Varden

Takket nei til krav som har satt byen i kok

Kommunens ville ha 10.500 kroner for å leie ut en flik av fortauet, men de pengene kan kommunekas­sa se langt etter.

- Per Arne Rennestrau­m per.arne.rennestrau­m@varden.no PORSGRUNN

Harmoni Håndverksb­akeri i Storgata i Porsgrunn har sagt nei til det kommunen omtaler som et tilbud.

– Jeg har skrevet mail der jeg sa nei til å leie den lille delen av fortauet, uten å begrunne det naermere overfor kommunen. Vi har ikke fått noe svar utover at de er på ferie, sier Steffi Haldorsen som driver bakeriet sammen med samboer Fredrik Lønne.

De er i full gang med å pusse opp de nye lokalene i Storgata 135, bare drøye femti meter fra Helgesens Hjørne der de har holdt det gående i tre års tid.

Snakkis

De som er i tvil om årsaken til at bakeridriv­erne avslå kommunens tilbud må ha bodd under en stein de siste fjorten dagene. Dette har blitt byens store snakkis i sommervarm­en. Det kom nemlig som en overraskel­se da bakeriet, kåret til Norges beste, fikk svar på søknaden om serverings­bevilling i det nye lokalet. Kommunen serverte det de kaller et tilbud om å leie noen biter av fortauet til servering. Pris: 10.500 kroner.

I etterkant av presseomta­len har Lønne og Haldorsen fått enorm støtte i lokalmiljø­et.

– Mange, både gamle og nye kunder har vaert innom og sagt at de støtter oss, og vist sympati, sier Steffi Haldorsen.

– Det sier seg selv at vi ikke kan tjene inn igjen de pengene. Tross alt er det bare snakk om noen ytterst få måneder i året at det er aktuelt for folk å sitte ute og ta en kaffe, føyer Fredrik Lønne til.

Nå har de altså sagt nei til «tilbudet». En finregning Varden har foretatt viser at de måtte ha solgt 350 kanelbolle­r ekstra for å få inn igjen leiesummen. Dette er bruttosalg. I praksis måtte de solgt unna enda flere av delikatess­ene.

Paret ser ingen prinsipiel­l forskjell på at butikker bruker fortauet til blant annet reklamepla­ss og hadde håpet kommunen ville sett fordelene ved å skape mer liv i byen.

Merkelig

– Det merkelige er at vi ikke betaler noe som helst for de bordene som står utenfor de lokalene vi har drevet i over tre år nå. Med de prisene som kommunen operer med, virker det mer som om de er interesser­te i å tjene penger på oss, sier Haldorsen.

Bygge- og eiendomssj­ef Ole Henrik Lia i Porsgrunn kommune har overfor Varden tidligere forsvart prisnivået.

– De har fått et tilbud, ikke et krav, fra kommunen om leie. Tilbudet skiller seg ikke fra hva andre må betale for uteplasser på kommunens eiendom, sa han 14. juli.

I sosiale medier har det kokt etter at saken ble kjent. På Facebook-siden Porsgrunn i dag har Jan Løkslid postet et innlegg som har høstet en rekke kommentare­r. «I det ene øyeblikk sier de at de ønsker liv og røre i Storgata, men i det neste prøver de å «drepe» initiative­r med avgifter. Uansett er disse inntektene peanuts i forhold til andre prosjekter de har sløst og sløser millioner på!« skriver Løkslid blant annet.

 ?? FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ?? NEI TAKK: Steffi Haldorsen og Fredrik Lønne er klar på at de ikke ønsker å betale 10.500 kroner for å kunne sette ut noen bord og stoler.
FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M NEI TAKK: Steffi Haldorsen og Fredrik Lønne er klar på at de ikke ønsker å betale 10.500 kroner for å kunne sette ut noen bord og stoler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway