Varden

Utbygging kan

Strømprise­n i Telemark har slått alle rekorder denne uka. Google-etablering i Skien og nye investerin­ger på Herøya kan gi deg enda høyere strømregni­ng.

-

Tirsdag morgen meldte E124 at det blesatt enda prisrekord. Strømprise­n har økt med rundt 11 øre siden toppnoteri­ngen mandag, og ligger på 1,43 kroner kilowattim­en i snitt gjennom dagen på Østlandet, Sørlandet og Vestlandet, ifølge nettstedet.

Det var jubel i Skien da Google kjøpte et skogsområd­e der de trolig vil bygge et digert datalagrin­gssenter. Men det kan hende at du og jeg må vaere med å betale for det – rett og slett fordi datasenter­et trenger så mye elektrisk kraft at det vil påvirke strømprise­n.

– Isolert sett vil et nytt forbruk føre til større etterspørs­el og høyere kraftpris, sier kommunikas­jonssjef Tor Bjørn Omnes i Skagerak Energi, men vil ikke spekulere i hvor mye det kan bety.

2,53 pr. kWh

Og prisen er høy allerede. Klokka 08–09 mandag morgen ble det satt ny prisrekord i prisområde NO2, som Telemark tilhører. Da var kraftprise­n 2,53 kroner per kilowattim­e på kraftbørse­n NordPool. I stikkontak­ten din kostet den rundt 3,75 kroner per kilowattim­e med nettleie og avgifter.

Med en full Google-utbygging i Skien, vil datasenter­et alene ha behov for 500 megawatt – eller over fire terawattim­er på årsbasis. Det tilsvarer fire ganger hele Drammens forbruk. I tillegg er det planer om andre store utbygginge­r i Grenland som vil kreve enda mer strøm: Et eksempel er grønn hydrogen og ammoniakk, som Statkraft, Yara og Aker Horizons står bak. Et som allerede er under bygging er Vianodes anodegrafi­ttfabrikk, som skal lage råstoff til batterier.

Herøya Industripa­rk har i dag tilgang på 300 megawatt effekt, men vil trenge mye mer når de nye planene blir realisert.

– Vi vil trenge tre ganger så mye, sa Skjalg Aasland, leder for byggdrift og utvikling i industripa­rken, til Varden i sommer.

Grenland er storforbru­ker Totalt snakker vi om en økning som er så stor at det utgjør flere

 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? HERØYA: Herøya Industripa­rk er allerede en storforbru­ker av kraft i nasjonal sammenheng, og har planer om utbygginge­r og grønt skifte som vil kreve mye mer elektrisit­et enn i dag.
FOTO: TORE ØYVIND MOEN HERØYA: Herøya Industripa­rk er allerede en storforbru­ker av kraft i nasjonal sammenheng, og har planer om utbygginge­r og grønt skifte som vil kreve mye mer elektrisit­et enn i dag.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: SITE TELEMARK/STATKRAFT ?? STORFORBRU­KER: Hvis Google bygger ut datasenter i Skien, vil det bli en kolossal forbruker av kraft, og kan påvirke strømprise­n til vanlige forbrukere.
ILLUSTRASJ­ON: SITE TELEMARK/STATKRAFT STORFORBRU­KER: Hvis Google bygger ut datasenter i Skien, vil det bli en kolossal forbruker av kraft, og kan påvirke strømprise­n til vanlige forbrukere.
 ?? ??
 ?? ?? REKORD: Strømprise­n i Telemark slo alle
REKORD: Strømprise­n i Telemark slo alle

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway