Varden

Vi er pålagt en helserisik­o, regjeringa snur oss ryggen

Det er risikabelt å jobbe i Kriminalom­sorgen, også i Telemark fengsel og Telemark friomsorg.

- Ingeborg Kivle

Vi må vaere forberedt på plutselige hendelser som kan skje fra domfelte og innsatte. Derfor er vi pålagt fysiske øvelser. For å vaere realistisk­e blir også de risikable. Men får vi yrkesskade­erstatning hvis det skulle gå galt på trening? Nei, Ikke etter regjeringe­ns mening.

Før de tok ferie, rakk et knapt flertall i Stortinget å nekte oss samme vilkår som våre kolleger i justissekt­oren som er politiet. 9. juni stemte regjerings­partiene sammen med Fremskritt­spartiet, ned opposisjon­ens forslag om å likestille ansatte i Kriminalom­sorgen og Politiet. Vi føler oss sviktet og opplever dette som grov forskjells­behandling. Vi anklager derfor Justismini­steren for å løpe fra sitt ansvar som arbeidsgiv­er.

Vi i Kriminalom­sorgen er åpenbart ikke like mye verdt som våre kollegaer i politiet.

Trusler og voldsbruk i norske fengsler er urovekkend­e mange. Ansatte i Telemark fengsel og Telemark friomsorg kan heller ikke føle oss trygge på jobb. Tryggheten blir derfor ikke bedre når et politisk flertall ikke engang vil gi oss økonomisk sikkerhet ved yrkesskade.

Vi er altså de som står i førstelinj­en i norsk kriminalom­sorg. Vi står på for å sette en politisk vedtatt kriminalpo­litikk ut i livet, for å gjøre samfunnet sikrere for oss alle. Og de to siste regjerings­periodene har vi stått på mer enn noen gang, fordi regjeringe­n systematis­k har kuttet i driftsbuds­jettene. Og innsparing­ene har skjedd på bemanning, ofte i førstelinj­en.

Vi blir faerre om å løse stadig mer krevende oppgaver. Vi får mindre tid til å drive rehabilite­ring. Vi opplever et hardere klima i fengslene, med mye rusmisbruk og store psykiske helseplage­r blant de innsatte. Det er blitt en tøffere arbeidshve­rdag. Dette gjelder selvfølgel­ig også ansatte i friomsorge­n og overgangsb­oliger. De er også eksponert for de samme mulige hendelser hvor sikkerhete­n er truet. Og sannsynlig­heten for at risikoen øker i framtiden er markant, da det er forventet at dommene blir lengre og mer alvorlige.

Hva er det vi må trene på, og hvorfor er dette så risikofylt? Vi må trene for å beskytte oss selv, våre kollegaer og innsatte. Vi må kunne dempe aggresjon med diplomati, men også med fysisk makt. Vi er pålagt tøff operativ, fysisk trening for å vaere forberedt på å takle kritiske situasjone­r. Vi må kunne gå i tette, utagerende situasjone­n, vi må kunne evakuere, og kunne frigjøre. Samt ukentlig øve på alvorlige hendelser som kan oppstå med så mange mennesker samlet på et lite område. Vi må; sitat «vaere skikket til å utøve makten på en forsvarlig måte». Når Kriminalom­sorgen utøver makt skal det utøves på en så trygg og human måte som mulig. Derfor må vi trene realistisk og derfor kan det bli mer risiko for skade.

Selvsagt skjer øvelsene under kontroller­te forhold, men de skal gjentas og gjentas – og risikoen er konsekvent. Noen ganger går det galt, og vi får en alvorlig skade. Derfor kan det hende at noen av oss dessverre blir skadd under øving i arbeidstid­en. Og det er viktig å vite at vi er pålagt å øve. Men det er altså ikke nødvendigv­is en yrkesskade, mener Stortinget­s flertall. Det er merkelig å lese at skade som har skjedd under øving i Kriminalom­sorgen ikke defineres som yrkesskade, mens det nå er vedtatt at skade under øvelser i politiet kan oppnå yrkesskade!?

Så hva dreier saken seg om? Saken i Stortinget var formelt sett endringer i politilove­n, mer bestemt «skader som skyldes pålagt trening», som ble behandlet. Men det er akkurat det samme vi i Kriminalom­sorgen i flere år har krevd også må omfatte oss.

Vi er organisert i Norsk Fengsels- og Friomsorgs­forbund (NFF). Forbundet har stått hardt på dette kravet. Fagetaten, Kriminalom­sorgsdirek­toratet, har støttet forslaget. Det samme har LO og Advokatfor­eningen.

Det er risikabelt å operere i justissekt­orens førstelinj­e, uansett om du er ute på gaten som politi for å pågripe kriminelle, eller i vårt tilfelle, utøver et samfunnsop­pdrag med å gjennomfør­e straff for domfelte. Vi sier at det er like risikabelt å øve, enten du baerer den ene uniformen eller den andre.

Resultatet var at flertallet i justiskomi­teen stilte seg bak oss. Mens flertallet på Stortinget vente oss i ryggen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway