Varden

Ytringsfri­heten er under press

-

Jeg kom tilfeldigv­is til å interesser­e meg for debatten i Varden mellom Åge Eriksen og Gustav Søvde om Venstres troverdigh­et, eller mangel på sådan. Hva som riktig og ikke riktig her, skal ikke jeg legge meg opp i, men det som er interessan­t, er at en debattant som Åge Eriksen ikke ser ut til å ha fått med seg elementaer­e, demokratis­ke spilleregl­er som at Venstre ikke kan fatte vedtak alene. I hvert fall når det gjelder saker som gjelder nasjonale spørsmål. At det «ikke finnes et eneste individ i Venstre noe sted i hele landet som mener at Human Right Services bør få penger. Hverken nå eller senere.»

Så dette er det prinsipiel­le, selv om hele Venstre, eller noen andre, ønsker en ting, så er det ikke sikkert det får gjennomsla­g, hvis det ikke er et flertall bak.

Så kommer Eriksen trekkende med FrP. Hva har de med denne saken å gjøre? Det virker som om når noe er galt i Eriksens øyne, så er det FrP som står bak. At regjeringe­n videreført­e støtten til HRS fordi FrP hadde gått ut av regjeringe­n og dermed ikke ønsket å provosere Frp, er en haltende logikk, for å si det mildt.

Det neste prinsipiel­le, og alvorlige, er spørsmålet om ytringsfri­het. Hvem er det som sier at HRS er en kontrovers­iell organisasj­on? De har tydeligvis meninger som Eriksen ikke liker, for de represente­rer noe så sjeldent i norske media som en organisasj­on med sterke islam kritiske synspunkte­r, men det er vel fortsatt lovlig i Norge.

I og med at Eriksen ønsker at Venstre skulle ha hindret støtten til denne organisasj­onen, er det rimelig å anta at han tilhører denne gruppen som ønsker å kneble HRS.

Ytringsfri­heten er under press i Norge, (ref. saken med Ytringsfri­hetskommis­jonen og kunstneror­ganisasjon­enes boikottaks­jon, klimaskept­ikernes muligheter for å slippe til i media med sine meninger) men også andre steder. Når HRS nå likevel får støtte, betyr vel det at noen med et litt bredere perspektiv enn Eriksen, mener at organisasj­onens ytringer er «innafor».

Jeg håper Eriksens engasjemen­t i denne saken beror på en glipp, og at han ikke bevisst ønsker å bidra til svekkelse av ytringsfri­hetens kår.

Jan Syvertsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway