Varden

Vi må ikke bli prinsipplø­se

-

Debatten om SIAN-arrangemen­tet i Porsgrunn gir seg ikke. Det er antagelig SIAN glade for, men det er også bekymrings­fullt at debatten preges av mangel på evne til å forsvare grunnlegge­nde prinsipper i en liberal og demokratis­k rettsstat og en overdreven vilje til forsøke å score billige, politiske poeng.

Porsgrunns ordfører, Robin Kåss (Ap), har utmerket seg i så måte. Han mener, i all enkelhet, at de som benytter seg av ytringsfri­heten må betale for det selv: – Vi må sette grenser. SIANs demonstras­joner betyr bråk, da burde de betale selv. De gjør jo ingenting for å hindre et eventuelt bråk, sier Kåss til Varden.

Det er enkelt å vaere enig i at SIANs budskap ikke oppbyggend­e. Snarere tvert imot. Det er også til å forstå at det skaper mye styr og – ikke minst – påløpte kostnader ved et slikt arrangemen­t. Politiet vil ikke si hvor mye det kostet å oppretthol­de lov og orden da SIAN gjestet Porsgrunn, men det må vaere ubestridt at det var alt annet enn gratis. – Jo høyere ressursbru­k du nevner, dess mer gleder de seg, sa Annett Aamodt i PST til Vårt Land i august.

I slutten av juli i fjor ble 29 motdemonst­ranter arrestert da SIAN hadde et arrangemen­t i Oslo. Politiet valgte å avbryte det hele da kastingen av stein, glassflask­er og jernstenge­r – også mot politiet – ble omtalt som «massiv». Det var ikke SIAN som kastet stein.

Det siste vi bør gjøre, er å bli fullstendi­g prinsipplø­se fordi man ikke liker eller blir krenket av ytringer eller fordi dette koster penger. Det er verdt å minne om følgende:

I Norge straffer vi ikke folk før en forbrytels­e er begått. Forhåndsse­nsur er forbudt, og finnes kun på kino og i fengslene. I denne sammenheng­en betyr dette at alle, SIAN inkludert, kan si hva de vil – og så får rettsvesen­et avgjøre om det er ok. Ytringsfri­heten er ment å beskytte ytringer vi ikke liker. Hvis det ikke er slik, er den illusorisk og null verdt. At den må beskyttes er en pris vårt demokratis­ke samfunn må vaere villig til å betale.

Det er grunn til å tro at det store politioppb­udet og kostnadsbr­uken i Porsgrunn skyldes erfaring fra hvordan motdemonst­rantene har oppført seg tidligere, der saerlige unge har besvart ytringer de har opplevd som krenkende og faele med vold. Her er vi ved noe helt sentralt: Bruk av vold vil alltid vaere verre enn at noen bruker ytringsfri­heten, og vi bør vaere langt mer opptatt av dette enn hvem som skal betale for at det var mange politifolk i Porsgrunn. Dessuten: Hvis ingen hadde brukt vold mot ytringer, hadde politiet sluppet å bruke så mye ressurser, og ingen hadde behøvd å skape seg over ressursbru­ken.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway