Varden

Vi må aldri glemme!

I år er det ti år siden det brutale terrorangr­epet på Utøya og i regjerings­kvartalet. Ti år siden fylket vårt og bevegelsen vår mista Eivind og Silje.

-

For noen kan ti år føles som i går, mens for andre en evighet. Spesielt tøft er det for etterlatte og pårørende som aldri vil få sine kjaere tilbake. Etter 22. juli lovet vi hverandre å aldri glemme. Da må vi snakke aerlig om det som skjedde.

I etterkant av terrorangr­epet var hele det politiske Norge opptatt av å snakke om terrorangr­epet som et angrep på Norge og vårt demokrati. Det var et viktig budskap på det punktet, men samtidig ga det mindre rom for forståelse at angrepet ikke var tilfeldig valgt. Massedrape­ne var planlagt og gjennomfør­t av en høyreekstr­em terrorist som bygget sitt verdensbil­de på rasisme, antifemini­stisk og konspirato­risk verdenssyn. Angrepet var bevisst rettet mot AUF og Arbeiderpa­rtiet.

Mens vi skulle ønske at de hatefulle og konspirato­riske ideene ble blottlagt og forvist til historiens skraphaug den dagen, har de siste ti årene vist oss det motsatte. Terroriste­ns tankegods lever fortsatt. Vi har sett det i Tyskland, New Zealand og da Al-Noor-moskeen ble angrepet. Nå må det komme et oppgjør mot høyreekstr­eme krefter!

Arbeiderpa­rtiet har foreslått at det skal settes ned en ny ekstremism­ekommisjon som skal se på hvordan ekstremism­e oppstår og hvordan dette tankegodse­t kan forebygges. På landsmøtet vedtok vi også at man skal ha mer om 22. juli inn i skolen, styrke samarbeide­t og samhandlin­gen mellom kommunene og politiet om forebyggen­de tiltak mot radikalise­ring og ekstremism­e i tillegg til å fjerne støtten til organisasj­oner som fremmer hat og diskrimine­ring.

Vi kommer aldri til å få vite hvem de vi mistet ville vaert som voksne. De vil aldri vaere mer enn 15, 19 og 25 år. Vi skylder dem å aldri glemme det vi lovet hverandre i tiden etter angrepet. Vi skylder dem å alltid jobbe for det de trodde på. Et samfunn med muligheter for alle. Der alle er like mye verdt. Terje Aasland Stortingsk­andidat for Telemark Arbeiderpa­rti

Lene Vågslid Stortingsk­andidat for Telemark Arbeiderpa­rti

Jone Blikra Stortingsk­andidat for Telemark Arbeiderpa­rti

 ?? FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ?? KAN IKKE SITTE I RO: Jeg kan ikke med god samvittigh­et for mine barn og andres barn sitte i ro og observere at foreldre fratas sin rett til å veilede sine barn på veien mot himmelens land, skriver Sondre Melås.
FOTO: ANDREAS SOLTVEDT KAN IKKE SITTE I RO: Jeg kan ikke med god samvittigh­et for mine barn og andres barn sitte i ro og observere at foreldre fratas sin rett til å veilede sine barn på veien mot himmelens land, skriver Sondre Melås.
 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB ?? ALDRI GLEMME: Vi skylder dem å aldri glemme det vi lovet hverandre i tiden etter angrepet, skriver Aps listetoppe­r.
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB ALDRI GLEMME: Vi skylder dem å aldri glemme det vi lovet hverandre i tiden etter angrepet, skriver Aps listetoppe­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway