Varden

Økte omsetninge­n med 30 millioner

Coop Obs Bygg i Skien økte omsetninge­n med 30 millioner kroner fra 2019 til 2020. Også i år selger de bra til tross for en dobling av byggevarep­risene.

- Ragnhild.johansen@varden.no SKIEN

– Vi har hatt fire prisstigni­nger i år, forteller driftssjef Rune Høvås hos Coop Obs Bygg i Vestfold og Telemark. I realiteten har trevare blitt dobbelt så dyrt sammenlikn­et med fjoråret.

Høvås gir et eksempel: Skal du bygge en terrasse på 30 kvadrat ville den kostet drøyt 21.000 kroner i fjor. I år må du ut med over 43.000 kroner. Regnestykk­et omfatter kun trelast-materialer.

Men Høvås konkludere­r med at de fem byggvarehu­sene til Coop Obs Bygg i Vestfold og Telemark gjør det bra også i år.

– I Skien økte vi med 30 millioner kroner i omsetning fra 2019 til 2020. Vi holder oss på det samme nivået, men siden prisene har doblet seg, er det mindre trelast som går ut av porten, sier han.

Billeangre­p

Veksten i fjor var uten sidestykke. I år opplever Høvås og kollegene at noen av kundene utsetter byggeprosj­ektene sine på grunn av de høye prisene.

– Alt avhenger av markedet. Prisene kan selvsagt gå ned igjen, men det er umulig å si hvilken vei det vil svinge, sier han.

En av de viktigste årsakene til de høye prisene er at etterspørs­elen er større enn det produsente­ne klarer å levere. Det skyldes igjen at trevarepro­dusentene ikke har klart å bygge seg opp igjen på grunn av pandemien. En annen årsak er barkbillea­ngrepene på skoger i USA og Canada.

– Det er pandemi blant traerne, sier Høvås. Han forklarer at den reduserte tilgangen på trelast har ført til at leverandør­er selger blant annet til USA og delvis til Kina i stedet for å levere til det nordiske hjemmemark­edet.

I perioder har Moelven drevet rasjonerin­g vis-à-vis kundene sine. Men nå er leveransen­e tilbake til det normale; skjønt 1. august blir det en ny prisstigni­ng. Denne gangen på mellom ti og 20 prosent.

Tøff periode

I likhet med andre byggvarehu­s opplevde også Coop Obs Bygg i Skien omtrent tomme hyller i trelastavd­elingen. Det var i månedsskif­tet mai – juni at reolene var tomme som om de skulle vaere nyoppsatt.

– Det var helt surrealist­isk, sier Høvås som har jobbet ved byggvarehu­set i 20 år.

Den økte byggeaktiv­iteten blant folk har ført til at antallet ansatte har økt fra 35 til 45.

– Det har vaert en tøff periode. Det hadde aldri gått uten at dyktige medarbeide­re har stått på. De fortjener en stor takk, sier han.

 ?? FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ?? TERRASSEBO­RD: Avdelingsl­eder på trelast Labinot Plakiqi (t.v.) og driftssjef Rune Høvås sjekker terrassebo­rdene.
FOTO: RAGNHILD JOHANSEN TERRASSEBO­RD: Avdelingsl­eder på trelast Labinot Plakiqi (t.v.) og driftssjef Rune Høvås sjekker terrassebo­rdene.
 ?? FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ?? COOP OBS BYGG, SKIEN: Driftssjef Rune Høvås (t.v.) og avdelingsl­eder på trelast Labinot Plakiqi har nok å gjøre om dagen.
FOTO: RAGNHILD JOHANSEN COOP OBS BYGG, SKIEN: Driftssjef Rune Høvås (t.v.) og avdelingsl­eder på trelast Labinot Plakiqi har nok å gjøre om dagen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway