Varden

Kommunen liker ikke husene

Svein Tore Bakaas og utbyggerse­lskapet Gvarvgata 100 varsler at prosjektet skrinlegge­s dersom Midt-Telemark kommune vinner fram.

- Andreas Soltvedt andreas.soltvedt@varden.no

MIDT-TELEMARK Kommunen mener husene ser ut som maskinlaft­a hytter som ikke passer i sentrum.

– Vi opplever at saksbehand­ler i Midt-Telemark kommune leter etter negative argumenter for å stoppe prosjektet i sin nåvaerende form, sier utbygger Svein Tore Bakaas til Varden. Årelang prosess Sammen med Lars Kåre Haugen, Tormod Lie og Frode Orekaasa står Bakaas bak selskapet Gvarvgata 100 som har planlagt bygging av til sammen 18 boenheter på den sju mål store «bygdeheime­n-tomta» i Gvarv sentrum. Ti av boenhetene er planlagt som boliger i kjede. Mye arbeid og penger er lagt ned i prosjektet. Infrastruk­turen på tomta er i boks. Kontrakt for salg av tre av husene er allerede inngått.

Men administra­sjonen i MidtTelema­rk kommune har gått imot planene – dette til tross for prosjektet har vaert behandlet og godkjent i en rekke av kommunens instanser tidligere.

– Det foreligger godkjent regulering­splan med tilhørende bebyggelse­splan. Planene er godkjent av teknisk utvalg to ganger pluss i kommunesty­ret. Da vi søkte om byggetilla­telse, fulgte vi vedtatt regulering­splan. Likevel har kommunen knapt funnet noe positivt å si, konstatere­r Svein Tore Bakaas.

Mener fasaden er lite «spenstig» Av de seneste saksdokume­ntene framgår det at kommunen mener at søknaden om byggetilla­telse er mangelfull og at bestemmels­er knyttet til tetthetskr­av på tomta ikke er oppfylt. Kommunens saksbehand­ler har heller ikke sansen for den planlagte bruken av lamelltømm­er i husenes konstruksj­on og gjør et poeng av at konstruksj­onen er mye brukt på hytter.

– Dette er en lite «spenstig» fasade som i liten grad svarer til omgivende bebyggelse, heter det i et saksframle­gg som er blitt lagt fram for utvalg for plan, teknikk og naering i MidtTelema­rk kommune.

Svein Tore Bakaas rister på hodet over påstanden om at husene ikke holder godt nok estetisk nivå for Gvarv. Han peker også på at den valgte hustypen ble presentert for saksbehand­lere i davaerende Sauherad kommune så tidlig som i november 2018.

– Det er «synsing» fra kommunens side når de mener husene er for «stygge». Faktum er at det i omgivende bebyggelse ikke finnes noen form for byggestil, men en salig blanding av det meste, mener Svein Tore Bakaas og viser til at de planlagte eneboligen­e blir produsert av Finlands ledende husproduse­ntselskap.

– Når det gjelder påstanden om at tetthetskr­avet ikke er oppfylt, så er dette direkte feil, fastslår utbyggeren.

– Likevel – har dere solgt skinnet før bjørnen er skutt i dette prosjektet?

– Nei, på ingen måte. Og vi mener å kunne tilbakevis­e alle kommunens innvending­er til våre planer, sier Bakaas.

Gvarvs nye ansikt Enhetslede­r byggesak, oppmåling og regulering­splan i MidtTelema­rk kommune, Aslak Gilde, sier i en kommentar at saken nå er bestemt lagt fram for utvalg for plan, teknikk og naering seinere i måneden ettersom det samme utvalget valgte å utsette saken i sitt møte denne uka.

– Utvalget stiller seg positive til utbygginge­n, men sist innkomne merknader fra tiltakshav­er, krever ytterliger­e utredning av administra­sjonen, opplyser Gilde.

– Hva er det ved de planlagte byggene som gjør at kommunen mener at de er for «stygge»?

– Det er blitt gitt tilbakemel­ding på estetikken gjennom hele planproses­sen. Når dette er sagt, har vi i administra­sjonen fått tilbakemel­ding på at vi har vaert litt for krasse. Vi skal kanskje ikke vaere så krasse i våre uttalelser. Samtidig er det slik at husene blir Gvarvs nye ansikt utad. Derfor sendte vi også saken til utvalget som nå ønsker å se en 3D-løsning. Politikere­n ønsker å vite hvordan det blir seende ut, sier Gilde.

Politikern­e må bestemme – Hustypen ble presentert for saksbehand­lere i davaerende Sauherad kommune så tidlig som i november 2018?

– Kommunen har gitt kommentare­r til dette «hele veien». Det er ganske godt dokumenter­t at den valgte løsningen virker noe traust. Vi har ønsket noe som hever standarden i Gvarv sentrum, men har lagt saken fram for utvalget fordi vi er usikre. Noe er fag, og noe er politikk. Jeg mener denne saken er politikk, sier enhetslede­ren og viser til at det tidligere er påpekt en rekke mangler ved søknader som er innlevert underveis i prosessen.

Svein Tore Bakaas er uansett klar på hva som skjer videre med boligprosj­ektet i Gvarv sentrum dersom kommunen ikke aksepterer den planlagte løsningen.

– Vi kommer ikke til å sette i gang med nye planer og andre hustyper, men vil avslutte prosjektet og legge tomta ut for salg. De inngåtte kjøpekontr­aktene vil bli kansellert og innbetalt depositum betales tilbake til våre kunder, fastslår Bakaas.

 ??  ??
 ?? BEGGE FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ?? IKKE BRA NOK: Det er hus av denne typen Svein Tore Bakaas og Gvarvgata 100 planlegger å sette opp.
BEGGE FOTO: ANDREAS SOLTVEDT IKKE BRA NOK: Det er hus av denne typen Svein Tore Bakaas og Gvarvgata 100 planlegger å sette opp.
 ??  ?? SENTRAL TOMT: Alt av infrastruk­tur for bygging av 15 boenheter er på plass på sentrumsto­mta.
SENTRAL TOMT: Alt av infrastruk­tur for bygging av 15 boenheter er på plass på sentrumsto­mta.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway