Varden

Pilene peker bare en vei

På Kjørbekk i Skien ligger butikken som har som mål å gjøre nordmenn mer bevist på matsvinn. Siden åpningen i 2017 har tallene vaert grønne for daglig leder ved Holdbart Skien, Irene Petersen.

- Anders.hoines@varden.no SKIEN

– Det har vaert en kjempesuks­ess fra dag en. Folk har rett og slett fått øynene opp for hvor problemati­sk det er med alt matsvinnet. Og jeg tror vi har bidratt til at folk tenker mer over det, sier Petersen når Varden er på besøk.

Godt for lommeboka

Det er ikke bare miljøaspek­tet som gjør at det er mange som er innom butikken daglig. Petersen sier de har mellom 500 til 600 kunder innom hver dag.

– Det er jo ikke til å komme unna at det vi selger her er billig, men jeg tror ikke det er den eneste grunnen til at folk handler her. Vi ser, lukter og smaker på det vi selger. Vi selger ikke mat eller andre produkter som er dårlig.

Petersen ønsker også klargjort en ting.

– Det er mange som tror at vi får varer fra andre butikker i området som de ikke får solgt. Det er feil. Vi får produktene våre rett fra leverandør­en, men vi vet aldri hva vi får inn. En dag kan det vaere å få brus en annen dag kommer det tomatsaus. Også vet aldri helt hva kundene vil ha heller. For litt siden hadde vi inne 2-liters bøtter med olivenolje, de forsvant veldig fort.

Øl og brus

Butikken klarte seg bra gjennom korona året og Petersen merket det spesielt godt når de hadde brus eller alkoholhol­dig drikke i hyllene.

– Når svenskegre­nsa var stengt så kom folk hit. Det var ikke bare øl og brus de kjøpte, men det vi solgte mest av i fjor var Øl. Ellers så er det brus vi selger mest av når vi har det inne, men det er ikke en spesiell rød tråd. Vi selger det meste vi har inne. Det er viktigere å få solgt det enn og måtte kaste noe. Da selger vi heller med tap.

Økning

Trond Laeng, daglig leder i Holdbar AS opplyser til Varden at de ikke går ut med tall for de spesifikk butikkene, men kan fortelle at butikken i skien økte omsettinge­n sin med 36 %.

– I hele fjor hadde vi totalt 202.265 kunder innom butikken i Skien, dette er en økning på 10,91 % i forhold til 2019. Snitthande­len pr. kunde i Skien økte med 21,69 % fra 2019 til 2020. Og total omsetning i butikken i Skien økte med 36,29 % fra 2019 til 2020. Totalt på alle butikker så omsatte Holdbart AS for 319 millioner i 2020, skriver Laeng i en mail til Varden.

 ?? FOTO: ANDERS HØINES ?? OPPOVER: Irene Petersen kan smile etter nok et godt år for Holdbart i Skien.
FOTO: ANDERS HØINES OPPOVER: Irene Petersen kan smile etter nok et godt år for Holdbart i Skien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway