Varden

Feil å prioritere

-

Sandefjord-ordfører Bjørn Ole Gleditsch (H) ivrer så etter å oppløse Vestfold og Telemark som fylke at han «går gjerne i tog for å aksjonere mot dette». Han argumenter­er for at Vestfold og Telemark er «to veldig forskjelli­ge fylker» og «bortsett fra Grenland, så har ikke fylkene så mye til felles». Han viser også til at «vi er det mest folkerike fylket, likevel er det mye som har gått til Telemark, som blant annet administra­sjonen».

Gleditsch tar ikke feil, men det er også mulig å argumenter­e for om han har rett. Hvis man vil, kan man finne svaert mange forskjelle­r på Vestfold og Telemark. Det kan man også finne internt i Telemark. Det er ikke uvesentlig, i sakens anledning, å påpeke at for eksempel Statsforva­lteren ble lokalisert til Vestfold.

At det har vaert – og er – reelle dragkamper, er ubestridt. Dette kommer også til overflaten. Eller som Hilde Hoff Håkonsen (Ap), ifølge Sandefjord­s Blad, sa i bystyret i Sandefjord i forrige uke, med henvisning til at de har kommet «i en situasjon der danselinja på SVGS blir satt opp med å legge ned en liten skole i Seljord»: – Det er ikke bra når vi må stå og kjempe for viktig lokale tilbud til våre ungdommer på grunn at man har fått et stort fylke. Det har jeg ikke sansen for.

Det blir gjerne sagt at politikk handler om å prioritere, men det er ofte slik at dersom man må prioritere andre enn seg selv, blir det fort vrient. Det er ikke unaturlig.

Det er få som er villige til å gå i tog for fylkeskomm­unen, og det er all mulig grunn til å vaere kritisk til både fylkeskomm­unen som forvaltnin­gsnivå og – ikke minst – hvordan regionrefo­rmen kom i stand. Den var det ingen som gikk til valg på, og det var helt bakvendt å først etablere regionene, for deretter å gi dem oppgaver.

Det framstår imidlertid som nokså spesielt å ha oppløsning av en helt nyetablert fylkeskomm­une som kampsak. Dette er mer forståelig i Troms og Finnmark, der man må fly for å komme fra den ene delen til den andre. Til sammenlign­ing tar det en halvtime å kjøre (eller ta tog) fra Porsgrunn til Sandefjord, enten det er for å jobbe, handle eller se to fotballag spille uavgjort.

De fysiske avstandene, fra Grenland til Vestfold, er korte. De er absolutte, men reisetiden går ned. De mentale avstandene er så lange som vi gjør dem til. Det er blitt brukt svaert mye tid og ressurser på å etablere dette forvaltnin­gsnivået, og så skal det demonteres naermest før det har fått lov til å virke. Selv om det er vrient å mobilisere mye støtte for en fylkeskomm­une, er det vanskelige­re å se de store gevinstene ved å reversere.

Vi har snarere viktigere ting å bruke tiden på enn å bruke tid og krefter på å oppløse fylkeskomm­unen.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway