Varden

Kronprinse­n 48 år i går

Kronprins Haakon hadde bursdag tirsdag. Han fylte 48 år.

-

Det er offisiell flaggdag over hele landet for å markere bursdagen, men selv kommer kronprinse­n til å holde en tilbakehol­den feiring.

– Den feires privat, er beskjeden NTB får fra kommunikas­jonssjef Guri Varpe på Slottet.

I fjor feiret kronprinsf­amilien bursdagen i strålende sol på Dvergsøya i Kristiansa­nd, hvor de ofte tilbringer sommerferi­en. Til stede var også prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus, samt hundene Milly Kakao og Muffins Kråkebolle.

Deltar i markeringe­r

De neste dagene skal kronprinsp­aret og kongeparet delta på en rekke arrangemen­ter i forbindels­e med tiårsmarke­ringen for terrorangr­epet på Utøya og i regjerings­kvartalet i 2011.

Kronprinse­n omtalte nylig angrepet som et «åpent sår», som det kan vaere vanskelig å snakke om og ta opp.

– Det var et angrep på Arbeiderpa­rtiet, på AUF, på staten vår, samfunnet vårt. Det ble også et nasjonalt traume. Det er noe vi i likhet med alle andre nordmenn baerer med oss, som en del av vår historie, sa kronprinse­n, som sammen med resten av kongefamil­ien har møtt flere berørte av angrepet de siste månedene.

Friluftsli­v

Kronprins Haakon har en bachelor i statsviten­skap fra University of California og en mastergrad i utviklings­studier fra London School of Economics and Political Science.

På fritiden er han en lidenskape­lig surfer og han er svaert opptatt av musikk.

– Kronprinse­n står også gjerne på ski og er en dyktig telemarkkj­ører, i tillegg til å drive med kiting, både på vann og snø, heter det i den offisielle biografien til kongehuset.

Han ivrer også for friluftsli­v og var nylig ute og padlet i Oslofjorde­n sammen med ungdommer i regi av Norsk Friluftsli­v.

– Vi fortjener en bra sommer nå, sa kronprinse­n til NTB.

Han kunne fortelle at det har betydd mye for kronprinsf­amilien å kunne dra ut i naturen under pandemien.

– Jeg tror det har vaert sånn for mange, at når det er mye restriksjo­ner og sånn, at vi har den muligheten til å komme oss ut. Gå på tur, ski, padle, vaere ute i naturen, dra og sove i hengekøye, gjøre sånne ting. Det er utrolig fint, sa han.

Flere jubilanter Kronprinse­n ble født på Rikshospit­alet 20. juli 1973 og er først i arverekken til den norske tronen. Snart er det 20 år siden han giftet seg med kronprinse­sse Mette-Marit i Oslo domkirke 25. august 2001.

Senere i høst er det duket for nok et jubileum i kongefamil­ien: storesøste­r Märtha Louise fyller 50 år 22. september.

(©NTB)

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN / NTB ?? KRONPRINS HAAKON: med solbriller.
FOTO: TERJE PEDERSEN / NTB KRONPRINS HAAKON: med solbriller.
 ?? FOTO: LISE ÅSERUD / NTB ?? I FJOR SOMMER: ferierte kronprinsf­amilien på Dvergsøya utenfor Kristiansa­nd. På bildet: kronprins Haakon, kronprinse­sse Mette-Marit, prins Sverre Magnus og prinsesse Ingrid Alexandra. Hundene Milly Kakao (t.v.) og Muffins Kråkebolle var også med.
FOTO: LISE ÅSERUD / NTB I FJOR SOMMER: ferierte kronprinsf­amilien på Dvergsøya utenfor Kristiansa­nd. På bildet: kronprins Haakon, kronprinse­sse Mette-Marit, prins Sverre Magnus og prinsesse Ingrid Alexandra. Hundene Milly Kakao (t.v.) og Muffins Kråkebolle var også med.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway