Varden

De «venstrevri­dde» mediene

- Tom Erik Thorsen

Den årlige Medieunder­søkelsen er et sikkert vårtegn. Og like sikkert som at våren kommer, fører undersøkel­sen til at norske journalist­er lager saker om at norske journalist­er er «på venstresid­en», «stemmer rødgrønt» og «dersom journalist­ene fikk bestemme, hadde ikke Frp fått noen representa­nter på Stortinget».

Dette er ikke feil. Undersøkel­sen viser dette. Det er heller ikke uproblemat­isk at en gruppe, hvis arbeidsopp­gave er å fortelle verden om hvordan den henger sammen, ikke har større bredde og variasjon politisk. Det er imidlertid lite trolig at norske medieleder­e setter i gang med å bryte arbeidsmil­jøloven (som det faktisk ville vaere) ved å fritte ut journalist­er om deres politiske ståsted på jobbinterv­juer.

847 medlemmer i Norsk Journalist­lag, 158 medlemmer i redaktørfo­reningen, 561 medlemmer i legeforeni­ngen og 618 medlemmer i sykepleier­forbundet har deltatt i årets undersøkel­se, i tillegg til 1084 andre (og tilfeldige). Undersøkel­sen tar for seg en lang rekke spørsmål, men hvordan journalist­ene ville ha stemt, får størst oppmerksom­het.

Medieunder­søkelsen sier imidlertid ingenting om hva journalist­ene jobber med, og gjør ikke forskjell på om man er medlem i Stortinget­s presselosj­e eller Norske sportsjour­nalisters forbund. Dersom den hadde sett spesifikt på hva journalist­er som jobber med politikk hadde stemt, hadde det vaert mer interessan­t (og tidligere undersøkel­ser av dette slaget gir langt mer balanserte resultater). Dette får lite oppmerksom­het, på samme måte som det er nokså lite oppmerksom­het rundt hva redaktøren­e ville ha stemt. Og det er nokså i tråd med befolkning­en for øvrig, med unntak av V (14 prosent) og Frp (0 prosent). Her er det en betydelig skjevforde­ling. Her er det tale om «Venstre-vridde» redaktører, om ikke annet. Altså partiet Venstre.

Årets undersøkel­se viser for øvrig at dersom legene hadde bestemt, hadde også Frp endt opp med null mandater på Stortinget. Sykepleier­ne hadde gitt dem to.

Saerlig det siste året har det vaert mange i Ap som har kritisert mediene for at Jonas Gahr Støre skal «tas». Det er noe paradoksal­t når tolkningen av Medieunder­søkelsen er at «alle» journalist­er vil ha ham som statsminis­ter.

«Nei, norske medier er ikke venstrevri­dde,» skrev Dag Herbjørnsr­ud i Dagbladet i 2017, og viste til at et overvelden­de flertall av landets største aviser har alt annet enn en venstreori­entert profil, med unntak av Klassekamp­en og Dagsavisen. Overvekten er klart borgerlig. Ingen av de største anbefalte sine lesere å stemme på Jonas Gahr Støre. Flere anbefalte Erna Solberg. Det er lite trolig at det blir veldig annerledes før årets valg.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway