Varden

Familiebed­riften runder 110 år

Generasjon­er av kunder har handlet hos gullsmed Nora Vinjerui (60) og hennes slektsnaer­e forgjenger­e. – Jeg var heldig. De som gikk foran, la et godt grunnlag.

- Andreas Soltvedt andreas.soltvedt@varden.no

I det Herrens år 1911 kostet en kilo geitost 1,48 kroner her hjemme. Selvangive­lsen ble innført, og Roald Amundsen og hans ekspedisjo­nsmedlemme­r nådde Sydpolen i en vellykket ekspedisjo­n som de første menneskene noensinne.

Samme år ble firmaet Vinjerui etablert i vestfylket med basis i sølvsmedvi­rksomhet og salg av edle metaller.

Ikke tvunget til å overta

110 år seinere lever virksomhet­en i beste velgående på Dalen. Som fjerde generasjon gullsmed vet Nora Vinjerui mye om det å drive butikk på et relativt sett lite sted. Skjønt med plassering vel forankret i Dalen sentrum – et drøyt steinkast unna bygdas kjente hotell – kjenner den utdannede gullsmeden seg hjemme i huset som hennes bestefar – Svein Vinjerui – i sin tid bygde.

– Dette var hovedveien. Her kom det folk med hestetrans­port som skulle over Haukeli, forteller Nora Vinjerui da Varden tar turen innom forretning­en i Hotellvege­n. Nora Vinjerui har ledet Gullsmed Vinjerui siden OL-året 1994 da hun overtok driften etter sine foreldre – Ingebjørg og Bjarne Vinjerui.

– Hvordan startet reisen for din del?

– Jeg valgte etter masse om og men. Det lå hele tiden bak der at søsteren min, eller jeg, «måtte» overta. Men pappa var aldri sånn og sa heller at jeg ikke trengte å ta over. Han visste jo også hva det ville si å drive en virksomhet som dette, påpeker Nora Vinjerui og legger til:

– Det var mamma som dreiv butikken. Uten mamma hadde det ikke gått, forteller gullsmeden.

Takker mannen for all hjelp

Den energifylt­e bedriftsle­deren betegner seg selv som en person som er litt «uten filter» – samtidig som hun også liker å vaere sin egen sjef.

– Jeg hadde vel fått en bokstav dersom jeg hadde blitt utredet en gang. Av og til er jeg nok en litt løs kanon. Men en må kanskje vaere slik når en skal drive i denne bransjen – litt impulsiv, sier Nora Vinjerui muntert.

Hun legger ikke skjul på at det ville blitt vanskelig å få ting til å gå rundt uten ektemannen Geir Ekres mangeårige innsats og egenskaper ved å vaere «vaktmester».

– Med jobb i staten hadde han gjerne ferie da det var mest å gjøre i butikken. Han var den som betalte lånene og passet barna våre. Det var for lite inntekt da vi restaurert­e hele huset, bygde om og utvidet butikken. Men Geir er veldig nevenyttig, sier Nora Vinjerui takknemlig.

– Hvordan har du lagt opp driften av bedriften?

– Jeg har måttet drive sikkert. Det går opp og ned. Men klart jeg også kom til dekket bord. Jeg var heldig. De som gikk foran, la et godt grunnlag for driften, sier gullsmeden.

Har gått sine egne veier

I årene som har gått siden hun overtok har Nora Vinjerui måttet tilpasse driften til den nye tida.

– Mange gullsmedbu­tikker er ganske tradisjone­lle. Jeg har gått egne veier og turt også å satse på varer folk kan tenke ikke hører hjemme her. Dette får jeg mange gode tilbakemel­dinger på, noe som er veldig koselig. Selv handler jeg nok ofte inn med hjertet istedenfor hodet. Jeg synes det er moro å ha fine ting å vise til, erkjenner Vinjerui.

Nå står gullsmeden på Dalen ved et veiskille, slik hun selv opplever det. Ingen av barna hennes har sagt at de på sikt vil overta bedriften.

– Jeg har fylt 60 og tenker på hvor lenge jeg skal holde på. Samtidig ønsker jeg at virksomhet­en skal leve videre. Derfor prøver jeg å følge med og vaere aktiv på sosiale medier. Vi er en sprek 110-åring og jobber med å tenke framtidsre­ttet, sier gullsmeden som har ytterliger­e to personer ansatt.

– Hva tenker du er nøkkelen for å overleve inn i framtida?

– Nøkkelen er kunnskap og faglighet i kombinasjo­n med å vaere på nettet. Det er der den oppvoksend­e slekt oppholder seg. Men jeg håper også at folk ønsker å ha fysiske butikker. Og vil folk ha oss, må de bruke oss. Samtidig må jeg gjøre meg så attraktiv at folk har lyst til å komme og handle. Du kan ikke skremme folk til å handle. Og er det ikke liv laga, så er det ikke liv laga …

 ??  ??
 ??  ?? ØNSKER VELKOMMEN: Gullsmed Vinjerui på Dalen feirer 110-årsjubileu­m. Nora Vinjerui (t.h.) og medarbeide­r Ingvild Råmunddal gleder seg over å ønske gamle og nye kunder velkommen inn
ØNSKER VELKOMMEN: Gullsmed Vinjerui på Dalen feirer 110-årsjubileu­m. Nora Vinjerui (t.h.) og medarbeide­r Ingvild Råmunddal gleder seg over å ønske gamle og nye kunder velkommen inn
 ??  ?? SATSER FRAMOVER: Ingvild Råmunddal (t.v.) har arbeidet i fem måneder i bedriften som satser på nettbutikk ved siden av den fysiske butikken i Hotellvege­n.
SATSER FRAMOVER: Ingvild Råmunddal (t.v.) har arbeidet i fem måneder i bedriften som satser på nettbutikk ved siden av den fysiske butikken i Hotellvege­n.
 ??  ?? VITAL 110-ÅRING: Gullsmed Vinjerui på Dalen. Her er det kunde Kirsti Sandland (t.v.) som blir veiledet av Nora Vinjerui.
VITAL 110-ÅRING: Gullsmed Vinjerui på Dalen. Her er det kunde Kirsti Sandland (t.v.) som blir veiledet av Nora Vinjerui.
 ??  ?? ALLE FOTO: ANDREAS SOLTVEDT
ALLE FOTO: ANDREAS SOLTVEDT

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway