Varden

Blir utpekt som en kommende leder

Bernt Ove Søvik (49) ble valgt inn som ny nestleder i Odd og flere mener han er Trond Haukviks etterfølge­r. For mange år siden fikk han en lapp i hånden av en Odd-leder, en lapp som ikke hadde blitt akseptert i dagens tid.

- Nils-Tore Olsen nils.tore.olsen@varden.no

Egentlig skulle Søvik, som er daglig leder hos Millba AS, vaert inne i Odds styre før koronaepid­emien slo inn. Men Norges idrettsfor­bund endring i regelverke­t rundt «valgbarhet» for de med økonomiske saerintere­sser (blant annet ledere i bedrifter som er sponsorer), sørget for at det måtte det vente.

På forsommere­n ble lederen av barne- og ungdomsavd­elingen valgt inn som ny nestleder i Odds ballklubb. Flere peker allerede på han som den kommende lederen den dagen Trond Haukvik takker for seg.

– Nei, nei, det er ikke slik. Det er ingen automatikk i at en nestleder er den kommende lederen i neste runde. Trond har vaert der lenge, gjør en kjempejobb og har sagt ja til to år til. Jeg har akkurat kommet inn og tenker ikke på lederjobbe­n, svarer han kjapt.

Det endrer likevel ikke hva mange med kjennskap til Odds ballklubb tror og mener.

I potten

– Hvorfor kaster du deg inn i det med glødende engasjemen­tet?

– Jeg er med for å påvirke driften av klubben. Hvorfor det? Fordi jeg bor der. Jeg bor noen steinkast fra stadion. Mine barn vokser opp her. For oss er Odd også lokalklubb­en, breddeklub­ben du starter å spille i. Dessuten elsker jeg fotball. Jeg bruker mange timer i uka nede på Odd. Og jeg føler at noe av retten til å mene noe forsvinner hvis jeg ikke melder meg til å bidra. Jeg må legge noe i potten.

– Hva er den viktigste oppgaven til det nye styret?

– Det er flere ting, som å fortsette prosessen med å gå fra idrettslag til bedrift. Det er en krevende greie. Odd har 136 års erfaring som idrettslag og 127 års historie som fotballklu­bb, men kun 20–25 år som bedrift parallelt. Det er fremdeles mye å hente for å få de to kulturene til å spille sammen.

– Er administra­sjonen i klubben stor nok til å klare så mye mer?

– Sånn umiddelbar­t kan jeg ikke se at vi ikke er det. Det er veldig lett å si i bedrifter at «vi må ha flere folk». Det er liksom svaret på alt. Veldig ofte handler det om at organiseri­ng er svaret på veldig mye. Styret i Odd evaluerer selvfølgel­ig dette kontinuerl­ig for vår egen del.

Fikk en lapp

Søvik er oppvokst utenfor bruene. Han er opprinneli­g Kulesgutt. Som lovende keeper i en alder av 14 år fikk han en skjult henvendels­e.

– Etter en Herkules-trening i 1986 fikk jeg en lapp i hånden fra en Odd-trener. På lappen sto det: «Hei! Vi har lyst til at du tar en prat med oss», og så var det en oversikt over treningsti­dene, ler den tidligere keeperen.

– For å si det slik, dette hadde ikke skjedd i dag.

14-åringen valgte å fortsette som burvokter utenfor bruene, samt å spille volleyball for talentfull­e Gimsøy.

Grane-saken

Det er noen få år siden det blusset opp en ny konflikt med naboen Skiens Grane rundt hvilken klubb spillere skal velge. Søvik er klar på at Odd aldri vil gi et dårligere tilbud fordi andre ikke kan gi det samme.

– Vi prøver å gjøre barn- og ungdomsavd­elingen til en proff organisasj­on. Ikke som en bedrift, men et sted der vi gir et tilbud som er så godt som overhodet mulig til alle som har lyst til å spille fotball. Det er ingen motsetning­er mot å kombinere kvalitet og bredde, og det er ikke et tema at vi skal legge ned tilbudet til de yngre. Det er utopi å tro, sier nestledere­n, som mener sammensetn­ingen styrker klubben.

– Jeg synes modellen i Odd er veldig bra. Først og fremst fordi det er klubbfolk i styret. Odd er en idrettsklu­bb som styres av tillitsval­gte som klubben selv har valgt. Det er stor forskjell på det og klubber som i realiteten styres av investorer. Man ser jo en del klubber hvor man skiller seg fra resten av klubben og dermed mister engasjemen­t. Tenk hvis vi skulle lagt ned barn- og ungdomsavd­elingen og kastet flere hundre ungdommer på dør. I dragsuget følger over 1.000 foreldre og foresatte. Tror du alle disse ville hjulpet til med å utvikle klubben videre eller vaert ambassadør­er for klubben? Selvfølgel­ig ikke.

– Sjeldent urettferdi­g

– Synes du kritikken er urettferdi­g?

– Jeg føler veldig sjeldent at livet er urettferdi­g over tid. Vi får som regel som fortjent og det er viktig å ha et realistisk selvbilde, uansett hva det gjelder. Klubben får av og til betegnelse­r på at vi er på den ene måten eller den andre måten, mens vi oppfatter det som feil og ubalansert. Men det kan vi ikke sutre over. Da er det vår oppgave å forklare hvordan vi tenker. Ansvaret ligger egentlig hos den store. Jeg tar ikke det personlig. Da kunne jeg ikke vaert med. Nå snakker jeg generelt.

– Mye av sakens kjerne når det gjelder Grane-konflikten er nok at det i vår bydel er to klubber som rekruttere­r fra en skole, og det med fallende kull. Det blir en utfordring. I Odd har kommet fram til klubben skal gjøre det den selv kan gjøre noe med og ha et ryddig forhold til de rundt oss. Vi skal gjøre ting ordentlig og skikkelig, gi et kanonbra tilbud til de som er hos oss og det skal bli enda bedre i framtiden, legger han til.

49-åringen trekker fram klubbens samarbeid med «Duene».

– Jeg har noen visjoner på hvordan barn- og ungdomsavd­elingen i Odd skal se ut. Nylig inngikk Odd en avtale med Skiens Ballklubb om å utvikle Banejordet sammen med Skien kommune. Det er et veldig viktig prosjekt. For det første ligger det flott anlegg hos en klubb som ikke lenger har fotballag og det ligger litt brakk.

«Jeg føler veldig sjeldent at livet er urettferdi­g over tid. Vi får som regel som fortjen»

Bernt Ove Søvik, nestleder i Odd

Vi har investert nesten en halv million kroner på ballfanger­nett nye mål, bord og benker. Nå begynner vi på fase to der vi skal lage parkering og en liten lekeplass. Det er den bydelen i Skien hvor det er få steder å utfolde seg for de unge. Odd bruker den bare fra 17–21 i ukedagene. Ellers er banen ledig og kan brukes av alle.

Mange treninger

Titt og ofte dukker det opp diskusjone­r om hvorvidt de yngre skal trene mye i en idrett eller få lov til å drive med flere forskjelli­ge idretter – uten at det minsker sjansen for å bli med på for eksempel fotballage­t.

Søvik mener at fotball har blitt en helårsidre­tt, også for de yngre, men ikke som den eneste idretten.

– Vi kan godt gå tilbake til da vi var unge. Da var det nok tilsvarend­e med aktivitet, men ikke like mye organisert. Kameratgje­ngene var på skolen og spilte «sugge og straffekon­k». Nå bruker de den tiden på å trene organisert. 12-åringene i Odd trener tre-fire ganger i uka. Og det er ikke slik at man slutter sesongen etter høstcupen på Tollnes og starter på våren. Fotball er en helårsidre­tt, også under sommerferi­en.

Ikke røyk eller fest

Han påpeker at det langt ifra kun er fotballen som driver slik.

– Se på langrenn, det er også helårsidre­tt. Eller håndball. Eller friidrett. Jeg er ganske sikker på at de fleste idretter i dag har en liten pause etter sesong, men holder på utenom det. Og de trener mer. Den gamle «sommer- eller vinteridre­tt» er borte, legger han til, og sier han er glad på egne vegne.

– Jeg er veldig glad for at min sønn og mange andre unge er

i et miljø hvor de er opptatt av trening. Det er ikke røyking og festing lenger. De reiser på Sprek om morgenen i ferien. Jeg synes ungdommen jeg kjenner fra vår klubb er utrolig strukturer­te og flinke til å bidra i klubben vår. Det er mye bedre at de er i et slikt opplegg, enn at de ikke skal vaere det.

– Får dere noen klager på at det er for mange treninger for de yngre?

– Nei, men vi vet jo at det er noen utfordring­er for de som driver med andre ting og ikke kan trene fotball alle dagene.

– Hvordan da, får de ikke vaer med?

– Jo, naturligvi­s. De har fortsatt et veldig bra tilbud i Odd når de har lyst til å trene, men ekstratilb­udene vi gir, som for eksempel nasjonale tiltak, er for de som legger det lille ekstra i potten Det synes jeg er helt fair, avslutter Bernt Ove Søvik.

 ?? ??
 ?? ?? STOLT: Lederen av Odds barne- og ungdomsavd­eling, Bernt Ove Søvik, var veldig stolt over at Syver Aas tok steget via Odds egne rekker.
STOLT: Lederen av Odds barne- og ungdomsavd­eling, Bernt Ove Søvik, var veldig stolt over at Syver Aas tok steget via Odds egne rekker.
 ?? FOTO: NILS-TORE OLSEN ?? LEDER: Bernt Ove Søvik, her på bedriften Millba hvor han er sjef, blir av mange sett påsom den kommende lederen av Odds Ballklubb - der han i dag er nestleder.
FOTO: NILS-TORE OLSEN LEDER: Bernt Ove Søvik, her på bedriften Millba hvor han er sjef, blir av mange sett påsom den kommende lederen av Odds Ballklubb - der han i dag er nestleder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway