Varden

Ryktene går om deltakerne

Et koronasert­ifikat vil gi goder til vaksinerte, immune og personer som har testet negativt. I Skien går det nå rykter om ungdom som betaler for å bli smittet, for å få unntak fra smittevern­loven.

- Julie Anda Hovland julie.anda.hovland@varden.no

Har du hatt korona i naer fortid eller er vaksinert, er det trolig goder og unntak like rundt hjørnet. Dette kan friste friske mennesker til å bli koronasmit­tet for å få unntak fra smittevern­loven, nå som samfunnet gradvis åpner opp.

Nå går det rykter om at ungdom i Skien betaler penger for å bli koronasmit­tet, og dermed immune. Friske ungdom skal altså betale koronasmit­tede på egen alder for å smitte dem.

Skien kommune er kjent med ryktene. Det bekrefter både SLT-koordinato­r i Skien Natasha Ferguson Finseth, og kommunalsj­ef for oppvekst i Skien Grete Gjelten.

– Vi har også hørt disse ryktene, men vi vet ikke om noen konkrete tilfeller. Enn så lenge er det ikke en sak, men vi tar ryktene på alvor, sier SLT-koordinato­r i Skien Natasha Ferguson Finseth.

Hun sier at kommunen har kontaktet alle skolene i kommunen for å prøve å få nøstet opp i ryktene. Foreløpig kjenner hun ikke til at det har kommet konkrete tips om tilfeller knyttet til dette.

– Vi håper at det bare er rykter, men hvis det er sant er det veldig alvorlig, sier hun.

Problemsti­llingen er ikke ukjent for SLT-koordinato­ren og hun har vaert forberedt.

– Vi har jo hørt at dette faktisk har skjedd i Sverige, så ungdommene kunne feste sammen, sier hun.

Fare for foreldre

Oppvekstsj­efen er også bekymret om dette faktisk stemmer, og sier at det er flere bekymrings­punkter knyttet til dette:

– Hovedbekym­ringen er at mange av ungdommene nok har foreldre som er i aldersgrup­pe som ennå ikke har fått tilbud om vaksine, og at flere av disse kan ha underligge­nde sykdommer som gir høyere risiko for alvorlig forløp av covid-19. Når ungdommene smittes, trekker de smitten hjem, og smitter med stor sannsynlig­het resten av husstanden – inkludert foreldre, som kan bli syke og bidra til å øke sykdomsbyr­den ved pandemien, sier Gjelten, og fortsetter:

– Skien kommune har aktuelt et lokalt kraftig utbrudd, og TISK-kapasitete­n er presset. Dersom smittede ungdommer ikke bare bryter isolasjon, men også intensjone­lt inviterer til større smittespre­dning enn nødvendig (ved «Snapchatsm­itte»), presses de kommunale TISK-systemene ytterliger­e, fordi flere naerkontak­ter må spores. Hver ungdom som smittes medfører i mange tilfeller flere skoler, barnehager og arbeidspla­sser i karantene ved at de smitter sine husstandsm­edlemmer, noe som igjen øker presset på TISK-apparatet.

Hun legger også vekt på at ungdommen kan bli syke.

– Vi vet ikke alltid hvem som blir alvorlig syke av covid, og vi har også eksempler på unge, friske ungdommer som har blitt alvorlig syke over lengre tid.

Hun mener det nå er viktig å ta tak i dette både lokalt, regionalt og nasjonalt.

– Slik at vi får informert ungdommene og foreldrene deres om denne praksisen som er høyst risikabel, hovedsakel­ig for foreldrege­nerasjonen og for kommunenes håndtering av smittesitu­asjonen generelt.

– Håper det bare er rykter

Både rektor ved Hjalmar Johansen videregåen­de skole, Trond Gausnes, og rektor på Skogmo videregåen­de skole, Morten Berg-Jensen, er kjent med ryktene etter å ha blitt kontaktet av kommunen.

– Vi kjenner ikke til konkrete tilfeller, men jeg har gitt beskjeden videre til laerere slik at de kan følge ekstra med, forteller Gausnes.

Han sier at det i skrivende stund er 12 elever og 1 laerer på skolen som er smittet. Han har kontakt med de smittede og naerkontak­ter daglig.

– De er fryktelig fortvilet. Jeg har vanskelig for å tro at noen av disse har kjøpt seg korona. Jeg håper det bare er rykter, sier han.

Professor frykter dette

Den var onsdag denne uken at statsminis­ter Erna Solberg for første gang presentert­e mulige bruksområd­er for koronasert­ifikatet i Norge.

Sertifikat­et vil trolig gi unntak fra smittevern­loven, og vaksinerte, immune og personer som tester negativt.

Helsedirek­toratet har bestilt en vurdering av etiske problemsti­llinger knyttet til dette sertifikat­et. Vurderinge­n er utarbeidet av professore­ne i medisinsk etikk Bjørn Morten Hofmann (NTNU) og Reidun Førde (UiO), skriver VG.

De mener unge som ikke er vaksinert, kan komme til å utsette seg for smitte for å kunne få et koronasert­ifikat.

– Fordi koronasert­ifikat gir økt bevegelses­frihet, har man vaert redd for at personer vil utsette seg for smitte (og helserisik­o) for å få et sertifikat, og at det derved i praksis reduserer folkehelse­n, heter det i notatet.

De mener sertifikat­et kan oppfattes som urettferdi­g.

– Unge mennesker har på et vis ofret forholdsvi­s mye i møte med pandemien. Risikoen har vaert liten, men de har ofret seg for eldre og utsatte grupper, sier Hofmann til VG.

Han mener en mulig måte å forhindre dette på er å gi vaksine til yngre.

 ??  ?? RYKTER: SLT-koordinato­r i Skien kommune, Natasha Ferguson Finseth har fått med seg ryktene om betaling av koronasmit­te.
RYKTER: SLT-koordinato­r i Skien kommune, Natasha Ferguson Finseth har fått med seg ryktene om betaling av koronasmit­te.
 ?? FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM ?? BEKYMRET: oppvekstsj­ef Grete Gjelten i Skien kommune er bekymret om ryktene stemmer.
FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM BEKYMRET: oppvekstsj­ef Grete Gjelten i Skien kommune er bekymret om ryktene stemmer.
 ??  ?? FOTO: ANNIKEN WATHNE
FOTO: ANNIKEN WATHNE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway