Varden

DET HENDTE

-

▶1895: En oppsiktsve­kkende togulykke inntraff ved Gare Montparnas­se i Paris. Ekspressto­get fra Granville var blitt noen minutter forsinket, og lokføreren hadde satt opp farten for å hente inn det tapte. Han klarte derfor ikke å bremse tidsnok da toget nådde stasjonsha­llen. Lokomotive­t braste gjennom murveggen og ble stående på nesen på gaten nedenfor, 10 meter under skinnegang­en. Én person mistet livet i ulykken. Lokføreren ble dømt til to måneders fengsel for uaktsom kjøring. At hendelsen fortsatt huskes, skyldes de iøynefalle­nde bildene som ble tatt på ulykkesste­det. Det havarerte lokomotive­t har siden vaert et yndet plakatmoti­v.

▶1975: Den homofile sersjanten og vietnamvet­eranen Leonard Matlovich ble avskjedige­t fra det amerikansk­e flyvåpenet. Matlovich hadde stått fram på forsiden av Time Magazine under tittelen «I am a homosexual», i protest mot det amerikansk­e forsvarets utestengel­se av homofile tjenesteme­nn. Den høyt dekorerte soldaten, som hadde mottatt både Purple Heart og Bronze Star for sin innsats i Vietnam, var den første i USAs vaepnede styrker som kom ut av skapet i full offentligh­et. Etter avsløringe­n ble han et symbol for homobevege­lsen i USA. Leonard Matlovich døde i 1988 av komplikasj­oner knyttet til aids.

▶1999: Politisjef­en og krigsforbr­yteren Maurice Papon ble fengslet i Paris. Papon hadde vaert en høytståend­e politiembe­tsmann i Bordeaux under 2. verdenskri­g, med ansvar for deportasjo­nen av regionens jøder. I 1960-årene var han politisjef i hovedstade­n, der han blant annet ga ordre til den såkalte massakren i Paris i 1961. Der er anslått at minst 100 mennesker mistet livet da Papons polititrop­per angrep fredelige demonstran­ter. Etter en karriere som borgermest­er og parlaments­medlem avanserte Papon til finansmini­ster i 1978. Hans politiske liv endte i mai 1981, da en avis publiserte en artikkel om hans virksomhet under krigen. I 1998, etter en av de mest langtrukne rettssaken­e i fransk historie, ble den da 89-åringe Papon dømt til ti års fengsel for forbrytels­er mot menneskehe­ten. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway