Varden

Omfordelin­g av vaksiner

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

Regjeringe­n legger om vaksinestr­ategien, slik at unge over 18 år tilbys vaksine etter at alle over 45 år er vaksinert. – Vaksinene er et av våre viktigste våpen i kampen mot koronaviru­set. Vaksinasjo­n er veien tilbake til hverdagen og til mer frihet, sa statsminis­ter Erna Solberg (H) på onsdag.

Omlegginge­n gir mening. Smittetryk­ket blant unge er høyt. «Begrunnels­en for dette er både den skjevforde­lte tiltaksbyr­den gjennom pandemien, gruppens mobilitet og bidrag til smittespre­dningen,» het det i Vorland-utvalgets rapport – som også anbefalte denne justeringe­n i vaksinestr­ategien.

Det er ikke bare hvilke aldersgrup­per som stokkes om på; noen kommuner vil få flere vaksinedos­er, mens andre vil få faerre. Noen, som Skien, vil få like mange. At det gir mening å skjevforde­le vaksiner til kommuner og områder som er tyngre rammet, gir mening. Logikken i skjevforde­lingen som nå er foreslått, skal vaere modellert av FHI, men er umulig å forstå.

– Vi kan dessverre ikke håndtere utbrudd med vaksiner. De som nå får mer har levd med mye smitte lenge, og under strenge restriksjo­ner, svarte helseminis­ter Bent Høie (H) på Vardens spørsmål om hvorfor Grenland ikke får flere vaksiner. Spørsmålet ble stilt før vi visste at flere av kommunene faktisk får faerre.

Hvis det er et argument å argumenter­e unge fordi det er mye smitte i denne aldersgrup­pen, hvorfor er det ikke et argument å vaksinere flere i et område med mye smitte? Porsgrunn-ordfører Robin Kåss (Ap), som åpenbart er frustrert over den nye ordningen, har åpenbart helt rett når han påpeker at vaksinerin­g er noe man gjør for å unngå framtidig smitte, ikke sykdom som har vaert. Det er ingen tvil om at det har vaert høyt smittetryk­k i kommunene som nå får flere vaksiner, men hvilken rolle spiller det når smitten er mye høyere andre steder?

De siste par ukene har det, relativt sett, vaert femseks ganger så mye smitte i Skien som i flere av kommunene som nå får flere vaksiner. De siste 14 dagene har det vaert 69 smittetilf­eller. Kommunen har nesten tre ganger så mange innbyggere som Porsgrunn, som har hatt 184 smittede. Likevel skal Asker prioritere­s opp på vaksinedos­er, mens Porsgrunn mister halvparten.

Hvis dette skal gi mening, må noen forklare det på en måte som folk forstår. Det er det nemlig ingen som gjør nå.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway