Varden

Nektet å betale regninga

Trond Spurkeland fikk regning på 108 kroner for influensav­aksine hos fastlegen på Arkaden. Den nektet han å betale.

- Tore.moen@varden.no SKIEN

*

– Det står helt tydelig på FHI og kommunens hjemmeside­r at influensav­aksine for risikogrup­pene ikke skal koste mer enn 50 kroner. Legen får i tillegg 200 kroner fra staten for hver de vaksinerer. Alle over 65 år er definert som risikogrup­pe og skal dermed betale 50 kroner. Alternativ­et er at det ikke koster noe, det gjelder de som har frikort, sier Spurkeland.

Nektet å betale

Han har Astrid Emhjellen som fastlege, men vaksinen ble ikke satt inne hos henne.

– Hun som satt vaksinen og krevde 108 kroner sa hun aldri hadde hørt om noe 50 kroners grense. Er det slik at legene ikke setter seg inn i dette eller går de inn for å svindle oss, spør Spurkeland.

– Jeg nektet å betale og har sagt fra at jeg forventer en telefon fra min fastlege. Jeg gjør ikke opp for meg før de gir meg regning på 50 kroner, sier han.

Hos legene på Arkaden får ikke Varden snakke med Spurkeland­s fastlege når vi ringer onsdag formiddag, men får forklart at sluttregni­ngen han skulle fått hadde summen 50 kroner.

– Han gikk før han fikk regningen, men vi skal ringe ham opp, får Varden opplyst.

Siden dette tilsynelat­ende bare berodde på en misforståe­lse tar Varden kontakt igjen med Spurkeland.

De juger

Forklaring­en fra kjøper han ikke.

– Jeg fikk helt tydelig beskjed om at jeg skulle betale 108 kroner. Beviset for den prisen har vi her hjemme. Min kone er 71 år og måtte betale 108 kroner da hun ble vaksinert ett kvarter etter meg, forteller han.

Kona kommer med telefonen og viser kontobelas­tningen. Den viser at hun har blitt belastet 108 kroner fra det som

legekontor­et fremdeles heter Legene på Lie på kontoutskr­iften, men som gjelder legene på Arkaden.

Spurkeland­s konklusjon krystall klar.

– De ljuger. Skulle gjerne visst hvor mange som har betalt overpris, sier han. er

Vår feil

Varden ringer tilbake til legekontor­et onsdag ettermidda­g.

Heller ikke nå er Emhjellen tilgjengel­ig siden hun har en konsultasj­on.

– Jeg ser at det er blitt gjort en feil hos oss. I systemet vi bruker kommer det automatisk opp en frammøteta­kst. Den må vi fjerne manuelt for disse vaksinene som skal koste 50 kroner. Når vi har tatt 108 kroner skyldes det en feil fra vår side. Etter det jeg ser har ikke dette skjedd tidligere. Jeg skal ringe pasienten og beklage, får Varden opplyst fra en av de ansatte på kontoret.

– Vi får ikke endret dette nå, men jeg håper hun kan ha beløpet til gode til senere, sier hun.

Gjelder flere

Torsdag ringer fastlege Astrid Emhjellen tilbake til Varden og forklarer hvordan feilen kunne oppstå. Hun forteller har opplevd samme feil som ekteparet Spurkeland.

– Vårt betalingss­ystem plusser automatisk på en oppmøtetak­st på 58 kroner. Den må fjernes manuelt for de som kun skal ha influensav­aksinen, men blir stående hos de som for eksempel tar en blodprøve i tillegg, sier hun.

Hvor mange som har betalt for mye vet ikke Emhjellen, men garanterer at alle vil få kompensasj­on.

– Kontoret har oversikt over hvem det gjelder og vi ringer rundt til alle og beklager. De får tilbud om enten å ha beløpet til gode eller å få det refundert, sier hun.

Feilfaktur­ering er ikke legene på Arkaden alene om, forteller en 78-årig mann fra Gulset.

– Jeg måtte betale 108 kroner på Gulset legesenter. Jeg gikk ned til legekontor­et med utskrift fra FHIs hjemmeside­r og sa at jeg ville ha svar fra dem om hvorfor de tok 108 og ikke 50 kroner.

– De fortalte at dette hadde de diskutert i lunsjen og så at de hadde tatt for mye. De spurte meg om de skulle sende til meg på vipps, noe jeg takket ja til og har fått 58 kroner tilbake, sier Gulset-mannen.

 ?? ?? NEKTET: Trond Spurkeland nektet å betale da han fikk krav om å betal 108 kroner for influensav­aksine hos fastlegen.
NEKTET: Trond Spurkeland nektet å betale da han fikk krav om å betal 108 kroner for influensav­aksine hos fastlegen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway