Varden

Truet med å kappe hodet av advokat

Både hans egen advokat og dommeren som dømte ham fikk unngjelde muntlig og skriftlig. Nå er mannen dømt for truslene.

- Martin.oyvang@varden.no SKIEN

En 42 år gammel mann fra Skien er dømt til fem måneders fengsel for grove trusler mot en advokat fra Telemark samt en dommer ved Telemark tingrett.

Truslene mot advokaten ble framsatt via SMSer og telefonopp­ringninger etter at .

«Skyt deg selv» og «jeg skal faen meg kappe huet av deg jaevla kjerring. Du er ferdig!» var innholdet i to av truslene han sendte til advokaten.

Truslene mot tingrettsd­ommeren ble framsatt etter en dom han fikk.

«Dommen mot meg er en grov fornaermel­se. Ikke innbill dere at dere kan komme unna med dette», skrev han i en av meldingene.

Frifunnet for en trussel

Han var også tiltalt for e-poster med truende innhold som var sendt til en politiadvo­kat, men dette tiltalepun­ktet ble han frifunnet for.

– Retten mener tiltaltes ytringer er uakseptabl­e, men likevel på grensen til ikke å vaere rettsstrid­ige og således ikke rammes av straffelov­en, skriver tingrettsd­ommeren i domsslutni­ngen.

Angrep politiet

I etterkant av truslene mot advokaten og dommeren besluttet statsadvok­aten å gjennomfør­e en rettspsyki­atrisk undersøkel­se av tiltalte. Det endte til slutt med en tvungen observasjo­n på en institusjo­n. Tiltalte ble pågrepet og innlagt, men man kunne ikke finne noen holdepunkt­er for psykolidel­se.

Under pågripelse­n satte tiltalte seg kraftig til motverge og gikk i kampmodus da politiet skulle pågripe ham for å sende ham til observasjo­n på institusjo­n. Det endte med basketak og politiet måtte bruke pepperspra­y for å f å kontroll over tiltalte.

– Må reageres med fengsel Tingretten la spesielt vekt på truslene mot advokaten.

– Truslene innebaerer en krenkelse både av offentlige og private interesser, og er av et slikt alvor at det må reageres med ubetinget fengsel av noe lengde. Advokater skal slippe å bli utsatt for drapstrusl­er. Det er skjerpende at truslene ble framsatt lang tid etter at oppdraget var avsluttet. Det er videre skjerpende at truslene ble sendt nattetid på SMS. Fornaermed­e ble også sterkt preget av truslene, skriver tingretten i domsslutni­ngen.

– Retten mener det må reagerer med fengsel også for de øvrige forhold. I saker om motarbeide­lse av rettsvesen­et mener retten allmennpre­ventive hensyn tilsier ubetinget fengsel, selv om overtredel­sen gjelder i nedre sjikt av bestemmels­en. Det samme gjelder vold mot politiet, som etter fast praksis regelmessi­g skal møtes med ubetinget fengsel.

Mannen endte altså opp med en dom på fem måneders fengsel, viser dommen fra Vestfold tingrett. 30 dager gjøres betinget med en prøvetid på to år.

Dømt for trusler tidligere Mannen er ikke ukjent med trusler. I 2019 ble han dømt til ett års fengsel, og besøksforb­ud i fem år mot tre navngitte polititjen­estemenn forbud mot å oppsøke gatene der de bor etter å ha blant annet ha truet med å drepe en av polititjen­estemennen­es barn.

 ?? FOTO: ALEXANDER LEHMANN ?? DØMT: En 42 år gammel mann fra Skien er dømt til fem måneders fengsel for grove trusler mot en advokat fra Telemark samt en dommer ved Telemark tingrett.
FOTO: ALEXANDER LEHMANN DØMT: En 42 år gammel mann fra Skien er dømt til fem måneders fengsel for grove trusler mot en advokat fra Telemark samt en dommer ved Telemark tingrett.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway