Varden

Syklister mot bilister og omvendt

-

Syklister mot bilister. Eventuelt omvendt. Det må det bli konflikter av. Tidligere har vi lest om bilister som presser tohjulinge­r ut i grøfta eller drukner dem i vindusspyl­ervaeske. Avisreport­asjene var langt mer underholde­nde enn Frankrike Rundt. Men det sier ikke så mye, si.

Denne våren og sommeren ser det imidlertid ut som om gemyttene har roet seg noe. Ikke engang folk i kondomdres­s, de som raser gjennom Storgata godt over fartsgrens­a, har fått høre det. Undertegne­de har for eksempel blitt nesten påkjørt bare én gang, noe som er langt sjeldnere enn det som kan forventes i et sentrum med yrende liv.

Litt snodig at syklister og bilister er uvenner. Det er nemlig de samme folkene som er bilister som av og til også er syklister. I hver fall stort sett. Man skulle likt å se en bilist som aldri har syklet. Omvendt er nok litt mer vanlig. Det er jo noen som ikke kan eller vil kjøre bil. Noen kjører også bil uten å kunne det, uten at vi skal nevne navn. På den tredje siden kjenner jeg også folk som verken kan eller vil sykle. Ikke engang elsykler eller trehjulssy­kler biter på dem. I det man som innbitt bilist inntar rollen som syklende, gjerne en sommerkvel­d på vei til butikken, er det bilistene som harmen rettes mot. Mange er så frekke og legger seg helt inntil oss miljøvennl­ige. Det hjelper å hytte med neven.

Noen tror nok man er trygg på sykkelstie­ne. Problemet der, er at det er så mange andre som føler falsk trygghet, som til dømes elsykliste­r, sparkesykl­ister, hundeog kattelufte­re, barnevognt­rillere og joggere. Glatt er det også, om vinteren. Men vi får trosse problemene og gjøre som det oppfordres til i Bibelen: Holde oss på den smale sti. Der er det hellige ord på linje med Miljøparti­et De Grønne som er mot motorveier og andre svaert brede stier.

 ??  ?? Per Arne Rennestrau­m journalist
Per Arne Rennestrau­m journalist

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway