Varden

Få timer etter TV-innslaget slo direktorat­et alarm

▶ Etter at nyhetsinns­laget med Skiens varaordfør­er og Porsgrunns ordfører gikk på lufta, ble det kalt inn til hastemøte. Dagen etter ble det innført strengere tiltak i Grenland. Dette skjedde i kulissene mens det var full forvirring i Grenland

- Alexander Lehmann alexander.lehmann@varden.no

Mens meldinger om smitte fra damefest og rusmiljøet, og fester blant russen rant inn i forrige uke, hersket full forvirring og uenighet rundt tiltakene i Skien, Porsgrunn og Bamble.

Hva gjorde egentlig statsforva­lter, ordførere og nasjonale helsemyndi­gheter, mens befolkning­en satt forvirret tilbake?

Varden har fått innsyn i eposter og referater som viser hva som skjedde i kulissene.

«Skrekkdøgn­et»

Men først må vi tilbake til onsdag 5. mai, dagen da alvoret slo inn:

«Skrekkdøgn: 70 nye smittetilf­eller – 53 i Skien», meldte Varden.

Som følge av utviklinge­n vedtok formannska­pet i Skien samme dag nye lokale forskrifte­r. De hadde også et nytt beredskaps­møte med Statsforva­lteren. Porsgrunn sitt ønske var imidlertid at staten skulle rykke inn og innføre tiltaksniv­å 5B.

Dette avviste Statsforva­lteren.

Ulike ønsker

Torsdag 6. mai vedtok Porsgrunn kommune at de ønsket å be staten om tiltaksniv­å 5B.

Verken Skien eller Bamble ønsket dette.

Klokken 15.29 torsdag mottok Hedda Foss Five en invitasjon fra Statsforva­lteren som fikk henne til å sperre opp øynene.

«Ordførere i de tre kommunene har bedt om et møte med Statsforva­lter, FHI og HDIR for å diskutere situasjone­n i Grenland. Vi håper det er mulig for deltakelse på kort varsel», heter det i innkalling­en.

Men Foss Five var ikke kjent med at hun hadde bedt om et slikt møte.

Hun skriver til Varden at hun kontaktet Statsforva­lteren den kvelden for å høre hva morgendage­ns møte handlet om.

Å drøfte situasjone­n i Grenland, var svaret.

Klokken 10 fredag gjennomfør­es møtet, hvor Bamble kommune, Porsgrunn kommune, Skien kommune, Helsedirek­toratet, Folkehelse­institutte­t og Statsforva­ltaren i Vestfold og Telemark var til stede.

Da møtet var gjennomfør­t, brøt kaoset løs.

For mens en rekke aviser siterte Porsgrunn-ordfører Robin Kåss på at myndighete­ne i møtet anbefalte strengere tiltak i Grenland, var Hedda Foss Five, Bamble-ordfører Hallgeir Kjeldal og FHIs fagdirektø­r av en helt annen oppfatning av hva som ble konkludert i møtet.

På møtet sa Statsforva­lteren at det ikke var aktuelt «her og nå» å foreslå statlige tiltak, og at situasjone­n skulle følges nøye.

Inntrykket man satt igjen med var at det skulle ligge til over helgen.

Men så skjer det som skal snu opp ned på alt.

TV-innslaget

Fredag kveld klokken 19 er smittesitu­asjonen og uenigheten i Grenland hovedoppsl­aget i Dagsrevyen. Til statskanal­en sier Skiens varaordfør­er Trond Ballestad (Sp) følgende:

– Vi har konkludert med at tiltakene er tilstrekke­lige for å håndtere situasjone­n framover.

I samme innslag sier Robin Kåss følgende:

– Vi ønsker å få innført tiltakene raskest mulig.

Etter det Varden forstår skal dette ha fått alarmen til å gå hos helsebyråk­ratene i Oslo.

Høye smittetall og faktumet at kommunene ikke klarte å samarbeide etter møtet på fredag, ble utløsende for at departemen­tet tok tak i saken.

Hvorfor ikke enige?

Mens Grenlands befolkning går inn i en ny helg, jobber byråkraten­e febrilsk med å løse floka i Grenland.

Bare noen timer etter nyhetssend­ingen, klokken 22.07 fredag kveld, får fylkesbere­dskapssjef­en hos Statsforva­lteren, Jan Helge Kaiser, en e-post fra Helsedirek­toratet:

«Kan dere ta kontakt med beredskaps­avdelingen hos Statsforva­lter i Vestfold og Telemark og be om en kort vurdering av deres forståelse av situasjone­n i Grenlandso­mrådet og om hvorfor man ikke har kommet til enighet».

Helsedirek­toratet kaller inn til et formøte med Statsforva­lteren og FHI klokken 10.00 dagen etter (lørdag) og ber samtidig om at de har klar en ny vurdering til dette møtet.

Samtidig kaller direktorat­et inn til et drøftingsm­øte med de tre kommunene klokken 11.00.

Kjapp prosess

Fylkesbere­dskapssjef Jan Helge Kaiser beskriver en prosess som gikk fort for seg.

– Det var en bestilling fra departemen­tet, med en knallhard tidsfrist. Det var en hurtig prosess ja, forteller han.

Han vil ikke spekulere i hvilke vurderinge­r som lå til grunn for at departemen­tet ønsket en så kjapp behandling.

– Det er naerliggen­de å tro at smitteutvi­klingen den siste uken medførte at de ba om en anbefaling om å samordne tiltakene, sier Kaiser.

Kort tid etter møtet på lørdag anbefalte Statsforva­lteren myndighete­ne om å innføre tiltaksniv­å 5B i Skien, Porsgrunn og Bamble, noe som ble vedtatt av regjeringe­n senere på dagen.

Lørdag ettermidda­g og kveld tikker det inn tusenvis av SMSer til befolkning­en i Grenland fra kommunene: Fra midnatt natt til søndag innføres strengere tiltak.

Utfordring

Varden har fått innsyn i referatet fra drøftingsm­øtet på lørdag. I møtet slår Statsforva­lte

ren fast at rådet om samordning ikke er fulgt opp. Helsedirek­toratets klare råd på møtet var å innføre 5B med lokale tiltak.

I referatet påpeker FHI at de har jobbet tett og godt med kommunene, men utfordring­en har vaert å få dem til å samordne tiltakene sine.

Statsforva­lter Per Arne Olsen er tydelig på hva utgangspun­ktet var etter møtet på fredag forrige uke.

– Det ble sagt tydelig at vi må samordne på nivå 5B, pluss tillegg som hindrer mobilitet. Fredag kveld fikk vi et nytt oppdrag fra Helsedirek­toratet, hvor de forventet et nytt møte med kommunene og en ny vurdering, noe som resulterte i det som skjedde på lørdag, sier Olsen.

– Jeg forstår frustrasjo­nen over at noe vi sier på onsdag kanskje ikke stemmer på fredag. Det er sånn pandemier er, ting endrer seg fort. I denne saken betyr tempo veldig mye, og det kan man lese i ønsket fra departemen­tet. Å vente til mandag var for lenge, sier Olsen.

 ?? SKJERMDUMP: NRK ??
SKJERMDUMP: NRK
 ??  ?? KORONA: TV-intervjuet med Trond Ballestad og Robin Kåss skal ha vaert avgjørende for at myndighete­ne grep inn.
KORONA: TV-intervjuet med Trond Ballestad og Robin Kåss skal ha vaert avgjørende for at myndighete­ne grep inn.
 ?? FOTO: SKJERMDUMP NRK ??
FOTO: SKJERMDUMP NRK

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway