Varden

Solceller og andre eventyr

-

Finn Eltorn er flink til å virvle opp løsrevne påstander og argumenter i sin skepsis mot FNs og den nesten samlede vitenskaps advarsel om at vi med våre klimagassu­tslipp bidrar til en farlig økning av temperatur­en på jorda, og at vi må gå over til mer baerekraft­ig energiprod­uksjon, blant annet i form av vindenergi og solenergi. Jeg vet ikke om Eltorn er en svoren klimaskept­iker eller om han bare er en tviler som ynder å slenge ut en masse kritiske innvending­er.

I Hallo Varden 2. juli påstår han at vindmøller ikke er baerekraft­ige, og skriver «Vindmøller er attraktive hvis de kan plasseres hos naboen. Men ikke i min egen 'gård', takk. Der vil i hvert fall ikke Tyskland ha dem. De ønsker å plassere dem på Fosen.»

Her bommer Eltorn stygt. Hvis han hadde tatt noen tastetrykk kunne han funnet ut at ved utgangen av 2018 hadde Tyskland 29.213 vindturbin­er, mens Norge hadde 610. Etter det har det kommet til flere både i Tyskland og Norge. Antakelig i det samme forholdsta­llet. Og vindkraft har blitt en meget betydnings­full bidragsyte­r til energiprod­uksjonen i mange land. I Danmark sto for eksempel vindkraft for 41 prosent av den elektriske kraften, i Irland 28 prosent og i Tyskland 21 prosent. Og det er stadig økende.

For Venstre er dette svaert gledelige tall, og gir tro på at vi kan klare å snu den negative utviklinge­n med den skremmende oppvarming­en av kloden vår.

Gustav Søvde (V)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway