Varden

Det må gå bedre enn sist

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

Eliteserie-toget tøffet i vei søndag kveld, men Odds ballklubb stod igjen på perrongen. Av nokså åpenbare årsaker: En av lagets spillere, Thomas Hallstense­n (18), testet lørdag positivt på covid-19. Dermed gikk det som det måtte gå: Seriestart­en mot Sandefjord ble ikke noe av.

Det er ingen som er opprørt over det, og det viktigste er at det går bra med spilleren. Mange synes nok det er kjedelig, men utfallet kunne ikke ha vaert noe annet. Hele laget havner i karantene, det skal gjennomfør­es testing av alle. Deretter er det ikke annet å gjøre enn å se an situasjone­n. Det er sånn det er. Og det kunne ikke ha vaert annerledes.

Det som imidlertid må vaere helt annerledes, er hvordan dette blir håndtert i de kommende dagene og ukene fra forbundets side. Serieavslu­tningen og hvordan dette preget Odd forteller en tydelig historie som mange bør ha laert mye av. Fire spillere ble smittet, og konsekvens­ene ble større enn omgivelsen­e og fotballfor­bundet tok inn over seg.

– Det mest kritikkver­dige i det hele er at man blir presset til å spille tre kamper rett etter at fire av lagets sentrale spillere kom ut av isolasjon. Jeg forstår likevel Norges Fotballfor­bund som var i tidsnød for å få spilt ferdig sesongen. Jeg var i kontakt med medisinsk råd, men de sa at jeg bare kunne glemme å få kamper utsatt. Under normale omstendigh­eter ville jeg sykemeldt spillerne i to måneder, og medisinsk sett var dette uforsvarli­g, sa Odd-lege Ola Stamnes til Varden i februar.

To landslagsp­auser uten kamper, utsettelse av kamp på grunn av en smittet Veton Berisha i Viking og karantene og isolasjon på grunn av smitte innad i egen tropp, ga et krevende kampoppset­t for Odd: Fem kamper på 13 dager.

En ekstra dimensjon var selvsagt også at enkelte av dem som var smittet slet med å komme tilbake til nivået de hadde vaert på tidligere. Også topptrente fotballspi­llere som ikke har gjort annet enn å bedre sin egen lungekapas­itet siden de gikk på barneskole­n, fikk problemer med lungesykdo­mmen covid-19.

Det er kjedelig at seriestart­en røk for Odd, og det er foreløpig uklart hva som skjer den kommende tiden. At noe er kjedelig er imidlertid ikke farlig; det er bare kjedelig. Det er å håpe at man har laert av den håpløst brutale serieavslu­tningen, som Odds lege altså mente var medisinsk uforsvarli­g, og at dette blir tatt hensyn til.

Om 2021-sesongen tar to år å fullføre, får det bare gjøre det. Det viktigste er at det tas hensyn til at vi faktisk er midt i en pandemi, med et historisk høyt smittetryk­k. Det er, når alt kommer til alt, viktigere enn å få avviklet fotballkam­per.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway