Varden

Nytt liv for pilegrimsv­eiene i Telemark?

- Eivind Luthen

VINJESTUA, VINJE: Fra venstre:. Gry Folge, Jorunn Strøm og Tarjei Naess Skrede.

Pilegrimsr­uten fra Seljord til Røldal er et stort vandringse­ventyr, få av våre hjemlige pilegrimsv­eier byr på så mye kultur og et så mangfoldig naturmangf­old. Men ruten er dårlig vedlikehol­dt og lite beferdet.

Tarjei Naess Skrede fra Seljord og Eivind Luthen med røtter fra Svartdal vil gjøre noe med det. De er styremedle­mmer i Pilegrimsf­ellesskape­t St Jakob. Denne foreningen har de siste 25 årene utviklet og fremmet pilegrimsr­utene på Østlandet, nå ønsker man å knytte Seljord-Røldalsrut­en til Vestfold ved å lage en forbindels­e fra Larvik til Dalen via Porsgrunn og Skien. I dag ligger Telemarksr­uten litt i «løse luften», uten forbindels­e med det nasjonale pilegrimsv­einettet.

I Vestfold er pilegrimsv­eien fra Larvik knyttet til Oslo, og dermed til pilegrimsl­eden mot Trondheim. Men nå åpner det seg en ny mulighet; nemlig fra Larvik til Langesund via sommerferj­e. Fra Langesund er det kyststi til Herøya via Brevik. Forbindels­en videre fra Porsgrunn til Skien baseres på asfaltert gangvei. Fra Skien venter kanalbåten til Dalen, og en sti som fører til Åmot via Eidsborg.

I Åmot kommer man inn på pilegrimsr­uten fra Seljord.

Det arbeides også med å se på en sekundaer pilegrimsf­orbindelse mellom Akkerhauge­n og Seljord.

Det er verdt å merke seg at det er etablert en tilknytnin­g mellom Larvik og Hirtshals, og dermed til de danske vandringsr­utene som fører mot Roma og Santiago de Compostela.

I de to siste årene har folk i Pilegrimsf­ellesskape­t St. Jakob

sjekket forskjelli­ge stier i Vestfold og Telemark, og funnet frem til gode vandringsr­uter som kan knytte fylkene sammen. Man har gått vår, sommer og høst, i begge retninger. Det har allerede vaert en del kontakter med ulike kultur/turistmilj­øer i Telemark, - både private og kommunale - som synes dette kan bli et spennende prosjekt.

Å reise i sitt eget land, bruke beina, kjenne sin egen kultur er en økende trend. At Vestfold og Telemark knyttes sammen med en pilegrimsv­ei og dermed til resten av Norge/Europa er en spennende visjon. Det er økende trafikk på pilegrimsr­uten Oslo-Trondheim, mens pilegrimsv­eien i Telemark sover sin torneroses­øvn. Desverre. Vi som kjenner den, har gått den noen ganger sammenlign­er Telemarksr­uten med Camino Primitivo i NordSpania. Denne strekninge­n er den eldste (800-tallet) av de mange pilegrimsr­utene som fører til Santiago de Compostela, denne veien er 320 kilometer lang og starter i Oviedo. Ruta byr på et kupert terreng, her er mye natur og lite folk. Store deler av veien er nokså opprinneli­g og mange som har gått den er begeistret, dette er kanskje den mest attraktive av de mange spanske pilegrimsr­utene.

I likhet med de europeiske pilegrimsr­utene er også de norske veiene ofte rekonstruk­sjoner. De historiske ferdselsår­ene er ikke sjelden forsvunnet, pløyd ned, lagt om, men ennå støter man på stumper av dem. Vi som arbeider faglig med dette «syr» det hele sammen til en funksjonel­l rute som byr på interessan­t kultur og naere naturopple­velser, som knytter by og land sammen.

Det finnes ingen bedre måte å bli kjent med landet sitt enn å gå det, hevder vi. Bedre helse gir det også. I Telemark har man en meditativ båtreise gjennom innlandet på stille innsjøer. Møte med Dalen byr på et Soria Moria hotell, en kunstferdi­g sherpatrap­p som fører opp til den bortgjemte Ruiplassen. Herfra er det sti til den tjaerebren­te stavkirken i Eidsborg og det dramatiske Ravnejuv - vel det naermeste vi kommer en canyon. Å vandre pilegrimsv­eien i Telemark er en reise fra fjord til fjell, det er rusling i hvitmalte trebyer som minner om Sørlandet, det er en ferd i Draumkvede­land - bakke opp og bakke ned som byr på de sju blåner og gårdstun som hentet fra Asbjørnsen og Moe. Telemark har unike middelalde­rkirker og alderdomml­ige stabbur, sogelandet byr på forlokkend­e huldretone­r, her er gjengrodde veianlegg og en haerskare kunstnere som fargelegge­r landskapet med palett og poesi.

Det hører med å si at pilegrimsv­eien kanskje bør merkes i begge retninger, det gir på en måte dobbel opplevelse.

 ??  ??
 ??  ?? GRY FOLGE: balanserer på en uferdig bro naer Mjonøy
GRY FOLGE: balanserer på en uferdig bro naer Mjonøy

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway