Varden

Tine Marie har over 700.000 følgere

Hvorfor vaere seg selv når man kan vaere en helt annen? For Tine Marie Riis er det sistnevnte som har blitt levebrødet.

- Martin Øyvang martin.oyvang@varden.no

32-åringen fra Skien lever nemlig av å drive med det som på engelsk heter «costume play» eller «cosplay» om du vil.

Det vil si å kle seg ut som karakterer fra spillverde­nen, serier, litteratur eller tegneserie­r.

– Ferie? Nei, som fulltids cosplayer er det ikke noe som heter det. Det er ikke hver dag jeg legger ut videoer eller streamer (direktesen­der video), men da er det produksjon av kostymer, signere autografer eller ha interaksjo­n med følgerne. Jeg elsker å ha direkte dialog med dem, sier Riis.

For 32-åringen har det vaert en enorm reise fra den spede begynnelse.

– Det startet med at jeg forsøkte å finne likesinned­e, som likte cosplay, kle seg ut og vaere kreative. Jeg forsto raskt at det var mange flere enn jeg trodde som var som meg der ute. I dag føler jeg at vi er en stor og vakker familie, sier Riis.

Korona-effekt

Hun startet sin Facebook-kanal i 2014 og den vokste raskt. Og under koronapand­emien har det naermest «tatt av». I skrivende stund følges hun av over 700.000 på Facebook og andre sosiale medier. – Mange har måtte holde seg hjemme under pandemien, og har vaert på jakt etter samhold og underholdn­ing. Da er internett en god kilde, og jeg tror nok det er derfor også min følgerskar­e har økt så mye. Men det er helt sykt, sier Riis.

Hun bor i Lommedalen i Oslo, og har et lite studio, eller verksted om du vil, hvor hun viser seg fram for hele verden.

Som mangeårig coplayer har hun blitt en foregangsf­igur for mange. Hun merker hvordan interessen stadig er voksende både i Norge og verden.

– Nå kan man jo faktisk gå på cosplay-linje på folkehøgsk­oler her i Norge. Hvem hadde trodd det for noen år tilbake? Det er utrolig gøy å se hvordan det vokser.

– Hva er det som fascinerer deg med cosplay og hvorfor tror du at det fascinerer andre?

– Hvem vil vel ikke kle seg ut som sine favorittfi­gurer? Mange finner en trygghet i det å kunne kle seg ut, vaere en annen. Det bygger selvtillit. Slik har det vaert for meg også. Da jeg gikk på videregåen­de på Brekkeby var jeg heller den som gjemte meg da vi skulle ha framføring.

Å stå foran klassen og si noe var noe av det flaueste jeg kunne tenke meg. Nå elsker jeg å vise meg fram, sier Riis.

Håper å kunne inspirere

Med en følgerskar­e som teller over 700.000 føler hun et visst ansvar, men håper at hun kan inspirere dem.

– Jeg blir kontaktet av mange av dem, foreldre blant annet som takker meg for at jeg er en inspirasjo­n for datteren eller sønnen deres. Det håper jeg å kunne fortsette med. Cosplay til folket, sier nå jeg, avslutter Riis.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? POPULAERT: Tine Marie Riis elsker å kle seg ut som sine favorittfi­gurer. Her som princess Zelda fra spillserie­n med samme navn.
FOTO: PRIVAT POPULAERT: Tine Marie Riis elsker å kle seg ut som sine favorittfi­gurer. Her som princess Zelda fra spillserie­n med samme navn.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? WONDER WOMAN: Filmene om Wonder Woman har skapt ny blest rundt den rollefigur­en. Her er cosplay-varianten til Tine Marie Riis.
FOTO: PRIVAT WONDER WOMAN: Filmene om Wonder Woman har skapt ny blest rundt den rollefigur­en. Her er cosplay-varianten til Tine Marie Riis.
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? MISS: Tine Marie fikk aeren av å designe kostymet som Miss Island Kolfinna Mist Austfjord brukte i Miss World i 2019, noe som ga en topp 3-plassering i kostyme-kategorien.
FOTO: SHUTTERSTO­CK MISS: Tine Marie fikk aeren av å designe kostymet som Miss Island Kolfinna Mist Austfjord brukte i Miss World i 2019, noe som ga en topp 3-plassering i kostyme-kategorien.
 ??  ?? PRINSESSE: Tine Marie Riis som rollefigur­en San fra filmen Princess Mononoke. Dette bildet er tatt i Bø i Telemark.
PRINSESSE: Tine Marie Riis som rollefigur­en San fra filmen Princess Mononoke. Dette bildet er tatt i Bø i Telemark.
 ?? FOTO: SOPHIE RIIS ??
FOTO: SOPHIE RIIS
 ?? FOTO: PRIVAT ?? POKÉMON: Tine Marie Riis har mange favorittka­rakterer. En av dem er Misty fra Pokémon-universet.
FOTO: PRIVAT POKÉMON: Tine Marie Riis har mange favorittka­rakterer. En av dem er Misty fra Pokémon-universet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway