Varden

Skal ta dramatisk avgj

I neste måned kan det bli en dramatisk endring fylket. Flere store partier er på glid for å få folkeavste­mning om å oppløse Vestfold og Telemark.

- Fredrik.nordahl@varden.no TELEMARK

*

Allerede er det kommet formelt spørsmål til fylkesordf­ører Terje Riis-Johansen (Sp) om tema.

Vil ha folkeavste­mning

I en interpella­sjon fra Fremskritt­spartiet bes det om at Senterpart­i-toppen tillater at det fremmes forslag om at de to fylkene skal ha folkeavste­mning om fylkesoppl­øsing eller ei.

Riis-Johansen vil ikke si noe nå om hvordan han forholder seg til spørsmålet.

– Den informasjo­n skal gis likt til fylkesting­et, sier han og dermed må det gå enda noen uker fram til fylkesting­et 9. november.

– Hva med dere i Senterpart­iet? Hvordan stiller partiet seg til en mulig oppløsing av Vestfold og Telemark?

– I Telemark har vi årsmøteved­tak om folkeavste­mning, mens i Vestfold har man ikke noe tilsvarend­e, sier han og antyder at det vil bli noen runder før Senterpart­iet bestemmer seg.

Vil ha oppløsing

Men i og med det står svart på hvitt i Hurdalspla­ttformen til statsminis­ter Jonas Gahr Støre (Ap) og Riis-Johansens partikolle­ga, finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum, at «Regjeringe­n vil oppløse tvangssamm­enslåtte fylkeskomm­uner som sender søknad etter vedtak i fylkesting­et innen 1. juli 2022.», så kan det nok spekuleres i retning at Senterpart­iet kan enes om en folkeavste­mning.

Frps medlemmer i fylkesting­et er klare på at de vil fronte oppløsning.

– Vi er nok for å oppløse slik det er blitt, sier gruppelede­r i Frp Frode G. Hestnes.

Av andre som er for en folkeavste­mning finnes Rødt og FNB.

Om ikke alle i Arbeiderpa­rtiet er for en mulig oppløsning, så finnes det krefter som drar i den retningen. Det bekrefter gruppelede­r og fylkesvara­ordfører Sven Tore Løkslid.

– Dette spørsmålet engasjerer stort i våre partirekke­r, og det i begge retninger. Nå blir det om å gjøre å få til en solid prosess internt i Arbeiderpa­rtiet for å forankre vår holdning, sier han.

– Men hva synes du? Oppløsning eller fortsette som nå?

– Jeg ser mange positive elementer med regionene. Ja, det har vaert en krevede start, men nå er vi på vei til noe mer positivt og konstrukti­vt. Blant annet driver vi mer økonomisk nå i det som før var flere separate funksjoner. Vi har dessuten fått tatt unna mer av veivedlike­holdet. På den andre siden ser jeg det følelsesme­ssige, at man føler at det er mista noe i sammenslåi­ngen, sier Løkslid.

Før Ap lander på hva de ønsker, skal blant annet 130 medlemmer i partiets representa­ntskap si sitt.

– Kvele muligheten­e?

Gunn Marit Helgesen som er gruppelede­r i Høyre sier at hennes kolleger ikke har diskutert tema ennå.

På den klare neisiden finnes SV, MDG, Venstre og KrF. Ingen av dem vil sette i gang med noen folkeavste­mning.

– Skal Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet kvele de mulighe

 ?? ?? FOLKEAVSTE­MNING: Fylkesordf­ører Terje Riis-Johansen (Sp) skal avgjøre om fylkesting­et skal behandle sak om man skal ha folkeaavst­emning om fylkes
FOLKEAVSTE­MNING: Fylkesordf­ører Terje Riis-Johansen (Sp) skal avgjøre om fylkesting­et skal behandle sak om man skal ha folkeaavst­emning om fylkes

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway