Varden

– Det er den type ting som gjør at jentene ikke føler seg velkommen

Gry Løkaas Kleppe vet det skjer forskjells­behandling. – Det er bare trist i 2021 å lese at noen føler det slik.

- Nils.tore.olsen@varden.no SKIEN

Fotballkre­tsens styreleder, Gry Løkaas Kleppe, sier at påstandene er av den typen som gjør at jentene ikke føler seg velkommen. Lederen presiserer at hun snakker generelt og ikke om Gulset.

– Det er den type ting som gjør at jentene føler seg ikke velkommen i en klubb. Vi vet at det er vesentlig for om de vil fortsette.

– Får fotballkre­tsen ofte kjennskap til at det er manglende likebehand­ling mellom jenter og gutter?

– Det er veldig mange klubber som jobber bra med likebehand­ling. Men, ja, jeg vet det skjer der ute. Det er bare trist i 2021 å lese at noen føler det slik. I innlegget skrev hun om «gubbevelde­t». Det har nok vaert slik i mange klubber og miljøer, men jeg opplever at det er en dreining og en endring av den kulturen – men det tar dessverre tid.

Snakker generelt

Når det gjelder «Gulset-saken» tar hun forbehold, i tillegg å snakke generelt.

– Først og fremst vil jeg ta et forbehold på om det som står i leserinnle­gget er riktig, for vi vet jo ikke det og ønsker en dialog med Gulset fotball for å finne ut av det. Så nå snakker jeg generelt, ikke om Gulset.

Kretsen har hatt en dialog med Gulset rundt jentefotba­ll tidligere.

– Fotballen ønsker selvfølgel­ig både å beholde og rekruttere flere jenter og satte for snart fem år siden i gang et jenteprosj­ekt. Når vi satte i gang det, så var Gulset en av klubbene vi hadde møte med.

Skulle vaert flere

Løkaas Kleppe er i imidlertid klar på at Gulset har en jobb å gjøre.

– Jeg kan som sagt ikke si noe om situasjone­n i Gulset rundt disse påstandene. Det står for den mammaens regning. Men Gulset er en av klubbene vi ser har potensial både til å rekruttere og beholde jenter. Tallene viser at det skulle vaert flere jenter med i Gulset. Og til sjuende og sist er det styrets ansvar, sier hun og trekker fram det som ofte skjer.

– I mange klubber har det vaert en dedikert forelder rundt ett lag, som igjen har mange spillere, gode resultater og et godt miljø. Men når den forelderen forsvinner eller at laget blir eldre, så forsvinner disse personene. Derfor må klubbens ledelse sørge for at det blir et jentemiljø i hele klubben. Ta for eksempel Fossum. De har en lang tradisjon. Der er det en innarbeide­t kultur at jenter og gutter har helt like forhold. Og den kulturen tror jeg kanskje mangler på for eksempel Gulset.

Ønske og vilje

– Så Gulset har en jobb å gjøre, i dine øyne?

– Styret i Gulset må gjøre en ekstra innsats. Det er ikke slik at jentene kommer av seg selv. Og når de kommer, så må ledelsen vaere bevisst på hva klubben må gjøre for å beholde de. Det finnes nok av forsking og undersøkel­ser rundt nettopp det. En av de viktigste punktene er at de føler seg ønsket og velkommen. Slik tilfeller som hun mammaen viser til – generelt sett – er med på å få jentene til å føle «De vil ikke ha meg» og «Jeg er ikke verdt noe». Da er de raskt på dør.

– Det må etableres et ønske og vilje i klubbens styre. Vi har lagt ut en håndbok med spesielt søkelys på hvordan rekruttere jenter. Den bør følges. Vi har hatt egne trenerkurs for kvinner. Det må blir både flere kvinner i styrene og flere mammatrene­re. For det er en grunn til at jenter har blitt et ekstra satsingspu­nkt i NFF.

 ?? ?? TRIST: – Det er bare trist i 2021 å lese at noen føler det slik, sier styreleder Gry Løkaas Kleppe.
TRIST: – Det er bare trist i 2021 å lese at noen føler det slik, sier styreleder Gry Løkaas Kleppe.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway