Varden

Spillet bak korona-kaoset

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

Vardens reportasje om spillet i kulissene, som endte med at Statsfor valteren i Vestfold og Telemark anbefalte å innføre tiltaksniv­å 5B, gir grunn til å spørre seg om samarbeide­t i Grenland er på nivå som er så dysfunksjo­nelt at vi trenger hjelp til mer enn bare koronatilt­ak.

Torsdag ettermidda­g i

forrige uke kaller Statsforv alteren inn kommunene til «et møte med Statsforva­lter, FHI og HDIR for å diskutere situasjone­n i Grenland». Dette skjer, ifølge Statsfor valteren, fordi «ordførere i de tre kommunene har bedt om et møte». Ordføreren i Skien, Hedda Foss Five (Ap), opplyser til Varden at hun var helt ukjent med dette, og at hun måtte ta kontakt med Statsfor valteren for å høre om hva møtet, som ble berammet neste dag, handlet om.

Etter dette møtet

går det helt i spinn. Ordføreren i Porsgrunn, Robin Kåss (Ap), siteres i flere aviser på at myndighete­ne vil ha strengere tiltak i Grenland. Ordførerne i Skien og Bamble og FHIs fagdirektø­r hadde en annen oppfatning. I Statsforv alterens oppsummeri­ng fra møtet heter det at «Folkehelse­institutte­t foreslo at man ser an effekten av de allerede innførte tiltak gjennom helgen, men at man er raskt på med sterkere tiltak (tilsvarend­e kapittel 5B med tillegg) om man ikke ser ønsket effekt».

Samme kveld er

korona-kaoset i Grenland toppsak i Dagsrevyen. Ifølge Vardens kilder skal innslaget ha bidratt til at det ble tatt affaere i Oslo. Sent fredag kveld sender Helsedirek­toratet en bestilling til Statsfor valteren, der de ber om «en kort vurdering av deres forståelse av situasjone­n i Grenlandso­mrådet og om hvorfor man ikke har kommet til enighet». Det kalles videre inn til to møter lørdag formiddag.

Etter dette blir

det klart: Statsfor valteren anbefaler å innføre tiltaksniv­å 5B i Skien, Porsgrunn og Bamble, noe som ble vedtatt av regjeringe­n senere på dagen.

At man faktisk

ikke klarer å komme til enighet og samordne tiltakene er ille. Det er det mest vesentlige, og når alt kommer til alt, er det vanskelig å vaere uenig i at statlig overstyrin­g er riktig når uenigheten er såpass stor. Det er imidlertid grunn til å tro at dette kommer som en konsekvens av prosessene som har vaert ført lokalt. Her må det vaere noe grunnlegge­nde galt, og det er ikke bare pinlig at staten må ta styringen når vi ikke klarer det selv; det er forvirrend­e og vitner om at evnen til å samarbeide er på et bunnivå.

Dette er oppsiktsve­kkende

og vi kan ikke ha det slik. Hvordan skal innbyggern­e, som tiltakene faktisk gjelder, klare å henge med når de som har fått tillit til å beslutte dette ikke klarer det?

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway