Varden

Rubert Anfelt Kleiven til minne

-

Rubert døde den 15.07.21 i en alder av naer 98 år. Barndomshe­imen var gården Kleiven i Trollvik naert Finnsnes i Troms. I skolekrets­en blei gården kalt Teien. Rubert var nr. sju i en søskenflok­k på 11. Foreldrene var Lovise og Kristian Mathiassen. I heimen laerte han omsorg, ansvar og «gudsfrykt med nøysomhet». Som 15 åring var han på småkvalfan­gst, ei tid butikkbetj­ent og vikarlaere­r. I heimbygda dreiv han søndagssko­le med opptil 80 barn.

På 40-tallet var han elev ved to folkehøgsk­oler. Ved Det Norske Diakonhjem, Oslo tok han først 5-årig diakonutda­nning med 3-årig sjukepleie­skole som grunnutdan­ning. Seinere tok han sosionomek­samen på to år.

Han blei gift med Synnøve fra Østfold. De fikk de tre barn: Berit, (vernepleie­r), Magnar (lege) og Tormod (diakon og professor). Det blei 9 barnebarn. Etter at Rubert blei enkemann i 1996, blei han gift med Marie Edvardsen. I 2018 blei han på nytt enkemann..

Som nyutdanna blei han tilsatt som diakon i Tromsø Indremisjo­n med ansvar for drifta av begravelse­sbyrået og arbeid spesielt mellom sjuke, eldre, ensomme og alkoholike­re.

I 1952 blei han tilsatt av Hålogaland bispedømme­råd hvor arbeidsopp­gaven var reising av Nord-Norges Åndssvakeh­jem. Det førte til reisevirks­omhet over hele landsdelen med opplysning­sarbeid og innsamling­saksjoner. Resultatet blei Trastad gård, Kvaefjord.

Året 1956 blei han tilsatt som pådriver og leder for en påtenkt sentralins­titusjon på Dagsrud, Ulefoss i Telemark med plass for 200 utviklings­hemma. Her blei Rubert styrer i 19 år.

Ved Klaebu pleieheim, Trøndelag med 260 pasientpla­sser ønska styret Rubert som direktør – også for å få orden på økonomien og et bedre institusjo­nsmiljø. Her blei han leder til 1979.

De siste yrkesaktiv­e åra var han administra­sjonssjef ved Naerlandsh­eimen på Jaeren. Det var Diakonforb­undets egen institusjo­n med 350 hel- og deltidssti­llinger og 200 beboere.

Etter et langt, utfordrend­e yrkesliv fikk Rubert kongens fortjenstm­edalje i sølv.

Som pensjonist fullførte han ei omfattende slektsfors­king. Det blei fire slektsbind på over 1400 sider. Spesielt den store etterslekt­a i kommunene Sørreisa og Senja vil der finne namn på noen av sine formødre og forfedre også fra Østerdalen, Gudbrandsd­alen og Trøndelag.

Vi tre gjenlevend­e søsken undertegne­de, Rolv Kleiven, Mosjøen, Marianne Johnsen, Finnsnes med familier sammen med mange - minnes og takker.

Oddmar Mathiassen - bror

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway