Varden

Et hinsides energitap

Strømprise­ne på sør-østlandet passerer 3 kr/kwh. Det er seks ganger normalpris­en for strøm.

- Ådne Naper

Samtidig planlegges datalagrin­gssenteret til Google uten en plan for bruk av restvarme. Det betyr at energi tilsvarend­e oppvarming for 350.000 leilighete­r kan gå rett i lufta, ifølge NRK. Som damp.

Det er helt hinsides.

Det er kamp om hver eneste kilowattim­e. Vi har rekordhøye strømprise­r. Noen av oss må velge mellom å betale strømregni­ngen eller boliglånet. Mat på bordet, eller varm stue på kvelden.

Det er også en klimakrise. Fastlandsi­ndustrien i Norge står for ¼ av utslippene våre. Nesten ethvert klimatilta­k i eksisteren­de industri er en prosess som krever mer fornybar kraft. Prisen på strøm avgjør om klimatilta­kene lar seg gjøre. Men tiltakene er ikke bare nødvendig av hensyn til klima. De er også nødvendig for å sikre konkurrans­ekraften i industrien.

På Norcem i Brevik er det gjenvinnin­g av varme som skal drifte karbonfang­stanlegget. Dette er ikke gryteklar teknologi. Norcem tar en stor økonomisk risiko for å ta i bruk ny teknologi som kan kutte utslipp av klimagasse­r. Men det at Norcem tar i bruk restvarme fra sin egen sementprod­uksjon kan bane vei for utslippsku­tt i sementprod­uksjon over hele verden. Det er mulig å bruke restvarme på innovative måter. Om det er vilje til å satse på det.

Rimelig kraft er velferd. Tilgangen til rikelig med fornybar kraft til en rimelig penge er premisset for industri i Norge. Det betyr godt organisert­e jobber for fagarbeide­re, ingeniører, økonomer og laerlinger. Og det betyr eksportinn­tekter til landet, som igjen finansiere­r sykehjem, skoler og veier. Rimelig strøm er også utjevnende, fordi det gjør at alle kan ha råd til varme inne når det er kaldt ute, og at vi slipper å velge mellom rene klaer og rent bestikk.

Den sikreste måten å sørge for at kraftprise­ne forblir lave, er å ha mer enn nok av den. Når forbruket øker må vi produsere mer. Er vi ikke villig til å produsere mer kraft, må vi velge bort noe: Billig strøm til familier og husholdnin­ger, klimatilta­k i eksisteren­de industri eller nye naeringer til erstatning for olja. Og vil vi ikke produsere den, så må vi importere den. Så enkelt er det faktisk.

Men større produksjon av fornybar energi skaper også press på naturen, siden det er naturressu­rser vi produseres strøm utav. Derfor er det viktig at vi er føre var i bruken av energi. Og energi som tilsvarer oppvarming­en av 350.000 leilighete­r kan vi simpelthen ikke sløse bort. Det hadde aldri kommet på tale å tillate en ny fabrikk å forspille så store mengder energi. Hvorfor skal Google kunne gjøre det?

Akkurat i dag er det ikke gryteklare løsninger for å ta så store mengder med restvarme i bruk. Men finansieri­ng av forsking, utvikling og innovasjon innen energieffe­ktiviserin­g og gjenbruk av restvarme, må da kunne vaere naerliggen­de ringvirkni­nger av at ett av verdens desidert mest kapitalste­rke selskaper får tilgang til naturressu­rser våre?

Norcem skal kutte klimagassu­tslipp fra sementprod­uksjon med sin restvarme. Google kan sikkert finne på noe lurt de også.

La ikke grønn energi gå til spille. I 2021, med klimakrisa hengende over oss, så er hver eneste kilowattim­e uvurderlig. Gruppelede­r (SV), Vestfold og Telemark fylkeskomm­une

 ?? FOTO: JENS MEYER/AP/NTB ?? STORE MENGDER: Det hadde aldri kommet på tale å tillate en ny fabrikk å forspille så store mengder energi. Hvorfor skal Google kunne gjøre det? spør Ådne Naper.
FOTO: JENS MEYER/AP/NTB STORE MENGDER: Det hadde aldri kommet på tale å tillate en ny fabrikk å forspille så store mengder energi. Hvorfor skal Google kunne gjøre det? spør Ådne Naper.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway