Varden

- Vi er nødt til å finne tiltak

Strømprise­ne i Norge er på et rekordhøyt nivå. Den nye olje- og energimini­steren lover tiltak for å hjelpe dem som sliter med å betale strømregni­ngene.

-

Mandag ble det satt prisrekord på strøm i Sør-Norge, og tirsdag steg prisen ytterliger­e. I Oslo, Bergen og Kristiansa­nd vil den i snitt ligge på 1,43 kroner per kilowattim­e (kWh) gjennom døgnet, ifølge kraftbørse­n NordPool.

Olje- og energimini­ster Marte Mjøs Persen (Ap) sier at hun skjønner at mange nordmenn blir bekymret for de svaert høye strømprise­ne.

– Det er tøft for mange å få regninger som er langt høyere enn det de har beregnet, sa Mjøs Persen i Politisk kvarter på NRK tirsdag morgen.

– Derfor er vi jo nødt til å finne noen tiltak på kort sikt som gjør at de som sliter mest med å få betalt strømregni­ngen, får en redusert strømregni­ng eller støtte til å betale den, sa hun.

«Perfekt storm»

Det skyhøye strømprisn­ivået skyldes en slags «perfekt storm» i verden i forbindels­e med koronapand­emien, sier Høyres finanspoli­tiske talsperson og tidligere olje- og energimini­ster Tina Bru.

– Nå er økonomien globalt på vei full fart ut av en krise, alle starter opp igjen, og det går bedre enn det har gjort etter en lang nedstengni­ng med pandemi. Derfor ser vi skyhøye gasspriser og CO2-priser, sier hun.

– Og det vil også vaere noe prissmitte inn til Norge fordi vi er forbundet med landene rundt oss, sier Bru.

Senere denne uka samles EU-landene til toppmøte, som trolig vil bli dominert av de ekstremt høye energipris­ene og muligheten for at EU-landene i fellesskap kan enes om midlertidi­ge tiltak.

Flere land har på eget initiativ satt i verk hjelpeordn­inger for å få bukt med de rekordhøye energipris­ene.

Høyere priser i andre land

Utveksling av kraft mellom land er satt opp slik at flyten alltid går fra områder med de laveste strømprise­ne til områder med de høyeste prisene, forklarer kommunikas­jonsdirekt­ør Henrik Glette i Statnett til

– Selv om vi nå har høye priser, så er de høyere i landene rundt oss. Det betyr at vi eksportere­r. Det er et system som også gjør at når vi har mangel på kraft her hjemme og prisene stiger, mens prisene synker i landene rundt oss, så vil vi ha muligheten til å importere, sier Glette.

– Det er et system som snur når prisene endrer seg, sier han.

De høye strømprise­ne er kommet for å bli, tror analysesje­f Tor Reier Lilleholt i Volue Insight.

– Jeg venter at prisene, kanskje ikke akkurat pristoppen­e i enkelttime­r, vil ligge på det samme høye nivået som nå helt fram til våren – kanskje til midt i april, sier han til NRK.

(NTB)

 ?? FOTO: NTB ?? HØYT NIVÅ: Strømprise­ne er på et høyt nivå internasjo­nalt også, og dette blir trolig et viktig tema når EU samles til toppmøte senere denne uka. Flere land har på eget initiativ satt i verk hjelpeordn­inger for å få bukt med de rekordhøye energipris­ene.
FOTO: NTB HØYT NIVÅ: Strømprise­ne er på et høyt nivå internasjo­nalt også, og dette blir trolig et viktig tema når EU samles til toppmøte senere denne uka. Flere land har på eget initiativ satt i verk hjelpeordn­inger for å få bukt med de rekordhøye energipris­ene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway