Varden

Huskjøpet ble til et mareritt

To år er gått siden Espen Aasheim og familien kjøpte huset på Gråtenmoen i Skien. Lite visste de da om hva som lå foran dem.

- Tore Øyvind Moen tore.oyvind.moen@varden.no

▶ Da det kom svartsopp i vinduet på datterens rom skjønte Espen Aasheim at noe var galt med vinduene i det nyoppussed­e huset de hadde kjøpt.

▶ Protector forsikring­s folk mente det skyldtes kondens. Nå må selskapet betale for ny montering av vinduene som var feilmonter­t.

Det hele startet med noen sorte flekker.

– Det var på soverommet til den ene datteren vår vi først oppdaget svartsopp, sier huseier Espen Aasheim.

Ikke fagmessig utfør +Da hadde de allerede hatt noen kjedelige oppdagelse­r som førte til at kommunikas­jonen med selger var brutt, forteller Espen Aasheim fra Skien.

Varden har vaert i kontakt med tidligere huseier, som ikke vil kommentere saken.

– Vi oppdaget allerede første kvelden etter overtakels­en i februar 2019 at platetoppe­n ikke fungerte. Etter en tid ville vi skifte ut spottene i taket med noen med mer lunt lys. Da fikk vi en ny overraskel­se ved at firmaet som gjorde det ba oss kontakte elektriker for gjennomgan­g av både ledningsne­tt og sikringssk­ap. Firmaet vi tilkalte oppdaget elektriker­arbeid som ikke var fagmessig utført og anbefalte oss å få ryddet opp i dette. Det ble gjort og selgers forsikring betalte deler av dette, forteller Aasheim.

– Huset var nyoppusset og så bra ut da det lå til salgs. I takstrappo­rten som fulgte prospektet fikk blant annet vinduene vurderinge­n TG1, beste vurdering for brukte boliger. Alt tydet på at boligen var i veldig god stand, forteller Aasheim.

Forrige eier hadde satt inn nye vinduer og dører og innvendig var hele huset pusset opp.

Bagatellis­erte skadene

Da de varslet om sopp og fuktskade rundt vinduene kom det to menn fra Protector, selgers forsikring­sselskap.

– De mente skadene skyldtes «brukerfeil». De mente tydeligvis at vi ikke luftet og at kondens forårsaket skadene, forteller Aasheim.

Utbedring mente de ikke ville koste mer enn 50-60.000 kroner.Vurderinge­n ble ganske annerledes da takstmann Torbjørn Lensebakke­n kom inn i bildet på vegne av Aasheim og hans forsikring­sselskap Help Forsikring.

– Det jeg så var at vinduene var feilmonter­t. Det kom inn vann fra både vannbrett og belistning rundt dem. Vinduene som er av plast og ikke treverk, skal heller ikke skummes på samme måte som tre, men det var gjort på de vi sjekket, sier han.

Rant vann

En snekker som var med på Lensebakke­ns undersøkel­se fjernet et av bordene ved det ene vinduet.

– Da rant det vann ut. Heldigvis sto huseier og filmet dette selv slik at det ble dokumenter­t, forteller Lensebakke­n.

Konklusjon­en var at jobben med å montere vinduer ikke var fagmessig utført.

– Det var heller ikke sørget for vanntett sperre bak bordene som stoppet vann som kom bak dem. På sikt kan det også gi råteskader i selve veggen, forteller han.

Han ble overrasket over det lave anslaget fra Protectors eksperter.

– Det er frustreren­de både for huseierne og for meg som takstmann å møte noen som gir uttrykk for så lave utbedrings­kostnader som her, sier han.

For huset som ble kjøpt for 3,22 millioner kroner ble kostnadene til utbedring beregnet til 524.238 kroner. Da var kostnaden for nye vinduer lagt inn siden det manglet dokumentas­jon på at vinduene var godkjent til bruk i Norge.

Før den bebudede rettssaken kom opplysning­er som viser at vinduene skal tilfredsst­ille norske krav.

– Det endte med at vi godtok et forlik på 350.000 kroner og slapp rettssak, forteller Espen Aasheim.

«Berømte» byggeksper­ter

De to ekspertene Protector sendte for å vurdere Aasheims hus var byggmester Rolf Hageland fra Larvik og bygningsin­spektør og byggmester Per Østern som var ansatt hos Protctor.

I Protectors sluttinnle­gg før den bebudede rettssaken skrev selskapet at de avviser at det forelå en mangel i henhold til avhendings­loven. Verken «kvalitativ­t eller kvantitati­vt» var avviket vesentlig fra avtalen som var inngått, hevdet de.

– Prisavslag kan følgelig ikke utmåles, skrev de.

Til støtte for dette innkalte de Hageland og Østern som sine vitner.

Duoen er opp gjennom årene blitt omtalt for sine lave anslag for utbedringe­r på vegne av Protector forsikring.

Forbrukerr­ådet

I Forbrukerr­ådets 394 siders store Boligrappo­rt fra 2017 er de to omtalt.

«Ifølge Kapital (4/2015) beskyldte flere boligkjøpe­re Hageland for å komme med urealistis­k lave anslag på skader», gjengir rapporten fra Kapital.

«Verken den svaert erfarne byggmester­en Hageland eller overrasken­de mange andre av takstmenne­ne Protector og NCL (et annet eierskifte­forsikring­sselskap) benytter seg av er sertifiser­te takstmenn», skrev Kapital i 2015. Kapital fokuserte på at mange takstmenn dermed ikke er pliktige til å følge takstorgan­isasjonene­s etiske regelverk.

Rauland

Forbrukerr­ådet fant ut ved gjennomgan­g av en rekke saker at enkelte takstmenn gir svaert lave anslag på hva utbedring vil koste. Flere ganger så lavt at det kan hevdes at mangelen ikke kan anses vesentlig og som dermed ikke utløser noen erstatning­splikt for eierskifte­forsikring­sselskapet overfor boligkjøpe­ren.

Varden har tidligere omtalt ei laftehytte i Rauland som Pro

 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ??
FOTO: TORE ØYVIND MOEN
 ??  ?? RENOVERT: Huset var helrenover­t og takstrappo­rten ga ingen grunn til bekymring for Espen Aasheim på Gråtemnoen i Skien.
RENOVERT: Huset var helrenover­t og takstrappo­rten ga ingen grunn til bekymring for Espen Aasheim på Gråtemnoen i Skien.
 ??  ?? VANN: Da snekkeren åpnet bordet over vinduet rant det vann ut, forteller Espen Aasheim.
VANN: Da snekkeren åpnet bordet over vinduet rant det vann ut, forteller Espen Aasheim.
 ??  ?? FEIL: Vannbordet under vinduet skal vende nedover slik at vann renner utover. Nå må vinduene tas ut og settes inn på nytt.
FEIL: Vannbordet under vinduet skal vende nedover slik at vann renner utover. Nå må vinduene tas ut og settes inn på nytt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway