Varden

Rustne amerikaner­e og riskokere

- Per Arne Rennestrau­m journalist

Det er aldri moro når automobile­r ruster. Men det er laget mye god og dårlig humor rundt temaet. «Alle biler ruster, men Opel har Rekord», var muligens en god gammel slager. Dette er selvsagt fornaermen­de mot alle som eier denne typen doninger, og ikke minst mot Opel selv. Det som er helt sikkert er at Opel har rekord når det gjelder å produsere Rekord-er.

Japanske biler hadde lenge et dårlig rykte. Det hjalp ikke da det ble lansert rustgarant­i. Også dette ble brukt mot dem. Noen mente det i realiteten var en garanti for gjennomrus­ting. Folk gikk nok bare rundt og ventet spent på at gasspedale­n ble tråkket gjennom gulvet. Frisk luft er ikke å forakte.

Men det er klart at det er mye enklere å spre fordommer om bilmerker som kommer fra enda mer fremmede kulturer enn den tyske. Derfor blir japanske biler fortsatt omtalt som riskokere. Da skulle vel Opel vaere en slags sauerkraut-gryte. Når det gjelder svenske biler, så kommer jeg ikke på noe lurt. Ikke der heller. Men amerikaner­e kan nok godt gå under betegnelse­n frityrgryt­er, så svaere som de er. Både bilene og menneskene. Alt er jo stort i Amerika. Det vet jeg alt om, som kommer fra Lille Amerika på Sørlandet. Folk var forbauset da de hørte at jeg, som nesten den eneste i klassen, ikke var født «over there». Jøss, en ekte nordmann i bygda! Nå overdriver jeg litt, men det var vel strengt tatt ikke jeg som startet spetakkele­t. Det var altså slik at mange norskameri­kanere kom tilbake til gamlelande­t på 70- og 80-tallet. Og da hadde de jo med seg ungene sine, som invaderte lokale klasserom. De laerte seg fort enda bedre norsk enn det de hadde laert i Junaiten. Noen hadde en litt rusten uttale, også når det gjaldt nynorsk, til dømes. Spesielt de som var fra det beryktede Rustbeltet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway