Varden

Hima Seafood startet utbygging til 1,4 mill

De første spadetaken­e er tatt. På Svadde skal verdens største landbasert­e oppdrettsa­nlegg for ørret på gigantiske 28 000 m² vaere ferdig utbygd i 2024.

- Knut.heggenes@varden.no TINN

*

Det har vaert en svaert lang vei fram. I snart ti år har det vaert jobbet med å reise kapital til et landanlegg på Svadde – først for laks, så for ørret.

– Ja, nå er vi så langt både med kapitalise­ring og finansieri­ng at vi velger å gå i gang. Nå gjøres grunnarbei­det. Neste år starter byggingen. Dette blir et unikt anlegg, sier daglig leder Sten Falkum i eierselska­pet Hima Seafood AS til Varden.

En helt ny industri

Det er snakk om et industriby­gg på gigantiske 28 000 kvadratmet­er, produksjon av 9 000 tonn ørret for verdensmar­kedet årlig og trolig over 40 arbeidspla­sser direkte i driften.

– Endelig er spaden i jorda. Nå blir det en realitet. Dette er fantastisk nytt for hele Tinn og Telemark. Vi tar med dette en posisjon i det grønne skiftet i det som blir en helt ny industri, stråler Tinn-ordfører Steinar Bergsland (H).

Utover senhøsten skal tomta ved elva Måna på naeringsom­rådet Svadde ryddes og utbyggings­området graves ut og klargjøres for fundamente­ring. Det er entreprenø­ren Total Betong AS som har fått hovedentre­prisen på utbygginge­n.

En unik ferskvanns­kilde

– Dette er en stor milepael i prosjektet etter at vi overtok konsesjone­n og startet med planleggin­g kapitalinn­henting, sier Sten Falkum. – Nå planlegger vi selve byggingen i detalj. Det er en total økonomisk ramme på 1,7 milliarder, og vi er altså så langt i kapitalinn­hentingen at utbygginge­n kan starte. Anslaget er at vi kan vaere ferdig utbygd i 2024. Byggetid er anslått til tre år, men vi vil etter planen starte produksjon­en i 2023. Etter det, vil produksjon og resterende utbygging gå parallelt.

– Hvorfor velger dere å satse på Rjukan, Falkum?

– Det er flere faktorer som er avgjørende. Rett under tomten ligger det en unik ferskvanns­kilde til produksjon av ørret, vi har inngått avtale om utveksling av varmt og kaldt vann med nabobedrif­ten datasenter­et Green Mountain, og det vil vaere kort vei til prosesseri­ngsanlegge­t i Oslo. Det betyr også kort vei ut i markedene.

– I tillegg, vil vi her på Rjukan kunne drive med en svaert god fiskevelfe­rd og skape et topp moderne og baerekraft­ig landanlegg. Dette blir framtidens oppdrettsa­nlegg, mener Sten Falkum.

Det er uten tvil knyttet store forventnin­ger i Tinn til industriut­byggingen.

– Vi tror og håper dette skal bli veldig bra. Med over 40 arbeidspla­sser i selve driften, vil det fort kunne generere tre til fire arbeidspla­sser utenfor anlegget. Dette er snakk om å bidra til baerekraft­ig og god matproduks­jon til verdens befolkning, sier Bergsland.

Disse er inne på eiersiden Hima Seafood ønsker selv ikke å si noe om hvem som er inne på eiersiden i selskapet.

Av Brønnøysun­dregistren­e framgår det imidlertid at den daglige lederen Sten Falkum selv er inne med en aksjepost på 13,3 prosent gjennom sitt selskap Dolverhin Holding AS. Videre har Hodne Invest AS 17,8 prosent. Dette selskapet er eid av Rolf Smedvik Hodne, Mette Hodne og Andreas Hodne.

Orstad Rådgivning AS eier også 17,8 prosent i Hima Seafood. Dette selskapet er eid av blant andre Helge Orstad med 60 prosent. Også Baumann Invest AS er en større aksjonaer med 8,9 prosent. Eiere er Per Baumann, Henrik Baumann og Siri Baumann. Øvrige mindre aksjonaere­r har poster på til sammen 42,2 prosent.

Styret består av styreleder Olav Ulleren og styremedle­mmene Helge Orstad, Erik Jarle Osland og Henrik Baumann.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? SATSER: Daglig leder i Hima Seafood AS Sten Falkum (t.v.) og ordfører Steinar Bergsland tok for noen dager siden de første spadetaken­e på tomta til det som skal bli verdens største landbasert­e oppdrettsa­nlegg for ørret på Svadde i Tinn.
FOTO: PRIVAT SATSER: Daglig leder i Hima Seafood AS Sten Falkum (t.v.) og ordfører Steinar Bergsland tok for noen dager siden de første spadetaken­e på tomta til det som skal bli verdens største landbasert­e oppdrettsa­nlegg for ørret på Svadde i Tinn.
 ?? FOTO: KNUT HEGGENES ?? TOMTEN: Utbyggings­tomten til Hima Seafood ligger på naeringsom­rådet Svadde. Her sett fra Svineroive­ien med Rjukan sentrum i bakgrunnen.
FOTO: KNUT HEGGENES TOMTEN: Utbyggings­tomten til Hima Seafood ligger på naeringsom­rådet Svadde. Her sett fra Svineroive­ien med Rjukan sentrum i bakgrunnen.
 ?? ?? UTBYGGING: Slik er Hima Seafoods anlegg tenkt å framstå etter utbygging.
UTBYGGING: Slik er Hima Seafoods anlegg tenkt å framstå etter utbygging.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway