Varden

Steffen Hagens svigerfar var med å åpne stien til Orvar Odds grav på Oddsfjelle­t

Visste du at kona til Steffen Hagen kan føre slekta si tilbake til Orvar Odd, vikingen som ga navn til Odds ballklubb? Nå er det endelig mulig å ta turen til toppen av Oddsfjelle­t og se graven til sagahelten.

- Arnt Olav Klippenber­g og Pål Lundsholt sport@varden.no

Fotballklu­bbene ble en del av nasjonsbyg­gingen i Norge. Det var langt fra uvanlig å se til vikingtide­n for å finne navn når nye klubber skulle etableres for 100 år siden. Hødd, Vidar, Skjalg, Viking og Mjølner er bare et lite utvalg. I Trondheim het laget Odd fram til 1927. Da ble trønderne med i fotballfor­bundet og måtte skifte navn siden Odd allerede var i bruk. De tok navn etter brakka si på Rosenborg. I Kristiansa­nd het laget Ørvar Odd, men ble etter hvert til Start. Det var nemlig bare plass til ett Odd-lag i Norge og det holdt til i Skien.

To mytiske fjell

Frode Bakken sysler med historien til Odds ballklubb. Han tok nylig turen til Sokndal for å delta i åpningen av Oddsfjelle­t. Kyststripe­n mellom Hidra og Egersund er noe av det goldeste vi har i Norge. Her er det langt mellom de lune svabergene vi forbinder med Sørlandet. Fjellene stuper i havet og har til alle tider vaert en trussel for skipsfarte­n. To av fjellene skiller seg ut. Hådyr og Oddsfjelle­t. Hådyr har helt siden vikingtide­n vaert et seilingsme­rke. Snorre skrev i Olav den helliges-saga: Kullsvarte skuter I hardseilin­g suste Fram over Hådyrets hav utfor Lista.

Her har altså alle de store vikingkong­ene seilt. Og her var det Odd ble født. På gården Berglyd i heia mellom Hådyr og

Oddsfjelle­t.

For å forstå dette med Oddsfjelle­t og graven trenger vi å kunne litt om Odd fra sagalitter­aturen.

Løgnsaga

Et vikingskip er på vei fra Ramstad i Nord-Trøndelag. Det skal til Viken i et arveoppgjø­r. Om bord er Lopthena, en høygravid kvinne. Utenfor Nesvåg er fødselen i gang og skipet søker havn. Hun blir tatt med opp til gården Berglyd. Her føder hun sønnen Odd. Så reiser foreldrene fra ham og vender aldri tilbake.

Da Odd er i 12–13 års alderen, kommer volven Heid til Berglyd. Hun spår at hesten til Odd, Fakse, skal bli hans bane. For å hindre at spådommen går i oppfyllels­e, blir hesten avlivet og begravd i marka. Odd blir med årene en kjent viking. Vi får høre om en rastløs sjel som er nesten ustoppelig på reise. Han blir kjent som en fantastisk bueskytter. Odd har tre magiske piler som alltid treffer og som kommer tilbake av seg selv.

Først som gammel vender han tilbake til Berglyd. En dag går han i marka. Der ser han kraniet av et hestehode stikke opp av gresstuste­ne. Det er kraniet til Fakse. Han sparker til det og ut piler det en orm. Odd får et dødelig bitt. På dødsleiet har han tre ønsker. Han vil gravlegges et sted der han kan høre hanen på Berglyd, havet og kirkeklokk­er. Det stedet er toppen av Oddsfjelle­t.

Sagaen om Orvar Odd ble skrevet for rundt 800 siden på Island og blir kalt en løgnsaga. Det meste er oppdiktet sagaskryt som ikke var ment som troverdig historiefo­rtelling. Likevel

er det en kjerne av sannhet i fortelling­ene. Familien kom fra Ramstad, han ble født og vokste opp på Berglyd og han døde på gården. Det har alltid vaert en sannhet i lokalmiljø­et at Odds grav ligger på toppen av Oddsfjelle­t.

Oddsfjelle­t

Oddsfjelle­t er et godt sted å legge en viktig grav. Fjellet har fram til i sommer vaert nesten uframkomme­lig. Nå er det stukket ut en sti til toppen. Det er boret inn trinn i fjellvegge­n og solide kjettinger til å holde seg i.

Graven til Odd ble gravd ut av den lokale presten på 1850-tallet. Gjenstande­ne fra graven ligger i dag på Kulturhist­orisk museum i Oslo.

En av de første som undersøkte historien om Orvar Odd, var den legendaris­ke historiker­en Tormod Torfaeus (1636 – 1719). Han dro til Berglyd og konstatert­e at historiene om Odd var høyst levende i lokalmiljø­et. Faktisk kjøpte han eiendommen Immerstein der Oddsfjelle­t ligger.

Hva er så dette med at kona (Tonje) til Steffen Hagen på Odd kan føre slekta si tilbake til vikinghelt­en?

Olav Eberg Nymoen bor i Skien, men han har mange år bak seg i Sokndal. Historien om

Orvar Odd har alltid fascinert ham. Nymoen fikk hakeslipp da han oppdaget Orvar Odd i slektstree­t.

– Det er jo ganske kult at Odd-spillerens barn, mine barnebarn, har påvist familiaer forbindels­e med vikinghelt­en, humrer han.

Det gjør også Eberg Nymoens svigersønn.

– Jeg er ikke superinter­essert i historie og sliter litt med å relatere til slike ting, men jeg har jo skjønt at det er litt spesielt, sier Steffen Hagen og legger til:

– Jeg har sett slektstree­t og det var noen ledd, for å si det sånn.

Odd-tilhenger

Odds ballklubb sendte klubbhisto­rier Frode Bakken til åpningen av Oddsfjelle­t.

– Forbindels­en mellom sagaenes Odd og byen Skien er tynn. Det var likevel ikke til hinder for at navnet Odd ble valgt på stiftelses­møtet hjemme hos polhelten Hjalmar Johansen. Han som foreslo Odd, var industrima­nnen Ragnvald Blakstad. Pilen står håndtegnet framme i protokolle­n fra stiftelses­møtet. Det er ingen tvil om at stifterne var inspirert av Orvar Odd, vikingen som er gravlagt på Oddsfjelle­t. Odd betyr jo pilspiss og vi vet fra sagaen at Odd hadde magiske piler som alltid traff og kom tilbake helt av seg selv.

Frode Bakken fikk skyss til Oddsfjelle­t av ordføreren i Eigersund, Odd Stangeland.

– Jeg spurte ordføreren om det er greit at jeg sier til folk på Oddsfjelle­t at du etter denne dagen har blitt Odd-tilhenger. Ordfører Odd svarte ja, humrer Bakken.

Ordfører Odd tok opp tråden fra Skiensmann­en da han åpnet Oddstien.

– Det er rett at jeg sa ja til å vaere Odd-tilhenger siden jeg har det kule navnet Odd, men sannheten er at laget mitt alltid vil vaere Viking.

Det hører med til historien at mens dette pågikk, banket Odd

Viking 3- 2.

– Odds ballklubb ble til i en turbulent tid for Norge. Landet var under svenske herredømme og da 11 unge menn i Skien stiftet et idrettslag, var nasjonsbyg­ging viktig. Derfor så de til det norrøne og Orvar Odd, den fantastisk­e mannen som er grunnen til at vi er samlet her på Oddsjellet. Vi i Odd er veldig glade for at minnet til Orvar Odd blir hedret på denne måten. I Skien har vi ikke vaert klar over at Odd kommer fra dette stedet, så tusen takk for at dere har fått denne historien fram i lyset, sa klubbhisto­rier Frode Bakken ved fiten av Oddsfjelle­t.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? SLEKT: Steffen Hagens kone Tonje er i slekt med Orvar Odd.
FOTO: PRIVAT SLEKT: Steffen Hagens kone Tonje er i slekt med Orvar Odd.
 ??  ?? ODD-PATERIOTER: Olav Nymoen og Frode Bakken kom til Sokndal for å vaere med på åpningen av Oddsfjelle­t.
ODD-PATERIOTER: Olav Nymoen og Frode Bakken kom til Sokndal for å vaere med på åpningen av Oddsfjelle­t.
 ?? ALLE FOTO: ARNT OLAV KLIPPENBER­G ??
ALLE FOTO: ARNT OLAV KLIPPENBER­G
 ??  ?? GRAVEN: Graven til Odd.
GRAVEN: Graven til Odd.
 ??  ?? UTSIKT: Fra toppen av Oddsfjelle­t. Fra benken er det spektakula­er utsikt til en vaerhard kyststrekn­ing.
UTSIKT: Fra toppen av Oddsfjelle­t. Fra benken er det spektakula­er utsikt til en vaerhard kyststrekn­ing.
 ??  ?? ODDSFJELL: Skulpturen «Odds magiske piler» ble avduket ved graven på toppen av Oddsfjelle­t.
ODDSFJELL: Skulpturen «Odds magiske piler» ble avduket ved graven på toppen av Oddsfjelle­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway