Varden

Vil ha mer handling mot radikalise­ring

Barneombud Inga Bejer Engh var aktor i rettssaken etter 22. juli. Nå etterlyser hun mer langsiktig tenkning i kampen mot radikalise­ring og utenforska­p.

- OSLO

Hun peker på at en 16-åring nylig ble dømt til fem års fengsel for terrorforb­eredelser og deltakelse i terrororga­nisasjonen IS.

– Man vet allerede mye i dag. Mange av faktorene som fører til radikalise­ring, er de samme faktorene som øker risikoen for å begå kriminalit­et generelt. Min utfordring til politikern­e er å ikke bare utrede og finne årsaker til radikalise­ring og utenforska­p, sier Bejer Engh til NTB.

Hun mener det viktigste er å gjøre noe med kunnskapen man får. Barneombud­et ønsker seg flere modige politikere som tør å bruke penger selv om det ikke får resultater innenfor samme fireårsper­iode.

– Vi vet veldig mye om hvorfor ungdom faller ut, men vi er ofte ikke i stand til å gjøre noe med det. Det handler om å bruke penger tidlig, på ting som kanskje ikke får resultater før om 15–20 år.

Bejer Engh er forundret over prioriteri­ngen av ressurser. Hun sier Norge bruker mye penger sent i forløpet, for å reparere skader fra kriminalit­et, men lite penger til forebyggin­g.

– Det snakkes mye om hvor dyre plassene er i ungdomsfen­gslene i Bergen og Eidsvoll. Det forundrer meg at man ikke klarer å bruke pengene målrettet og tidlig, og spare mange av disse tunge utgiftene på slutten, sier barneombud­et.

Måtte ta nye grep i rettssaken Siden 2018 har Inga Bejer Enghs rolle vaert å følge med på at barns rettighete­r blir ivaretatt. I 2011 var hun statsadvok­at og førte sammen med Svein Holden rettssaken mot Anders Behring Breivik. I en sak der det var flere hundre fornaermed­e, mange av dem mindreårig­e, måtte det gjøres spesielle vurderinge­r.

Blant annet ble en rekke av Breiviks drapsforsø­k samlet i en felles beskrivels­e, mens man plukket ut noen få til å avgi forklaring i rettssaken.

– Det hadde vi aldri gjort før. Det var helt nødvendig, om vi skulle behandlet hvert individuel­le tilfelle, hadde vi nesten fortsatt sittet der. Det var krevende å skulle kommuniser­e dette til de fornaermed­e, men vi opplevde forståelse for at det var sånn vi måtte gjøre det, sier hun.

For tiden jobbes det med å utvide muligheten for å bruke felles beskrivels­e i straffesak­er med mange fornaermed­e ved nettovergr­ep. Bejer Engh peker blant annet på at det dreier seg om nettovergr­ipere som ofte har forgrepet seg på mange titalls barn.

– Det reiser mange vanskelige problemsti­llinger, men vi må ha debatten, sier hun.

– Fikk en øvelse i å stå i det

I ettertid har mange fornaermed­e og etterlatte i forbindels­e med 22. juli-angrepene fortalt om svaert varierende oppfølging fra det offentlige. Bejer Engh mener det er en strukturel­l utfordring for det norske systemet som ligger bak. Før 22. juli-rettssaken var hun aktor i alvorlige drapssaker og andre saker der fornaermed­e og etterlatte var blitt alvorlig traumatise­rt.

– Det er ikke bare de som var berørt av 22. juli som opplever den tomheten og mangelen på oppfølging. Når saken er ferdig, tenker vi at vi går videre, og så glemmer vi at det er en stor gruppe som trenger støtte i lang tid, sier hun.

Inga Bejer Engh tror opplevelse­ne fra rettssaken bidro til å styrke henne som barneombud. Hun forteller at hun laerte over natta å håndtere mediene, og hele prosessen gjorde henne mer uredd.

– Under rettssaken og i forbindels­e med tilregneli­ghetsspørs­målet fikk jeg en slags øvelse i å stå i noe og mene noe, selv om ikke alle nødvendigv­is var enige.

– Ingen spor av vurderinge­r Nylig satte hun ord på dette i en kronikk.

– Det slo meg veldig da pandemien kom, at det ble gjort inngrep i grunnlegge­nde rettighete­r som blant annet retten til utdanning, der man ikke kunne se at myndighete­ne hadde veid ulike grunnlovsf­estede menneskere­ttigheter opp mot hverandre, sier hun.

Også koronakomm­isjonen har kommet med lignende kritikk av regjeringe­n i sin rapport, som ble avgitt i begynnelse­n av mai. Bejer Engh presiserer at inngrep i grunnlovsr­ettigheter kan gjøres, men at det må skje etter bestemte regler. Hvis ikke, er det en fare for at inngrepene blir mer omfattende eller langvarige enn nødvendig.

– Det var vanskelig å se at disse reglene ble fulgt. Det bare skjedde, uten stor reaksjon. Hva er det som gjør at så lenge vi blir beskyttet, så aksepterer vi det meste, spør barneombud­et.

Ønsker om å senke tilregneli­ghetskrave­t

Etter 22. juli opplevde hun en lignende situasjon. Hun beskriver i kronikken hvordan det fra flere hold ble uttrykt et ønske om at aktoratet burde argumenter­e for å senke beviskrave­t for tilregneli­ghet. Ønsket kom også fra grupper og personer som vanligvis har som jobb å sørge for at rettssikke­rheten blir ivaretatt.

I et intervju våren 2012 uttalte til og med davaerende statsminis­ter Jens Stoltenber­g at mange ville føle det som en lettelse dersom domstolen kom fram til at Breivik var tilregneli­g.

– Når man ser hva kriser kan gjøre med oss som samfunn, både oppgjøret etter krigen, 22. juli og pandemien, er det viktig at vi alle er bevisst på det, også beslutning­stakere og mediene, sier hun.

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD / NTB ?? BARNEOMBUD: Inga Bejer Engh vil ha mer handling mot radikalise­ring og utenforska­p.
FOTO: GORM KALLESTAD / NTB BARNEOMBUD: Inga Bejer Engh vil ha mer handling mot radikalise­ring og utenforska­p.
 ?? FOTO: CORNELIUS POPPE / NTB ?? DISKUTERER: Davaerende statsadvok­at Inga Bejer Engh diskuterer med Geir Lippestad under domsavsige­lsen mot Anders Behring Breivik i 2012. Lippestad var forsvarsad­vokat for Breivik, som ble dømt til 21 års forvaring for angrepene mot Oslo og Utøya der 77 mennesker ble drept.
FOTO: CORNELIUS POPPE / NTB DISKUTERER: Davaerende statsadvok­at Inga Bejer Engh diskuterer med Geir Lippestad under domsavsige­lsen mot Anders Behring Breivik i 2012. Lippestad var forsvarsad­vokat for Breivik, som ble dømt til 21 års forvaring for angrepene mot Oslo og Utøya der 77 mennesker ble drept.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway