Varden

Derfor het dette området «Lillehelve­te»

I kjernen av byen finner du et sted med et noe oppsiktsve­kkende kallenavn.

- Anniken.wathne@varden.no SKIEN

Helt innerst vannet, hvor restaurant­en Strøm Mat og bar nå holder til har det vaert andre navn som har vaert brukt enn både Hjellen og Hjellevann­et gjennom byens lange historie.

Akkurat her i vannspeile­t lå det som på folkemunne kaltes for «Lillehelve­te».

– Det var i indre del av Hjellevann­et, og ble kalt det innerst ved fossen, sier Thor Øvrum som er leder bokkomitee­n i Skien historiela­g.

Fram til vår tid

Navnet Lillehelve­te skal ha blitt brukt om det avgrensend­e området langt opp mot vår tid, både på 18- og 1900-tallet.

Ifølge Tor Gardåsen, pensjonert førstekons­ervator ved Telemark museum, var dette et vanlig kallenavn for flere vassdrag i det ganske land.

– Det ble kalt Lillehelve­te på steder hvor det var en dyp kløft og steder det var vanskelig å få fram tømmeret, sier han.

Altså

Skien.

Navnet ble trolig gitt av tømmerfløt­ere på steder hvor det var bratte berg og sider av fossen som gjorde vanskelig å frakte tømmer eller andre materialer videre.

– Navnet er ikke skriftfest­et, så det har levd mest muntlig også videre i lokalhisto­rien, forklarer Gardåsen. ikke noe unikt for

Et helt annet navn

Men det offisielle navnet på den innerste delen av Hjellevann­et, mot byen, ble kalt Dølevig eller Dølevik.

Øvrum forklarer også at navnet Hjellen kommer trolig av ordet «hjell».

– Slik som at en hytte kan ha en hjell, også kalt hylle, å ligge på, sier han.

Kallenavne­t Lillehelve­te var altså ingen kompliment, som er finurlig å tenke på ettersom Hjellen har blitt et idyllisk område ved elva i Skien.

– Navnet kommer trolig at det var mye vrakrester og tømmer som fløt rundt i området, sier Øvrum.

 ?? FOTO: ANNIKEN WATHNE ?? FOLKEMUNNE: Området som i dag huser Strøm mat og bar ble tidligere på folkemunne kalt Lilllehelv­ete.
FOTO: ANNIKEN WATHNE FOLKEMUNNE: Området som i dag huser Strøm mat og bar ble tidligere på folkemunne kalt Lilllehelv­ete.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway