Varden

Er lei av hets mot russen

Hannah Nyberg Tollefsen fra Skien er lei av hets mot russen. - Det er ikke bare vår skyld at smitten går oppover, sier hun.

- Alexander Lehmann og Fredrik Nordahl redaksjone­n@varden.no

Hannah er russ og går på Hjalmar Johansen videregåen­de skole. Hun kommentert­e Varden sin sak på Facebook med et forsvar av russen.

«Har dere glemt at vi også har familier, ekstrajobb­er og går på skole 5 dager i uken? Når majoritete­n av oss tenker over dette og vet at russetida ikke er livet, hvorfor dra oss alle under en kam?», skriver hun.

Fikk korona

Selv er Tollefsen i isolasjon hjemme, etter å ha blitt smittet med koronaviru­s. Hun er betegnet som ukjent smittevei. Hun vet ikke hvordan hun ble smittet.

– Formen er bra, jeg har vaert symptomfri i tre dager. Heldigvis slapp jeg unna det verste, forteller hun.

Hun endte i karantene på mandag forrige uke etter å ha testet seg, og må vaere i isolasjon fram til fredag. Flere av vennene og klassekame­ratene hennes er også smittet, men med kjent smittevei.

Sinne

Hun opplever at det rettes saerlig mye sinne mot russen nå på sosiale medier.

– Det blir mye hets og vi får huden full av kommentare­r fra voksne. Det er ikke bare vår skyld at smitten går oppover, sier hun.

Det er tydelig at det er noe som skaper engasjemen­t. Saken til Varden har fått over hundre kommentare­r på Facebook.

– Det har vaert en blanding av alt. Men spesielt etter ordføreren ville utsette russetiden. Flere av oss har gitt opp å svare i kommentarf­eltet.

Gruppen hennes er ni jenter som er sammen i russetiden. Tollefsen tror ikke anmodninge­n fra ordføreren kommer til å stoppe mindre grupper fra å vaere sammen.

– Vi drar ikke på de største russetreff­ene, selv om det er fristende og alltid har vaert en del av russetiden.

-Oppriktig dårlig

Hun sier de fleste blant russen forstår at det ikke blir en like stor feiring som tidligere kull har hatt.

– Det er kjipt, men vi har forståelse for at det er pandemi. Men vi vil gjøre så mye ut av det som vi kan. Mange av oss går hver vår vei i august. Det er noe med dette å vaere russ sammen, sier Tollefsen.

Blårussen Ailina A. Østebø Gaaren skulle gjerne sett at russe-kritikerne tenkte seg litt om.

– Jeg synes det er oppriktig dårlig at man har laget smittevern­tiltak som åpner opp for ungdommer og at de skal ha en tilsvarend­e normal hverdag. Også skal straffen falle på oss for at vi utnytter muligheten­e og frihetene som vi har fått av politikern­e? Det er som å ta legge kake foran ett barn, si «vaer så god», også bli sinna når barnet spiser kakestykke­t, sier hun.

Hun ser også for seg at det kanskje kan bli enda mer festing i tida framover.

– Det er lite gjennomten­kt å avlyse russetiden. Det kommer bare til å skape mer opprør enn noe annet. I tillegg lager politikern­e så usikre hverdager for ungdommen som bygger opp under det stresset man allerede har, sier Ailina A. Østebø Gaaren.

 ?? FOTO: ALEXANDER LEHMANN ?? RUSS: «Har dere glemt at vi også har familier, ekstrajobb­er og går på skole 5 dager i uken? spør Hannah Nyberg Tollefsen.
FOTO: ALEXANDER LEHMANN RUSS: «Har dere glemt at vi også har familier, ekstrajobb­er og går på skole 5 dager i uken? spør Hannah Nyberg Tollefsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway