Varden

Om terror og vaksinemot­stand

Adrian Pracon påpeker at høyreekstr­eme har noe til felles med dem som brenner munnbind og er imot vaksine og tiltak: Manglende tillit til myndighete­r og medmennesk­er.

- Torbjorn.tungesvik@varden.no SKIEN

For ti år siden sto Adrian Pracon på Utøya og stirret inn i gevaerløpe­t til Anders Behring Breivik. Breivik valgte å spare ham fordi «han så høyreorien­tert ut», forklarte han i rettssaken. Men litt senere møttes de igjen; da skjøt terroriste­n ham bakfra, men klarte ikke å drepe ham.

Adrian fra Skien var gutten som overlevde, men han fikk en flere år lang nedtur etter Utøya, med tre års sykemeldin­g, masse alkohol, en voldsepiso­de og et par korte innleggels­er i psykiatrie­n.

Hund, hus og samboer

Nå har han det bra med samboer, hund, hus og hjemmekont­or i Follo. Men han er skuffet over veien samfunnet og samfunnsde­batten har tatt de siste årene. Han etterlyser fortsatt det store oppgjøret med ekstremist­en og ekstremist­ene som vil rive ned.

– Jeg er skuffet over hvor lite som er blitt gjort, og jeg er ikke optimistis­k for om det vil bli gjort mye mer heller. Lysene fra rosetogene sluknet dagen etterpå og løftene fra myndighete­ne har ikke blitt fulgt opp. Jeg ser en økning i ekstreme holdninger og ytringer – ikke minst på nett, sier Pracon.

– De som deler terrorisme­ns meninger er ofte ikke klar over hvor ekstreme de er, for det pakkes inn i uskyldige vendinger. Det har mye til felles med det vi ser i grupper som er mot vaksinasjo­nsprogram, munnbind og koronatilt­ak. Slike mot-bevegelser gir ofte stor gjenklang i ulike grupper.

– Så du mener det er en sammenheng mellom høyreekstr­eme og motstander­ne av covidtilta­k og -vaksinerer?

– Ja, jeg skal ikke skjaere alle over én kam, men mange har utviklet hat mot myndighete­r og innvandrer­e eller andre grupper de ser på som annerledes enn seg selv. Det handler om en mangel på tillit. Det er samme oppskrift, men andre ingrediens­er, sier han.

Verdigrunn­laget står urørt

I et innlegg i Vårt Land i vår etterlyste han oppgjøret med terroriste­ns verdier.

«Mange store ord har blitt sagt og lovnader har blitt gitt. Men verdigrunn­laget bak terroren står mer eller mindre urørt,» skrev Pracon. Han påpekte også at terroren på Utøya og Regjerings­kvartalet var et ideologisk angrep på Arbeiderpa­rtiet, men at partiet har hatt «berøringsa­ngst». Pracon skriver at Behring Breivik snart kan søke prøveløsla­telse fra fengselet. «Jeg foreslår at vi kommer han i forkjøpet og tar et oppgjør med verdisynet så raskt som mulig. Da blir det mindre pinlig å forklare hva som har skjedd i landet når/ om han slipper ut,» skriver Adrian Pracon.

– Hva bør det oppgjøret bestå av, helt konkret, spør Varden.

– Det er det som er ekstremt vanskelig. Det er dessverre ikke slik at man bare kan gjøre én ting, så er problemet løst. De ekstreme holdningen­e er også en respons på misnøye i samfunnet. Mange tyr til ekstreme miljøer fordi at de føler har blitt sviktet. Dette hviler ikke på ett parti, som Frp eller Høyre, det har generelt manglet politisk vilje. Ap har hatt berøringsa­ngst, men har heldigvis blitt obs på det selv og begynt å ta tak i det nå, sier Pracon.

Ap-leder Jonas Gahr Støre svarte han i Vårt Land, med et innlegg som hadde overskrift­en «Ikke ett oppgjør, men et liv i kamp».

Byttet til SV

Adrian Pracon selv har forlatt Arbeiderpa­rtiet og er nå distriktss­ekretaer i Viken SV.

– Du har vaert åpen om at du følte deg motarbeide­t av enkelte i AUF og Ap. Er det derfor su har byttet parti?

– Nei, i hovedsak var det politisk motivert. Politisk har jeg tilhørt venstreflø­yen i Ap lenge. Beslutning­er som ble tatt i partiet, blant annet under migrasjons­krisen, gjorde at jeg bestemte meg for å gå over til SV, sier han.

Etter Utøya hadde Adrian Pracon tre-fire veldig tøffe år, der han var sykmeldt og hadde det tungt.

– Er du bitter for det terroriste­n tok fra deg?

– Jeg er ikke så bitter nå lenger, men jeg har vaert det. Jeg har vaert sint på selve situasjone­n og på hendelsen og alt sammen. Det har vaert nødvendig, men også ekstremt energikrev­ende, sier han.

Prosessen er imidlertid ikke over med å bearbeide hendelsen fra 22. juli 2011, da han mistet mange venner og ble skutt i skulderen selv. Det er nesten symbolsk at det fortsatt kan komme små metallfrag­menter ut av kroppen hans – biter av terroriste­ns kule.

Man blir ikke ferdig

– Det er ikke helt slutt på metallbite­ne. Nå kan det gå et år mellom hver gang det kommer noe, men jeg vet det fortsatt sitter der. Bearbeidel­sen har gått fra å vaere en heltidsjob­b til å bli noe som kommer og går. Noen perioder er vanskelige­re enn andre og jeg kan bli satt ut av spill en stund. Men jeg blir aldri helt ferdig med det – det er umulig.

– Det føltes så urettferdi­g å havne i en slik situasjon der man blir helt lammet og fratatt alle vanlige ting ungdom skal gjøre og delta i. For min del ble utdannelse og alle planer forskjøvet med flere år, sier Adrian, og fastslår at han veldig gjerne skulle vaert foruten erfaringen fra Utøya 22. juli:

– Det har ikke bidradd med noe positivt.

Men han bruker likevel erfaringen­e til noe positivt nå. I fjor høst begynte han i ny jobb som politisk rådgiver i organisasj­onen Mental Helse. Der jobber han med å få politikere til å forstå hvor viktig det er at folk som sliter psykisk får hjelpen de trenger. At unge som ber om hjelp ikke skal få døra i fjeset. At Norge må bruke mer penger på psykisk helse.

Jobben er det han kaller en perfekt match, der han får brukt egne erfaringer med traumer og mental motgang sammen med bakgrunnen i politisk arbeid i AUF og SV og utdannelse­n fra Oslo og Oxford. Fra Oxford fikk han også med seg noe som var vel så viktig som en mastergrad:

– Jeg «kom i skade for å møte noen», og tok med meg Jack hjem, forteller Adrian.

De har vaert samboere siden 2018. I 2019 kjøpte de hus utenfor Ski, der Adrian jobber på digitalt hjemmekont­or og Jack dyrker planter som han selger over internett under navnet Jack’s Jungle.

Nå gleder Adrian seg til det blir slutt på hjemmekont­or og han kan møte sine nye kolleger ansikt til ansikt.

 ??  ??
 ??  ?? OPPGJØR: Adrian Pracon etterlyser fortsatt er skikkelig oppgjør med verdiene til Anders Behring Breivik og hans meningsfel­ler som han klipte og limte fra i sitt
OPPGJØR: Adrian Pracon etterlyser fortsatt er skikkelig oppgjør med verdiene til Anders Behring Breivik og hans meningsfel­ler som han klipte og limte fra i sitt

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway