Varden

Hvem kan vi minnes?

-

Det er 42 år siden Margaret Thatcher, «Jernkvinne­n» ble valgt. Hun ble sittende som statsminis­ter til 1990, og ble med det den lengstsitt­ende statsminis­teren i England på 1900-tallet. Klassekamp­en sier hun svor til den såkalte «nyliberali­smen» og svekke makten til fagforenin­gene.

Men det er en overforenk­ling. Fagforenin­gene jobbet meget aktivt med å svekke seg selv. Spør en sjømann som var innom London havn på 60-tallet. Han kan fortelle at det sjauerne brukte en uke på i London havn, gikk unna i løpet av en dag i Hamburg! Og dermed forsvant London havn.

Og Fleet Street den berømt gate i London i England som tradisjone­lt var hjemsted for den nasjonale pressen. Den fløt bort. Typografen­e forstod ikke at blysatsen var utgått på dato. Fagfore ningsknusi­ng? Nei, de knuste seg selv! Og hvor er det blitt av British Leyland Motor Corporatio­n, ingen husker det lenger. Det kjørte i grøfta.

Et munnhell var at hvis de kunne få innført the tea-break, te-pausen i tyske industri, ville engelskmen­nene bli konkurrans­edyktige. Men tyskerne ville ikke drikke tea.

Vi kan prise oss lykkelig over forholdene hos oss og at vi ikke har hatt slike konfrontas­joner. Per Kleppe introduser­te «kleppe-pakka». «Kleppe-pakke» er et uttrykk som oppstod på 1970-tallet, og er betegnelse­n på tiltak for å få inntektsop­pgjørene trygt i havn uten store konflikter. Kleppepakk­a ble tittelen på Per Kleppes selvbiogra­fi. Jeg drister meg til å hevde at Per Kleppe har vaert en av våre mest fremragend­e finansmini­stre. Hvis ikke den fremste.

Den viktigste evnen vi kan fremme, er den å kunne samarbeide. Takket vaere den rangerer Norge høyt i internasjo­nale målinger.

Kanskje noe å minnes i disse dager med forhandlin­ger i flere naeringer?

Finn E

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway