobber sammen. Det er en stor styrke i en så krevende situasjon at vi har fått staten på laget. Nå må vi alle jobbe sammen. Dette vil bli krevende og det vil ta tid, men vi skal klare det hvis vi setter alle kluter til, sier Kåss.

Skiens ordfører, Hedda Foss Five, innfinner seg greit med at regjeringe­n nå har gått inn og sagt hva som gjelder.

– Er det dette overstyrin­g av lokalt selvstyre?

– Altså, de argumenter med at vi ikke ble enige, og at det var en utfordring. Det er jo for så vidt sant. Det er noe med å ha et felles budskap og tydelige retningsli­njer i en pandemi. De siste dagene har det vaert det motsatte. Små ting har retorisk blitt til store uenigheter, sier Foss Five.

Siljan kommune holdes utenfor i denne omgang, tross et pågående utbruddet ved Midtbygda skole.

– Det er stort sett kjent smittevei og situasjone­n skremmer oss veldig lite. Vi føler vi har god kontroll og spiller ikke hasard, sier ordfører Kjell Abraham Sølverød.

 ??  ??
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? STRENGE REGLER: Hallgeir Kjeldal, Hedda Foss Five og Robin Kåss er ordførere i Bamble, Skien og Porsgrunn. I helgen ble det kraftig strammet inn på koronaregl­ene.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN STRENGE REGLER: Hallgeir Kjeldal, Hedda Foss Five og Robin Kåss er ordførere i Bamble, Skien og Porsgrunn. I helgen ble det kraftig strammet inn på koronaregl­ene.
 ?? FOTO: LISE ÅSERUD ?? GREP INN: Helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie (H) grep inn i helgen på grunn av raskt økende smitte i Grenland.
FOTO: LISE ÅSERUD GREP INN: Helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie (H) grep inn i helgen på grunn av raskt økende smitte i Grenland.
 ??  ?? SLIPPER: Ordfører Kjell A. Sølverød (Sp) er glad for at Siljan slipper de inngripend­e tiltakene denne gangen.
SLIPPER: Ordfører Kjell A. Sølverød (Sp) er glad for at Siljan slipper de inngripend­e tiltakene denne gangen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway