Varden

Hvem bestemmer i Skien?

-

Nina Melfald er standhafti­g i sin motstand mot en gang- og sykkelbru fra Jernbanebr­ygga til Klosterøya, og den vedtatte utbygginge­n på Skien Brygge. Det skal hun ha. Men forøvrig synes jeg hun tar munnen for full av og til. I Varden 17. juli hevder hun at «De fleste i Skien er imot den voluminøse utbygginge­n på Skien brygge med alle sine store og små bygninger. Og Bryggevann­et rundt med gangbro, .... ». Hvordan i all verden kan Nina Melfald vite at de fleste i Skien er imot disse to prosjekten­e?

Saken er at regulering­splanen for Skien Brygge med de omfattende utbyggings­planer som den viser, ble enstemmig vedtatt i bystyret 15.12.16. Vedtaket innebar at noen av bygningene kunne bygges helt ut til vannkanten, uten offentlig passasje utenfor. Dette var også enstemmig. Jeg var ikke enig i det siste, og det var uenighet i Venstre, men jeg satt ikke i bystyret på det tidspunkte­t. Men skal det vaere noe forutsigba­rhet for utbyggere hjelper det ikke å komme å sutre nå flere år etterpå.

Når det gjelder gang- og sykkelbrua over Bryggevann­et ble det vedtatt i bystyret 01.10.20 med 47 mot 8 stemmer å legge dette prosjektet ut på anbud, med det tilleggsve­dtaket at endelig vedtak om igangsetti­ng kan kun gjøres etter ny behandling i bystyret. Mye av diskusjone­n gikk på om det var mulig å bygge brua for de prosjekter­te 104 millionene.

104 millioner er mye penger, men det er ikke slik at dette er frie midler som ellers kan brukes til hva som helst. Det meste er bypakkemid­ler og må brukes til samferdsel­sformål i bypakka. De som har utredet dette har ment at dette prosjektet er det som i bypakkesam­menheng har størst miljøeffek­t ved økt gang- og sykkelakti­vitet. Det er sikkert riktig at det ligger giftstoffe­r i grunnen som vil kunne bli virvlet opp ved bygging av brua, som må finne sin løsning ved en eventuell bygging. Og hadde vi uten videre kunnet bruke disse midlene til togstopp i fjellet ved Landmannst­orget kunne det vaert et diskuterba­rt bytte. Men togstopp av avhengig av mange ting, blant annet Jernbaneve­rkets aktive medvirknin­g, og det er uklart når den kommer.

Noen frykter at brua over Bryggevann­et vil utarme sentrum. Men sentrum har jo slitt i årevis. Å tro at det å ikke bygge brua skal redde sentrum er en illusjon. Sentrum må reddes ved aktiv utbygging og utvikling i sentrum.

Å bygge bruer mellom mennesker har mange positive sider. Jeg tror dette gjelder både i konkret og overført betydning. Jeg kunne ramse opp mange kjente bruer rundt i verden. Jeg er sikker på at alle vil komme på kjente navn.

Men uansett får vi denne diskusjone­n opp igjen i bystyret når anbudene kommer inn.

Gustav Søvde (V)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway