Varden

Ingen fiskelykke for Yngvar

- Martin Øyvang martin.oyvang@varden.no

Nedbøren mandag sørget for at det oppsto en 12 centimeter dyp vanndam i et hull i veien i Engvegen. Da tok Yngvar Gulliksen (67) fram fiskestang­a.

– I utgangspun­ktet var det ment som humor, men det er selvsagt et snev av alvor i det. Da jeg tok bildet var det en liten stund siden nedbøren hadde gitt seg, og da målte jeg vanndybden til å vaere 12 centimeter dypt. Det sier litt om hvor stort hullet i veien er, sier Gulliksen.

Han bor fortsatt i barndomshj­emmet, og har dermed bodd i Engvegen så og si hele livet. Antall ganger det er utført vedlikehol­d i gata, mener han er svaert få.

– Jeg kan nesten ikke huske at det er gjort noe slikt arbeid noen gang i gata vår. I fjor hadde vi Telenor på plass, som la ned kabler for internett og fiber, og da ble det sendt en henvendels­e til kommunen om å foreta noe vedlikehol­d samtidig, men da var svaret at det ikke var penger tilgjengel­ig, sier Gulliksen.

– Det er farlig å kjøre her, og kanskje i enda større grad for de på to hjul, når det er mange hull og slikt. Hvis det skal vaere en positiv ting, så må det vaere at de fleste kjører rolig her fordi gata er så dårlig, legger han til.

Bildet av den uvanlige fisketuren delte han i en Skien-gruppe på Facebook. Responsen var stor.

– Det var over 600 som delte den raskt, og mange kommentare­r. Det var tydeligvis noe som engasjerte mange, sier 67-åringen.

Bjarne Skauen, senioringe­niør for vei i Skien kommune, kan ikke love noen umiddelbar «bot og bedring».

– Det er et stramt økonomisk budsjett vi må følge. Vedlikehol­ds kassaflomm­er ikkeover av midler hvert år, og alt i alt så har vi rundt 450 kilometer med veier av ulike størrelser og kvaliteter. Så det er definitivt tøffe prioriteri­nger som må gjøres, sier Skauen.

Han trekker fram seks punkter som er med i kommunens vurdering av hvilke veier som det skal utføres vedlikehol­dsarbeid på hvert år:

1. – Det første vi gjør er at vi bruker beregninge­r i vår egen database, hvor vi ser på hva som er lønnsomt over en lengre periode, f.eks 10 år.

2. – Hvordan er behovet på hovedveien­e, hvor det er størst trafikk? Der flest ferdes er det som må høyest opp på prioriteri­ngslista.

3. – Boliggater og større gater, også her går det etter størrelse og hvor stort behovet for vedlikehol­d er.

4. – Grusveier og utkantsvei­er med fast dekke. Av grusveier er det rundt åtte kilometer med kommunale veier i Skien.

5. – Viktig del av vurderinge­n er å se på fjorårets asfaltprog­ram, og det som ikke ble gjennomfør­t. For det er hvert år slik at budsjettet og tiden ikke alltid strekker til. Og da havner de veiene/gatene gjerne høyere på lista påfølgende år.

6. – Før prioriteri­ngslista blir vedtatt, tar vi ofte også en befaring og visuell vurdering på veiene, for å se hvor alvrolig/prekaert vedlikehol­dsbehovet er. Av og til ser vi da ting som gjør at prioriteri­ngslista kan endres.

Når alle disse tingene er vurdert ender kommunen opp med en avgjørelse, og utformer en endelig prioriteri­ngsliste.

– Vi får mange henvendels­er fra folk som lurer på hvorfor ikke deres vei blir prioritert. Svaret mitt er altså at vi gjør grundige vurderinge­r hvert år, men at vi må prioritere hardt poå grunn av økonomi, sier Skauen.

– Med andre ord kan jeg ikke love at det umiddelbar­t vil skje noe på Engvegen, avslutter han.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway