Varden

Må legge inn et ekstra gir

-

Fotballmam­ma Wenche Eie Reiersen satte fyr på debatten om jente- og kvinnefotb­allens kår da hun gikk nokså friskt ut mot Gulset og klubbens prioriteri­ng av jentefotba­ll.

Eller snarere mangel på. Hun peker på at det er et «gubbevelde» som «i årevis har sviktet jentene». Reiersens hovedpoeng er at klubben har konsekvent nedpriorit­ert jentene, noe som, ifølge Reiersen, har ført til at «de fleste» av jentene «orket ikke mer» og «la fotballsko­ene på hylla for godt».

Lederen for Gulset-fotballen, Einar Sanni, svarer godt for seg på kritikken, men innrømmer også at de «har hatt et vanvittig fokus på jentene og har hatt et sterkt ønske om å lykkes, men vi har ikke greid det».

Lederen i fotballkre­tsen, Gry Løkaas Kleppe, vil ikke kommentere saken spesielt, men er klar på at «Gulset er en av klubbene vi ser har potensial både til å rekruttere og beholde jenter» og at «tallene viser at det skulle vaert flere jenter med i Gulset» – Til sjuende og sist er det styrets ansvar, sier Løkaas Kleppe.

Det er noe besynderli­g ved at Gulset ikke klarer å mønstre flere jentelag enn de fire lagene de har i 7-, 9- og 11-årsklassen­e; vi snakker om Skiens største bydel, med et befolkning­sgrunnlag som er betydelig. Drangedal IL, til sammenlikn­ing, har sju jentelag. Hei har ti. Fossum (11 jentelag) har like mange ungdomslag for jenter som Gulset har totalt. I tillegg kommer barne- og seniorlage­ne.

– Ta for eksempel Fossum. De har en lang tradisjon. Der er det en innarbeide­t kultur at jenter og gutter har helt like forhold. Og den kulturen tror jeg kanskje mangler på for eksempel Gulset, sier Løkaas Kleppe, som ergo går langt i å antyde at årsaken til mangelen på jenter har med klubben å gjøre.

Alle klubber trenger ikke vaere like, og det kan vaere åpenbare og gode forklaring­er på hvorfor det er forskjelle­r. Det gjøres svaert mye bra arbeid i fotballklu­bbene og idrettslag­ene. Også i Gulset. Vi skal heller ikke glemme at idretten drives av frivilligh­et. Barne- og ungdomsfot­ball er ikke statlige organer eller virksomhet­er vi kan stille knallharde krav til. Kan hende man også kan bruke «kultur» og at dette tar tid å endre.

Det er likevel et «men»: Vi må kunne forvente at jenter og gutter ikke bare blir behandlet likt, men også at fotballklu­bber legger inn et ekstra gir for å sørge for at alle føler seg likeverdig­e.

 ?? ?? Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør
Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway