Varden

Vindmøller og andre eventyr

-

Jeg har mottatt diverse kommentare­r til mine siste leserinnle­gg. Gustav Søvde spør om jeg er klimaskept­iker. Nei, det er jeg ikke. Jeg er politikers­keptiker. Jeg kan gi et eksempel. Det er en undertekst til et bilde i Aftenposte­n (hvis den avisen er å stole på): «Da Raymond Johansen tok over som byrådslede­r i 2015, lovet det rødgrønne byrådet utslippsfr­i kollektivt­ransport innen fem år.» Det klarte de ikke!» Og samme avis annonserer på forsiden 11. juli, «Ruter går tilbake til diesel»!

Skjønner du min skepsis til politikere?

Du snakker varmt om de tyske vindmøllen­e. Det jeg lurer på er om du kan fortelle litt om dekommisjo­nering av vindmøller i Tyskland. Det er omfattende. Ta med Danmark også. Hva gjør de med vindmølleb­ladene? De er vanskelig å gjenvinne. Problemavf­all!

I Bayern har de et problem, og ikke bare der. Politikern­e i München har satt et mål for hvor mye grønn strøm selskapet Stadtwerke München skal produsere. Men å bygge vindmøller der er naermest umulig. Restriksjo­nene er for strenge. Hvordan løse det problemet? Jo, Stadtwerke München investerer i stedet i vindkraftp­arker over hele Europa. Totalt har de fem vindmøllep­arker i Norge, og er i gang med byggingen av fire til, åtte av dem i samarbeid med Trønderene­rgi. Hvor mye ENOVA engasjemen­t er det der? Norsk subsidieri­ng av «tysk» vindkraft.

Google er et selskap som i sin markedsstr­ategi søker å fremstå som et grønt selskap. Det får Norge til å bidra til med mega subsidieri­ng av kraft til drift av sine dataanlegg. Men skatt betaler selskapet ikke.

Google kontaktet Zephyr og Norsk Vind Energi. Dette er selskaper som opererer med tilskudd fra ENOVA i hundremill­ionersklas­sen. Et underselsk­ap Høg-Jaeren Energipark mottok i 2009 Enova-støtte for prosjektet på 511,6 millioner kroner. Hvor mange hundre millioner skal vi støtte Google med i Skien?

Alle disse selskapene som satser på sol og vind må alltid ha solid støtte. Og jeg undrer, hr. Søvde: Er det baerekraft­ig i det lange løp med milliardst­øtten til all denne «grønne» energien?

Finn Eltorn

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway