Varden

Dødelig syk kreftpasie­nt ble avvist

En kreftsyk mann fikk en ekstremt smertefull avslutning på livet. Notodden sykehus og en navngitt lege får hard kritikk fra fylkeslege­n for feilbehand­ling og manglende empati. Legen jobber fortsatt i Telemark

- Torbjørn Tungesvik torbjorn.tungesvik@varden.no

En smerteplag­et mann var ut og inn av Notodden sykehus i ni måneder før legene fant ut at han hadde beinmargsk­reft. Da hadde han bare få dager igjen å leve. Legen som møtte han første gang skal ha bedt han ta en Paracet og bruke beina sine istedenfor rullestol. Fylkeslege Steinar Aase mener sykehuset brøt loven.

– Denne saken handler ikke bare om manglende kompetanse, men mangel på folkeskikk og en lege som ikke var tilstrekke­lig grundig og samvittigh­etsfull, sier fylkeslege Steinar Aase.

Pasienten, som døde i fjor høst, var en Notodden-mann som var fullt yrkesaktiv inntil han begynte å få store smerter i kroppen og det ble oppdaget et lite kompresjon­sbrudd ryggen. I januar 2020 oppsøkte han Notodden legevakt fordi smertene hadde blitt uutholdeli­ge.

– Ta en Paracet!

Legen der noterte seg at mannen – tross sterke smertestil­lende – hadde store smerter og var helt apatisk. Han skrek av smerte bare han skulle prøve å flytte seg over til undersøkel­sesbenken. Legevaktle­gen mente det var uforsvarli­g å sende ham hjem, og sendte ham derfor til sykehuset for utredning og behandling for smertene. Der ble han møtt av en uerfaren kvinnelig lege på akuttmotta­ket, en såkalt LIS-lege (lege i spesialise­ring), som var ganske brysk. I en klage til sykehuset skriver mannens kone at LIS-legen på sykehuset «hadde følgende uttalelser til NN som er sterkt klanderver­dig: 1. Hvorfor sitter du i rullestol? Du har to bein du kan gå på. 2. Du kan ta en Paracet og en Voltaren hvis du har så vondt.

LIS-legen gjorde ingen nye undersøkel­ser av mannen og tilkalte ikke overlegen som hadde bakvakt. Hun sendte pasienten hjem med voldsomme smerter. Fastlegen hans fikk da ordnet med en akuttplass på et kommunalt sykehjem. I månedene etterpå kom den syke og smerteplag­ede mannen tilbake til Notodden sykehus gang etter gang uten at de klarte å finne hva som var galt med ham. Han var innlagt flere ganger og fikk behandling for smertene, men ingen klarte å stille noen diagnose, til tross for at han hadde ekstreme smerter og blodprøver som viste at han var blodfattig og hadde forhøyet kalsiumver­di i blodet. Dette var bare noen av symptomene som kunne tyde på beinmargsk­reft, men ingen på Notodden sykehus fanget det opp.

– Bryskt og uvennlig

Først i oktober – ni måneder etter første kontakt med sykehuset – traff han en lege som fattet mistanke om beinmargsk­reft. Da var allerede skjelettet hans deformert og nedbrutt av kreftsykdo­mmen. Han ble sendt til kreftavdel­ingen i Skien, men sykdommen var kommet så langt at han døde få dager senere.

– Sykehuset burde fått mistanke om at en kreftsykdo­m lå til grunn allerede da han kom inn første gang 20. januar. Diagnosen burde kommet i januar eller kort tid etterpå. At det fortsatte til oktober er helt klart urimelig. Han ble ikke undersøkt av spesialist den første perioden; det er kritikkver­dig med så alarmerend­e sykdomsbil­de og slike blodverdie­r. Han har uten tvil hatt store smerter i hele perioden, sier fylkeslege Steinar Aase.

Det var leger i Skien som rapportert­e saken til fylkeslege­n (Statsforva­lteren i Vestfold og Telemark). Konklusjon­en derfra er at sykehuset har brutt lovens krav om å gi forsvarlig helsehjelp.

– Det avgjørende i denne saken er ikke kompetanse men samvittigh­etsfullhet og vanlig folkeskikk. Både pasienten og kona hans følte seg bryskt og uvennlig behandlet av LIS-legen da de tryglet og ba om innleggels­e. Hun skulle kontaktet overlegen som hadde bakvakt og tatt seg tid til å undersøke pasienten. Hvis ikke overlegen kunne komme og vurdere pasienten, burde han blitt innlagt til neste dag for sikkerhets skyld, sier fylkeslege Steinar

Aase.

Han opplyser at tilsynssak­en ikke får direkte konsekvens­er for den kvinnelige LIS-legen, og at det tas i betraktnin­g at hun var uerfaren.

– Men hvis det skulle komme nye saker som omhandler samme lege kan tilsynsmyn­digheten hente fram denne saken fra arkivet, sier Aase.

Sykehuset Telemark har hatt en full gjennomgan­g av saken.

– Det er innført endringer i og etablert flere prosedyrer som blant annet gjelder ruti

ner, ansvars- og rolleforde­ling ved visitt, sjekkliste­r samt oppgått rutiner for konfererin­g med bakvakt. Tiltakene som er implemente­rt vurderes adekvate av sykehuset internt og av Statsforva­lteren, opplyser overlege Torben Ianssen som er spesialist i ortopedisk kirurgi på Notodden. Han mener saken er svaert beklagelig.

Ianssen sier det er vanskelig å uttale seg om det hun skal ha sagt til pasienten (om å gå istedenfor å bruke rullestol), men at sykehuset har lagt pårørendes referat til grunn og beklaget hendelsen:

– Denne typen utsagn er klart ikke forenlig med det nivå av kommunikas­jon vi ønsker å ha.

Ianssen sier til Varden at sykehusets gjennomgan­g ikke utelukkend­e fokuserer på én person, men vurderer saken både i forhold til system og personer. Han mener det er lav terskel for at LIS-legene på Notodden kan kontakte overlegene som har bakvakt.

– Overleger og leger i spesialise­ring har tett samarbeid og hyppig kommunikas­jon gjennom hele vakten, både gjennom visittgang, tilsyn, poliklinik­k og ved operasjone­r. Det er min klare opplevelse at terskelen er lav, både i dag og på den tiden den aktuelle saken oppsto.

P.S. Varden har vaert i kontakt med den kvinnelige LISlegen, men hun har foreløpig ikke ønsket å kommentere saken. Hun jobber fortsatt på Sykehuset Telemark, men ved en psykiatris­k avdeling nå.

 ??  ??
 ??  ?? GROVE FEIL: Over en periode på ni måneder i 2020 gjorde Notodden sykehus feil på feil mot en smerteplag­et mann. Da de f
GROVE FEIL: Over en periode på ni måneder i 2020 gjorde Notodden sykehus feil på feil mot en smerteplag­et mann. Da de f
 ??  ?? orsto at det var beinmargsk­reft hadde han bare dager igjen å leve.
orsto at det var beinmargsk­reft hadde han bare dager igjen å leve.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway